Zimski športi
Martin Fourcade je na zasledovanju dokazal, zakaj je najboljši biatlonec na svetu. Foto: Reuters
Reuters|Martin Fourcade je imel dovolj časa, da je zmago proslavil z zastavo.
Fourcade je v cilj prišel s francosko zastavo. Njegova prednost pred zasledovalci je bila dovolj velika. Foto: Reuters
Reuters
Najboljši Slovenec je bil Klemen Bauer, ki je zasedel 24. mesto. Foto: Reuters
Jakov Fak
Ogromno težav pa je imel na progi Jakov Fak. Tudi on je moral šestkrat v kazenski krog, kot pravi, je celo pretekel še enega več, potem ko se je zaradi nevšečnosti popolnoma ustavil po drugem streljanju in stopil do slovenskih trenerjev, je izgubil stik. Končal je na 47. mestu. Foto: www.alesfevzer.com
VIDEO
Fak: Vsi v ekipi se bodo...

Dodaj v

"Mazohist" Fourcade v jezi črpal moč za popoln napad

Nenavadne težave Jakova Faka
12. februar 2018 ob 15:45
Pjongčang - MMC RTV SLO

Ko je tretji s šprinta Dominik Windisch na novinarski konferenci dejal, da bo Martin Fourcade kmalu na vprašanja odgovarjal kot dobitnik medalje, je imel popolnoma prav. Le dan pozneje je Francoz osvojil zlato.

Znova so tekmo zaznamovale težke razmere. Na strelišču so biatloncem težave delali sunki vetra, ki pa jih je tokrat Fourcade ukrotil in še enkrat pokazal svoje mojstrstvo. 29-letni Francoz, najboljši biatlonec zadnjih let, Jakov Fak pa ga je označil kar za verjetno najboljšega vseh časov oziroma vsaj ob boku osemkratnemu olimpijskemu zmagovalcu Oleju Einarju Bjoerndalenu, je tretjič postal olimpijski prvak. Norvežan, ki velja za kralja tega športa, osvojil pa je kar 13 olimpijskih odličij, na prestolu zares dobiva dostojno francosko družbo. Fourcade je hkrati tudi ubranil zlato v zasledovanju.

Pred štirimi leti v Sočiju je štartal s šestega mesta po šprintu, tokrat se je v napad pognal z osmega, za zmagovalcem prvega dejanja v Pjongčangu Arndom Peifferjem pa je imel 22 sekund zaostanka. Začel ni najboljše, saj je na prvem strelskem postanku pustil eno tarčo nepokrito, a je bil zelo hiter v smučini. Ko je na drugem streljanju umiril roko za "ničlo", pa je že ujel priključek z vodilnimi. Na tretjem strelišču, ko je Peiffer enkrat zgrešil, je Fourcade prevzel vodstvo. Do zadnjega postanka na strelišču si je zmagovalec 70 tekem svetovnega pokala pritekel dobre pol minute prednosti. Mirno je pokril še zadnjih pet tarč, ko je "padla" 20. je zmagoslavno dvignil roke proti glasnim navijačem na tribuni.

Fourcade je popoln biatlonec
"Tretje streljanje je bilo odločilno, saj je bil veter nepredvidljiv in je vse skupaj pomenilo velik izziv. To je bil najtežji strelski nastop dneva. Vzel sem si malce več časa, da sem sprožil prvi strel. Ko sem videl, da sem edini, ki je zadel vse strele, sem se zavedal, da bom odločil, kdo bo olimpijski prvak. Nisem rekel, da sem bil prepričan o svoji zmagi, le da bo odločitev v mojih rokah. V zaključku na progi nisem bil tako močan, saj sem na zadnjem streljanju pustil vso svojo energijo, tako sem bil osredotočen. Če bi se moral boriti s ko
m v teku, bi se težko, saj sem bil po streljanju popolnoma izpraznjen," je zadnja dva strelska nastopa opisal olimpijski zmagovalec.

