Sara Takanaši je bila v letošnji sezoni razred zase. Maja Vtič se bo v naslednji sezoni spustila v lov na Japonko. Foto: www.alesfevzer.com
Sara Takanaši je bila v letošnji sezoni razred zase. Maja Vtič se bo v naslednji sezoni spustila v lov na Japonko. Foto: www.alesfevzer.com
Maja Vtič
Maja Vtič je v Planici odgovarjala na številna vprašanja in veliko časa posvetila tudi vsem lovcem na avtograme. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
13. februarja je Vtičeva dosegla uspeh kariere, ko je na Ljubnem stopila na najvišjo stopničko. Foto: BoBo
Maja Vtič
Podelitev pod Poncami ji bo za vedno ostala v spominu. Foto: www.alesfevzer.com
Vtičeva slavila pred navijači na Ljubnem
Podelitev lovorik najboljšim na Ljubnem
Nastop zadnjih pet skakalk v finalu

28-letna skakalka iz Mirne na Dolenjskem je v letošnji zimi neverjetno napredovala. Kar sedemkrat se je povzpela na zmagovalni oder, kar ji je pred letošnjo sezono uspelo le 1. februarja 2014 v Hinzenbachu. Izjemna je bila zmaga na domači tekmi na Ljubnem. Zbrala je 908 točk, več sta jih le 32-letna Avstrijka Daniela Iraschko Stolz in 19-letna Sara Takanaši. Japonska najstnica je bila znova razred zase, saj je dobila kar 14 izmed 17 tekem svetovnega pokala.
Vtičeva se bo zdaj posvetila diplomi na pedagoški fakulteti. V pogovoru za MMC se je izkazala za zelo zanimivo sogovornico, ki obvlada medijske nastope.


V letošnji sezoni vam je uspel neverjeten napredek. Sedemkrat ste stali na stopničkah in se na Ljubnem veselili tudi prve zmage v svetovnem pokalu. Kje so glavni razlogi za vaš velik napredek?
To so sadovi dela vseh preteklih sezon. Že nekaj let sem zelo dobro pripravljena, pa se stvari niso izšle. Očitno nisem bila 100-odstotna. V letošnji sezoni sem naredila preskok, ki sem ga že vseskozi načrtovala. Nisem pričakovala, da bom šla tako naprej. Želja je bila izboljšati šesto mesto iz obeh preteklih sezon, a sem precej napredovala in zdaj me čaka veliko dela, da sem bom obdržala v svetovnem vrhu. Moja želja je, da se še dvignem.

Zadnji dve tekmi v Rasnovu sta odpadli, zato je bila podelitev v Planici. Vaše domače tekme so v Ljubnem, podelitev pred 33.000 gledalci pa je vsekakor nekaj posebnega.
Na Ljubnem se vsako leto zbere več ljudi, a manjka nam še veliko do Planice. Če bi imeli vsako leto podelitev v Planici, ne bi bilo prav nič narobe. Poseben občutek je, ko taka množica ljudi ploska.

Kdaj bodo dekleta pripravljena za tekmovanja na letalnici?
O tem večkrat razmišljam, a ne vem, kdaj bo dal FIS zeleno luč. Zadržujejo še odločitev, verjetno bo treba še kar nekaj časa počakati. V preteklosti so šla nekatera dekleta sama na letalnice. Odgovorni niso vedeli za take poskuse. Zdaj so kazni zelo stroge, če bi kakšna skakalka to poskusila. Vsi vemo, da je Daniela Iraschko Stolz že poletela 200 metrov. Vsaka skakalka zagotovo ni pripravljena za polete.

Na vrhu ženskih skokov je Sara Takanaši, ki je zbrala kar 1610 točk izmed 1700 mogočih. To je še precej večji odstotek od Petra Prevca. Japonka je pri 20 letih nanizala kar 14 zmag na 17 tekmah. Kaj je tako posebnega pri njej?
Ima zelo dovršeno tehniko skakanja pri teh letih. Vsekakor nima več toliko prostora za napredek, sama ga imam več. Pri fantih je veliko skakalcev veljalo za nepremagljive v preteklosti, pa so v naslednji sezoni nato doživeli poraze. Vsa je premagljiv. Vidim še veliko rezerve, ogromno stvari lahko še popravim. To mi daje spodbudo za treninge, želim se zelo približati najboljši na svetu.

