Jevgenija Medvedjeva je že pri 16 letih tako evropska kot svetovna prvakinja. Foto: Reuters
Jevgenija Medvedjeva je že pri 16 letih tako evropska kot svetovna prvakinja. Foto: Reuters

"Še dolgo ne bom dojela, da sem svetovna prvakinja, saj sem bila še pred enim letom mladinka. Trenutno sploh nimam kakšnih posebnih čustev, saj sem vse pustila na ledu," je po nepozabnem premiernem nastopu na svetovnem prvenstvu povedala Medvedjeva, prva drsalka, ki je v zaporednih letih postala mladinska in članska svetovna prvakinja.

Rusinja je zmagala z 223,86 točke, s čimer je le za pet točk zgrešila dosedanji rekorden točkovni izkupiček, ki je v lasti Južne Korejke Kim June z olimpijskih iger v Vancouvru 2010, je pa za štiriminutni gala prosti program dobila rekordno oceno 150,10 točke.

Srebrno medaljo je v polni dvorani TD Garden v Bostonu, ki sprejme 17.000 gledalcev, dobila Američanka Ashley Wagner (215,39), tretja je bila še ena Rusinja, Ana Pogorilaja (213,69).

Gracie Gold, ki je vodila po kratkem programu, je na začetku nastopa padla in končala na četrtem mestu.

Daša Grm je nastop končala že po kratkem programu in se ni prebila med 24 finalistk. Končala je na zadnjem, 38. mestu.

Med športnimi pari je šel naslov v Kanado. Zmagala sta Kanadčana Meagan Duhamel in Eric Radford (231,99 točke). Drugo mesto je z 224,47 točke dobil kitajski par Sui Vendžing - Han Cong, tretja pa je bila nemško-francoska naveza Aljona Savchenko - Bruno Massot (216,17).