Tako kot na svetovnih prvenstvih se bodo alpski smučarji na zmagovalnem odru gnetli tudi na olimpijskih igrah, saj je MOK sporedu dodal ekipno tekmo. Letos so na SP-ju zmagali Avstrijci, drugi so bili Kanadčani in tretji Švedi. Foto: EPA
Tako kot na svetovnih prvenstvih se bodo alpski smučarji na zmagovalnem odru gnetli tudi na olimpijskih igrah, saj je MOK sporedu dodal ekipno tekmo. Letos so na SP-ju zmagali Avstrijci, drugi so bili Kanadčani in tretji Švedi. Foto: EPA

Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja je na zasedanju v Lozani tudi črtal nekaj disciplin, tako da v Južni Koreji leta 2018 ne bo več na sporedu paralelnega slaloma deskarjev in deskark. Ta sprememba bo precej prizadela tudi slovenski deskarski tabor, saj je Žan Košir v tej disciplini na zadnjih igrah v Sočiju osvojil srebrno medaljo.

Deskarji tudi v akrobatskih skokih
MOK je sprejel predlog razširitve programa, saj si že nekaj časa prizadeva, da bi z novimi disciplinami pritegnil mlade. V Pjongčangu bodo tako več možnosti za medalje imeli alpski smučarji, ki jim bodo program dopolnili z ekipno tekmo, kakršno že izvajajo na svetovnih prvenstvih, deskarji prostega sloga, ki so dobili tekmo v akrobatskih skokih za moške in ženske, v hitrostnem drsanju bo novost tekma s skupinskim startom tako za moške kot ženske, v kerlingu pa preizkušnja mešanih dvojic.

Agenda 202: Več prilagodljivosti
"Spremembe kažejo na razvoj olimpijskih iger, ko bomo še nadgradili uspeh zadnjih zimskih iger. Obenem pa povzemajo tudi našo olimpijsko agendo 2020, s katero želimo v olimpijski program prinesti več prilagodljivosti," so ob sporočilu o novostih zapisali pri MOK-u.

V Južni Koreji 2018 največ 2.900 športnikov
MOK se bo s spremembami skušal tudi približati svojim ciljem pri številu aktivnih udeležencev na zimskih izvedbah iger; čez tri leta naj bi bilo v Južni Koreji največ 2.900 športnikov v približno 100 disciplinah (v Sočiju so podelili medalje v 98 disciplinah). Novosti pa pomenijo tudi največje predvideno število športnic doslej, pa tudi največ tekmovanj z mešano konkurenco na zimskih olimpijskih igrah.

Zakaj spremembe?
Pri uvajanju sprememb se je MOK posvetoval s posameznimi zvezami, odločala pa so naslednja merila: dodana vrednost discipline, privlačnost za mlade, atraktivnost za televizijo, medije in gledalce, enakost spolov, najmanjši vpliv na število udeležencev iger ter vpliv na stroške za prireditelje iger.