Po osmem mestu na šprintu je bil zelo razočaran, saj si je, kot je dejal, najbolj želel zmage prav v tej disciplini. Toda jutranja fotografija mu je omogočila, da je kmalu v jezi našel moč za odlično predstavo na zasledovanju: "Bil sem razočaran, saj nisem razumel, zakaj sem zgrešil tri strele. Zlata v šprintu sem si najbolj želel in trdo sem delal na teku in streljanju, da bi mi uspelo. Bil sem sproščen, dobro pripravljen in prave volje. Po tekmi sem bil žalosten, saj nisem razumel, kaj je šlo narobe. Eno veliko razočaranje. Potem pa sem zjutraj videl posnetek svojega streljanja. Zastave niso bile tako, kot sem čutil na tekmi. Takrat sem ugotovil, da ni bilo nesreče oziroma nisem imel smole, ampak sem naredil napako. Tedaj sem postal jezen in iz tega črpal moč za zasledovanje. Vem, da je malce mazohistično, a tako je bilo."

"Martin je popoln biatlonec. Vedel sem, da bo nevaren za zmago po osmem mestu na šprintu. Preprosto je neverjetno dober," je zmagovalca opisal srebrni Sebastian Samuelsson. Izjemno obetavni, šele 20-letni Šved, je prišel do daleč največjega uspeha kariere. Pred časom je napovedal, da se bo v primeru olimpijske kolajne ostrigel, a je zdaj dodal, da se bo raje po koncu iger, ker so mu reprezentančni kolegi dejali, naj počaka do štafete, saj mu morda dolgi lasje prinašajo srečo. Izvrsten je bil na progi, zanesljiv pa tudi na strelišču. Eno tarčo je pustil nepokrito in s 14. mesta napredoval na vrh. V zadnjem krogu je bil nato močnejši od Benedikta Dolla, ki je osvojil novo medaljo za Nemčijo. Znova so brez odličja ostali Norvežani. Starejši izmed bratov Boe, Tarjei, se je s 13. mesta prebil na četrto, medaljo pa izgubil na zadnjem streljanju, ko je moral dvakrat v kazenski krog. Johannes Thingnes, ki je letos hud konkurent Fourcadu, je bil s šestimi strelskimi napakami 21.

Nenavadne težave Jakova Faka
Nenatančna sta bila tudi oba najboljša slovenska biatlonca. Klemen Bauer je sicer pridobil dve mesti, a je moral kar šestkrat v kazenski krog. Na koncu je bil 24.: "Razmere so bile res težke, vendarle pa sem bil pripravljen nanje oziroma sem bil celo navdušen, saj vem, da se na mrazu dobro znajdem. To se je pokazalo v teku. Naj omenim, da je tekaška forma prava, saj sva jo s trenerjem dobro tempirala. Žal tega nisem znal unovčiti na strelišču, kjer so se ponovile napake. Res da je šlo za težke razmere, saj je veter kar močno zapihal. Po prihodu na strelišče stoje nisem imel takšne sreče kot v nedeljo, ko sem imel relativno mirno. Na tretjem streljanju še dobro, da so "padle" tri tarče. Na koncu je bilo to dovolj za 24. mesto, kar ni slabo, je bil pa cilj zagotovo, da bi se povzpel še za kakšno mesto."

