Tomaž Lovše je po 18 letih na čelu smučarjev zamenjal Staneta Valanta. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Lovše je po 18 letih na čelu smučarjev zamenjal Staneta Valanta. Foto: MMC RTV SLO
Stane Valant
Stane Valant je dejal, da ne podpira samostojnih ekip in pojasnil, da smučanje nista le Mazejeva in Majdičeva. V nasprotnem primeru "bomo imeli čez osem let velike težave". Foto: MMC RTV SLO
Lovše prepričljivo zmagal

41-letni Lovše, lastnik Diners Cluba Slovenije, je dobil kar 167 od 231 možnih glasov. Za Jazbeca, člana uprave NLB, je glasovalo 37 delegatov, medtem ko je dozdajšnji predsednik Valant, ki je bil na položaju od leta 1992, prejel 22 glasov. Lovše je bil izvoljen za dobo štirih let (2014), zaupanje pa bo po dveh letih preveril na skupščini. "Nisem pričakoval, da bo v glasovanju razlika tako velika," je bil presenečen Jure Košir, ki je nagovoril Lovšeta na kandidaturo.

Lovše: Denarja imam dovolj
"Valant je v 17 letih naredil veliko dobrega, vendar se ne morem strinjati s prodajo delnic v Športni loteriji. Bilanca SZS za leto 2009 je sicer pozitivna, vendar zaradi prodaje deleža SZS v Športni loteriji in 150.000 evrov, ki jih je zveza dobila iz stečajne mase Elana. Drugače bi zveza poslovala negativno," je o poslovanju predhodnika dejal Lovše, nato pa razkril načrte: "Mislim, da moramo prodajo deleža v Športni loteriji razveljaviti in vzpostaviti prvotno stanje. Sam ne nameravam nič privatizirati, denarja imam dovolj, pripravljen pa sem ga posoditi. Upam tudi, da se bo Jure Košir aktiviral na strokovnem področju. Počaščen sem, da mi Tina Maze in Andrea Massi zaupata, čeprav smo se dobili le enkrat. Mazejevo bom skušal vrniti v reprezentanco, za to kako na strokovni ravni to doseči, pa bo skrbel Košir. Toda nobenih sprememb ne bom uvajal na silo, ampak preudarno in v skladu s pravili."

V letu 2009 700.000 evrov presežka
Valant je zavrnil očitke, da je bila prodaja deleža v Športni loteriji nezakonita in neetična. "Zaradi krize v alpskih disciplinah in ob soglasju in solidarnosti ostalih panog SZS je bil sprejet sklep o prodaji za sanacijo dolgov. Zveza je ob prodaji dobila 186,5-krat več sredstev, ki jih je vložila ob nastanku Športne loterije, prodaja ob vseh potrebnih soglasjih ministrstva za finance pa je bila pregledna," je navedel Valant in pojasnil, da je imela SZS v letu 2009 nekaj več kot 9 milijonov prihodkov in 8,3 milijona odhodkov. S presežkom okoli 700.000 evrov bodo pokrili del starih dolgov.

Ob koncu več kot triurne urne volilne skupščine so podelili priznanja za izjemne dosežke. Kipce bloškega smučarja SZS so namenili Petri Majdič (smučarski tek) kot najboljši slovenski smučarki sezone, Tini Maze za najboljšo alpsko smučarko in Teji Gregorin za najboljšo biatlonko.

Lovše prepričljivo zmagal