Do leta 2011 so dekleta nastopala v celinskem pokalu. V zadnjih petih letih skačete v svetovnem pokalu. Mediji se precej bolj zanimajo za tekmovanja, tekme so v neposrednih prenosih. Veliko več se poroča o tekmovanjih.
Vsi smo pričakovali, da bodo ženski skoki napredovali iz sezone v sezono. Slovenske skakalke smo vsako leto boljše, tekme so na televizijskih zaslonih in gledalci so nas veliko bolj začeli spremljati. Zelo sem vesela, da so nas dobro sprejeli.

Veliko se je govorilo o nagradah v smučarskih skokih. Pri moških zmagovalec dobi 10.000 švicarskih frankov, ena točka je vredna 100 frankov. Pri dekletih je zmaga vredna 3000 švicarskih frankov, nagrajenih je le 20 skakalk. Vi ste v letošnji sezoni zaslužili 26.970 frankov, pa ste tretja skakalka na svetu. Pri tenisu se je ženskam po dolgoletnem boju uspelo izenačiti z moškim nagradnim skladom.
Zdaj dobimo tretjino nagrad, ki jih prejmejo moški. Vsi se trudimo, da bi se tudi to izboljšalo. Za zdaj še ni pravega posluha pri Mednarodni smučarski zvezi. Vse je odvisno od njih, vse spremembe morajo potrditi na FIS-u. Pošteno bi bilo, da bi dvignili nagrade. Vsekakor ne pričakujem, da bomo prejele take nagrade kot fantje.

Koledar tekmovanj za dekleta je res nenavaden. Med 13. decembrom in 16. januarjem ni bilo niti ene tekme. V tem času je zima na vrhuncu, za vami so že uvodne tekme. Pet tednov premora je nato verjetno popolnoma odveč?
To nas vse zelo moti. Tudi tu je naloga za FIS za naslednjo sezono. Naš koledar je že nekaj let tak. Decembra imamo vsako leto to luknjo. Ne vem, ali ne najdejo organizatorjev za te termine. Morda se niti ne potrudijo dovolj, da bi jih našli.

Novoletna skakalna turneja je izjemen dogodek. Vsako leto je to eden izmed vrhuncev sezone v zimskih športih. Mislite, da je realno pričakovati, da bi tudi v ženskih skokih lahko imeli tako turnejo?
O tem se še ne govori. Mislim, da se bo to enkrat zgodilo. Potrebnih bo še kar nekaj let, saj je treba ženske skoke najprej dovolj razviti.

Naslednja dva velika cilja sta svetovno prvenstvo v Lahtiju drugo leto in olimpijske igre 2018. Na velikih tekmovanjih se dogajajo presenečenja tudi v ženskih skokih. Sara Takanaši je ostala brez olimpijske medalje v Sočiju predlani, lani pa je bila le četrta na svetovnem prvenstvu v Falunu. Obakrat je slavila Nemka Carina Vogt, ki ne blesti v svetovnem pokalu.
Na velikih tekmovanjih se je pokazalo, kaj lahko naredi prevelik pritisk. Takanašijevi bo iz sezone v sezono težje, ker njej nekaj pomenijo le zlate medalje. Moj cilj je vedno izboljševanje izidov iz preteklih sezon. Zdaj mi gre dobro in upam, da bo šlo še tako naprej.

Kakšni so načrti za naslednje mesece? Že razmišljate o dopustu?
Posvetila se bom pisanju diplomske naloge. Moram zaključiti to življenjsko poglavje. O vsem se bom dogovorila v naslednjih tednih na pedagoški fakulteti v Ljubljani. Tudi čas za dopust bo še prišel.

Katerega skakalca najbolj poznate?
Tekem nimamo v istih krajih, zato ne poznam veliko skakalcev, razen slovenskih seveda. Najbolj seveda občudujem Petra Prevca, ki je naredil nekaj izjemnega in ga nobena stvar ne vrže iz tira. Pri 23 letih je res zelo zrel in lahko se veliko naučim od njega. Nikoli ne zaspi na lovorikah, ampak vedno naredi še korak naprej. Tudi starejši se lahko učimo od njega.

Kateri športi so vam še pri srcu?
Zelo rada igram odbojko in badminton. Odbojko igram z dekleti pred treningom, včasih tudi s fanti. Zelo rada spremljam športne dogodke, če mi to čas dopušča. Le nogometa ne spremljam in tudi nimam najljubšega kluba.

Vtičeva slavila pred navijači na Ljubnem
Podelitev lovorik najboljšim na Ljubnem
Nastop zadnjih pet skakalk v finalu