Ogromno težav pa je imel na progi Fak. Tudi on je moral šestkrat v kazenski krog, kot pravi, je celo pretekel še enega več, potem ko se je zaradi nevšečnosti popolnoma ustavil po drugem streljanju in stopil do slovenskih trenerjev, je izgubil stik. Končal je na 47. mestu: "Kazenski krog je ograjen, obstaja pa koridor za vhod in izhod. Sotekmovalec me je oviral pri izhodu, kjer je takoj vmesni čas, ki te zazna. Ko mi je bila pot ven preprečena, sem nadaljeval po kazenskem krogu, da se ne bi zaleteli. Potem sem stopil čez to ograjo, kar pa je bilo za vmesnim časom. Vse se je hitro dogajalo in šele pozneje sem zaznal, da na semaforju ni več mojega imena. Načeloma je to diskvalifikacija, a glede na okoliščine, ker sem imel jaz teoretično prednost za izhod, se to ni zgodilo. Vmes tega nismo vedeli in nisem več vedel, kaj naj naredim. Ustavil sem se in vprašal trenerja, ali je v redu, naj grem naprej ali ne. Potem so z biatlonske zveze povedali, da nisem, ker bi tako ali tako odločili v mojo korist, saj sem imel preprečeno pot. Vseeno so bile vse te napake na prvih dveh tekmah moje. Nihče drug ni kriv zanje. Vse skupaj je bilo slabo, ampak upam, da je to pač to, naprej ne bo več tako in bo šlo zdaj bolje." Miha Dovžan je bil 59. V četrtek biatlonce čaka individualna preizkušnja, v nedeljo pa je na sporedu tekma s skupinskim štartom.

Iz Pjongčanga

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
Partyboy
# 12.02.2018 ob 16:13
SLOBloodPatriot
# 12.02.2018 ob 16:06
Prijavi neprimerno vsebino
Petra Majdič si je pred 8 leti v Vancouvru polomila skoraj vse rebre, pa je manj jamrala od Faka. Pojedla je lekadol, stisnila zobe in pritekla do brona. Herojina!

SLOBloodPatriot
# 08.12.2017 ob 12:18
Prijavi neprimerno vsebino
Fourcade je pa spet imel žalostno povešeno faco na cilju, hehe. ;-)) Če bo Jaka zdrav, napovedujem, da ga bo nažgal na OI!

To so navijači. Ko gre dobro ste zraven, sicer boste prvi v vrsti, ki boste vrgli kamen....
chevy
# 12.02.2018 ob 15:50
Saj ne vem, ali je bila bolj smola ali popoln polom. Vsekakor mi je žal za Faka, ker je fajn dečko. Letos smo na OI poslali najštevilčnejšo zasedbo, a se bojim, da bo domov prišla praznih rok. Kvaliteta je pomembna, ne kvantiteta.
TheSpicyOne
# 12.02.2018 ob 15:51
Ajde Jakov, pozabi to in pogumno v tekmo s skupinskim startom.
Eden izmed redkih, ki vejo da je cilj medalja! Drži se!
RYAN
# 12.02.2018 ob 16:36
SLOBloodPatriot tvoj nadimek je daleč od patriota
webman
# 12.02.2018 ob 17:55
A bi se dalo še enkrat zavrteti ponovitev odprtja ZOI? Sem žal zamudil vseh 14 ponovitev...
Partyboy
# 12.02.2018 ob 16:39
Še malo SBP-ja, kako je on pameten in zvest navijač:

SLOBloodPatriot
# 09.01.2018 ob 20:57
Prijavi neprimerno vsebino
Dvomim, da bo Ana uspela premagati Maruško, pustimo se presenetiti.

SLOBloodPatriot
# 26.01.2018 ob 13:34
Prijavi neprimerno vsebino
Pa kaj si ti ja nor iz faking 30.mesta, komajda je še ujela finalno vožnjo, za desetinko! Potem pa je odpeljala svoj slalom življenja! SVAKA ČAST ANA! Vidiš, da znaš lepotička naša, da zmoreš, vse je v glavi! Bravo, bravo, bravo , respect!
Celjan27
# 12.02.2018 ob 16:33
Jakovu enem izmed redkih ni kaj očitati. Ve, da je cilj medalja in vse ostalo je turizem.

SloBloodPatriot:

Petra Majdič gre pa v skupino Janice Kostelić in njenega brata. Takih žal ne delajo več...
nuLanuLa
# 12.02.2018 ob 16:00
Kdo od vrhunskih športnikov pa ni mazohist?
fanica28
# 12.02.2018 ob 17:15
Jakov še dve tekmi sta, bom navijala da se uresniči tvoja želja po odličju, vem da si tega sposoben
SREČNO
Partyboy
# 12.02.2018 ob 16:05
In potem prebereš en članek prej in komentarje pod njim, kjer so vsi pametni in se zgražajo, ker se je Jakov ustavil in ni vedel, ali naj nadaljuje. Niso mogli počakat niti na obrazložitev in seveda spet izpadli neumno, ker so pametovali brez da bi poznali ozadje. Ampak folka ne izuči...
Strokovnjak
# 12.02.2018 ob 17:36
SLOBloodPatriot
# 12.02.2018 ob 17:17
Res je, skoraj 17 dni sem neprekinjeno jamral iz kavča in ob tem skoraj prišel v Guliverjevo knjigo rekordov.


lol
slovenc pa pol
# 12.02.2018 ob 16:37
Viva la France !!!
jzn
# 12.02.2018 ob 20:12
se je ustavil na polovici proge in se pogovoril s trenerjem......ma težave s prstom,moti ga svetloba,moti ga mraz,moti ga veter.e j..ga biatlon se ne teče avgusta
BlackHole
# 12.02.2018 ob 20:11
SLOBloodPatriot ima še kako prav!

Ja, da je kavčar.
lambizer66
# 12.02.2018 ob 19:48
SBP spet kaže znake osebnostne motnje!
moj komentar
# 12.02.2018 ob 18:21
Je tale Fourcad kdaj podvržen doping testu?
Njegov tek je nenormalno hitrejši od ostalih tekmovalcev.
iluvatar
# 12.02.2018 ob 18:07
Tud ene medalje ne bo. Nula.
Bivši uporabnik
# 12.02.2018 ob 17:14
Ta Fourcade pa je meni tak sumljiv, da glava boli. Pa niti ne toliko zaradi današnje tekme, ampak se spomnim ene tekme letos, ko je Fourcade na začetku zgrešil 2 ali 3 strele, bil več kot minuto, morda celo minuto pa pol za Boejem, potem pa je v zadnjem krogu nadoknadil skoraj celoten čas (zmanjkalo mu je 10 sekund). Pa Boe v cilju še 10 minut ni mogel priti k sebi, Fourcade pa je, ko je prispel v cilj, dvakrat vdihnil in izdihnil in odšel ven iz arene, kakor da bi jaz odnesel smeti v garažo...
Strokovnjak
# 12.02.2018 ob 16:59
"Mazohist" Fourcade v jezi črpal moč za popoln napad

Kaj so pa kaj naši črpali? Dovžan je pridelal že tretje predzadnje mesto na teh OI za naše; mogoče je to skrita agenda - postaviti rekord le-teh. Čeprav se skoraj bolj nagibam k temu, kar je zadnjič nekdo zapisal - naši so tako nesposobni, da niti v nesposobnosti niso prvi (torej ciljali so na zadnje mesto, pa je še to spodletelo)
idealistka
# 12.02.2018 ob 20:44
Fak: " Bolš enga več k manj!" <3 Srečno šampion!
Ples
# 12.02.2018 ob 20:27
Jakov je po tistem time-outu naredil še en kazenski krog preveč, tako je bil zmeden ;)
Prav simpatično se je nasmejal, ko je to razlagal.
Slo_v_k
# 12.02.2018 ob 20:23
@Slobloodpatriot
pojd rajs v fabriko delat ne pa da se sramotis tu
TIGR
# 12.02.2018 ob 19:05
SLOBloodPatriot
Guliverjevo knjigo rekordov...

Plitvoumnost dotičnega dosega nove dimenzije.... ROFL
Esadinho
# 12.02.2018 ob 17:25
kdor zna zna. Ni jamranja na vreme in podobne situacije. fokus na tekmo po slabem sprintu in šampijon takoj do zmage. Malo bi si lahko naši zamislili.
freezbee
# 14.02.2018 ob 11:07
Je tale Fourcad kdaj podvržen doping testu?
Njegov tek je nenormalno hitrejši od ostalih tekmovalcev.


Niti ne. Ga je tudi ze Fak opral v kak klanec.
kok
# 12.02.2018 ob 23:23
Petra Majdic na olimpijskih kjer bi imela gladko 3 zlate je na ogrevanju padla v jark kot da bi prvic stala na smuckah
kovalenkov
# 12.02.2018 ob 22:39
@pero5... Kaj pa recimo: "joj, mraz je, prsta ne čutim...."
Roko na srce, pri -20, nihče ne čuti prsta.

Kaj pa: "Mraz mi ni ravno pri srcu"
Pa človek božji, ti tekmuješ v zimskem športu! Kaj ni jasno?!

Vem. Težko je mulcem pazit na besede, ampak vsega zint pa tudi ne moreš.
kovalenkov
# 12.02.2018 ob 21:37
O bog! @ROG Skatepark in ostali očitno pripadniki Levice. Najprej pokažite en sam forum, kjer je nekdo Faka žalil, potem pa opletajte s tem, kako nesramen narod da smo.
Bila sta dva patetična naslova člankov v nogometni Lady, pa še tam je bila vsebina popolnoma kontra naslovu. Ampak ja. "Intelektualci" pač verjetno ne čitate istih časopisov, kot navadna rulja. Verjemite, Mladina je približno tako verodostojen časopis, kot Reporter. Torej nič.

Kar se Faka tiče, pač ne gre. Smola. Mi gre pa na živce to iskanje izgovorov pred mediji. Sicer, glede na prej omenjeno gonjo Slovencev zoper Faka, nisem čisto prepričan, da si teh izjav ne izmislijo samo, ampak reicmo, da niso taki.
V glavnem. Asi ne iščejo izgovorov pred kamero in mikrofonom. Povejo kako stvari stojijo in je. Bi kdo imel Faka za manj športnika, če bi rekel: "Enostavno ni šlo, potem je šla še koncentracija..."
Močno dvomim. S svojimi izjavami si je pa naredil več škode, kot koristi.

Dvomim pa, da bi Fak šel na slabe rezultate zavedno. Ker ko si enkrat as, pač nisi lole.
DrKošarke
# 12.02.2018 ob 19:34
naši lahko zmagajo v disciplini porabe kondomov :)
stanolio
# 12.02.2018 ob 17:24
legstrong
Govoriš in pišeš brezveznosti. Imaš mutno glavo od politike, moraš na žegnanje, pa bo boljše.
pero5
# 12.02.2018 ob 21:53
@kovalenkov
o kakšnih izgovorih to govoriš? Daj mi povej kje so izgovori? A tole recimo:
Vseeno so bile vse te napake na prvih dveh tekmah moje. Nihče drug ni kriv zanje. Vse skupaj je bilo slabo, ampak upam, da je to pač to, naprej ne bo več tako in bo šlo zdaj bolje.
Tole je iskanje izgovorov, če bi pa rekel točno to kar ti hočeš slišat - "Enostavno ni šlo, potem je šla še koncentracija..." bi blo uredu, a bi prišel pa rekel, kaj se izgovarja na koncentracijo brez razloga, pa zakaj nima primernega terapevta, da se sedaj izgovarja na koncentracijo?

Lep primer tega si, kar so napisali ostali pripadniki levice. Vsem je jasno da mu pač ni šlo, sam v sloveniji je poln pacientov, ki točno vejo zakaj je tako in kaj se dela narobe. Kavčarji. Itak da pol izpademo nesramen narod, čeprav je ista situacija pri ostalih narodih. Za tako malo kot nas je in za tako malo primernih zimskih trening kapacitet smo kar uredu.
R.O.G. Skatepark
# 12.02.2018 ob 20:21
Iz agonije, da nastopaš za to milo rečeno nesramno državo, je najverjetneje res bolj težko črpat moč...si znam predstavljat, da mu je vse skupi bolj v muko.

Ma, Jakov Fak this cuntry, relax, pejt v tekmo zase, maš to!
lightning.si
# 12.02.2018 ob 19:44
nehajte že skoz faka fakat k bo spet mednarodni škandal kot zaradi zastave...

še vedno pravim da bi jo moral nosit Prevc, drugače pa eden od prostovoljcev kot pri rusih
KRPANI
# 12.02.2018 ob 18:55
sam turisti pa super. Imamo že dve 59 mesti. jao jao. kdo bo vse to plačal, kdo ima denar za tole sramoto?
SLOBloodPatriot
# 12.02.2018 ob 18:14
webman

# 12.02.2018 ob 17:55
A bi se dalo še enkrat zavrteti ponovitev odprtja ZOI? Sem žal zamudil vseh 14 ponovitev...


Ne skrbi prijatelj. Verjetno bo 15 ponovitev ponoči namesto odpadle M alp. kombinacije. Jaz priznam, da sem si ogledal vseh 14 ponovitev, tako da znam skoraj že na pamet Žibratovo celotno komentiranje.
KiNgKoNg
# 12.02.2018 ob 15:51
A je Fourcada kaj zeblo?
Hijena
# 12.02.2018 ob 16:05
Fourcade je vzel več zdravil za astmo od konkurence
SLOBloodPatriot
# 12.02.2018 ob 17:50
@Strokovnjak

Malo sem Zmageca Plemenitega oponašal, saj štekaš.:)))
spy rtv slo
# 12.02.2018 ob 16:58
SLOBloodPatriot ima še kako prav!
Bivši uporabnik
# 12.02.2018 ob 16:41
Čist prav jim je naredil. Ga bodo vsaj drugo pot vedeli žalit in zafrkavat samo zato, ker je Hrvat. Medtem pa Zoran Janković sedi na klopi za košarkarske trenerje in ima v ekipi veliko Srbov, ki jim nihče ne reče žal besede.
SLOBloodPatriot
# 12.02.2018 ob 17:17
Še malo SBP-ja, kako je on pameten in zvest navijač:

SLOBloodPatriot
# 09.01.2018 ob 20:57

Dvomim, da bo Ana uspela premagati Maruško, pustimo se presenetiti.

SLOBloodPatriot
# 26.01.2018 ob 13:34

Pa kaj si ti ja nor iz faking 30.mesta, komajda je še ujela finalno vožnjo, za desetinko! Potem pa je odpeljala svoj slalom življenja! SVAKA ČAST ANA! Vidiš, da znaš lepotička naša, da zmoreš, vse je v glavi! Bravo, bravo, bravo , respect!

Res je, skoraj 17 dni sem neprekinjeno jamral iz kavča in ob tem skoraj prišel v Guliverjevo knjigo rekordov.
SLOBloodPatriot
# 12.02.2018 ob 17:04
Kaj imata skupnega SLOBloodPatriot in Jakov Fak? Oba jamrata, eden na kavču doma v Sloveniji, drugi pred novinarji v Pjongčangu in oba ne iščeta rešitve.
SLOBloodPatriot
# 12.02.2018 ob 16:57
@Partyboy

Kaj češ, sem kavčar. Jamram in ne iščem rešitev, tako kot ne Fak. :)
Legstrong
# 12.02.2018 ob 16:27
Jakov mnogo ti bo lažje v tekmi z skupinskim štartom,ker boš lahko cincal v skupini in se ne boš.zmotil v štetju kazenskih krogov.Domov se odpravi.Odkar si se lotil Velepca z svojimi kompanjoni,da so ga na zvezi zamenjali,si izgubljen.In karma je bitch.Vse se obrne vse se vrne.
SLOBloodPatriot
# 12.02.2018 ob 16:06
Petra Majdič si je pred 8 leti v Vancouvru polomila skoraj vse rebre, pa je manj jamrala od Faka. Pojedla je lekadol, stisnila zobe in pritekla do brona. Herojina!
Izbor
Zimske olimpijske igre
link
Kranjec prvi Slovenec po 22 letih v elitni sedmerici
20
2. marec 2018 ob 09:49 V zadnjih letih se z besedo doping največ povezuje Rusijo, zato ni presenetljivo, da so prav športniki iz te države zaradi dopinga na zimskih olimpijskih igrah izgubili največ medalj.
Več novic ...
Kazalo