Tina Maze je že večkrat slutila, da lahko povozi količek (v smučarskem žargonu: hakla vrata), čeprav na treningih nima teh težav:
Tina Maze je že večkrat slutila, da lahko povozi količek (v smučarskem žargonu: hakla vrata), čeprav na treningih nima teh težav: "Večkrat imam v drugi slalomski vožnji ta občutek, da bom naredila tovrstno napako v preveliki želji, da sem čim hitreje dol." Foto: MMC RTV SLO/T. O.
navijači Tine Maze
Številni Tinini navijači so se zgrnili ob progi in uživali v dobri organizaciji tekme. Nekatere je motilo le to, da niso mogli dobiti piva. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Mikaela Shiffrin
Mikaela Shiffrin je pri 17 letih najmlajša snežna kraljica in je na dobri poti, da ji uspe takšna kariera kot njeni vzornici Janici Kostelić. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tina Maze
Navijači so obnemeli, ko je Tina Maze v finalu naredila napako in odstopila. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Mazejeva prvič letos brez uvrstitve

Popoln napad se Tini ni izšel. Po drugem mestu prve vožnje so se ji obetale nove stopničke svetovnega pokala, morda celo zmaga, toda trenutek nezbranosti jo je na zahtevni postavitvi njenega trenerja Livia Magonija stal uvrstitve. "Uživala sem, čeprav sem naredila napako. Najprej nisem vedela, da sem povozila količek, dvoje vrat pozneje pa sem si rekla: O, 'šit'. Nikoli še nisem toliko tvegala. Vedela sem, da samo tako lahko zmagam. Želja, priti čim prej dol, je bila prevelika. Lepo bi bilo zmagati pred to publiko, toda - za nič mi ni žal. Nisem razočarana."

Riescheva Tinine uspehe označila za zastrašujoče
Tako v izjavi za hrvaške medije. Za slovenske je izjavila, da je zelo razočarana. Verjetno bo to bližje resnici, saj je imela pred novinarji na trenutke solzne oči. A nekaj drži: le brezhiben nastop bi ji lahko prinesel zmago, slalomska loterija pa se ji tokrat ni izšla. "Pokazala je, da je vendarle človek. To, kar ji je uspevalo v letošnji sezoni, je bilo že zastrašujoče," je prvi Tinin odstop v letošnji sezoni komentirala Maria Höfl Riesch, ki je s šestim mestom le malenkost ublažila zaostanek v skupnem seštevku.

Deset džokerjev v žepu Vonnove?
Medtem ko bo boj za slalomski globus še hud, v skupnem seštevku konkurenca počasi obupuje. Tina Maze sicer še ni odpisalaLindsey Vonn, ki se bo po skoraj enomesečnem premoru na tekme najbrž vrnila naslednji konec tedna. "Ne vem, morda pa ima deset džokerjev v žepu. Pričakujem borbo do konca." 29-letna Mazejeva si bo zdaj privoščila malo počitka, potem pa se že veseli, da bo spet lahko stala na daljših smučeh. Na Sljemenu so jo obiskali starši. Njeno prvo vožnjo sta zamudila. V kombiju, ki ju je po ovinkih vozil proti smučišču, nista mogla prenosa spremljati niti po radiu. Voznik se je strogo držal navodil, da mora vrteti Radio Sljeme, ki pa je le občasno povzel dogajanje na tekmi.
Gangnam Style ob zmagoslavju najstnice
Večerni spektakel nad Zagrebom je za novo snežno kraljico okronal le 17-letno Mikaelo Shiffrin. Zmaga ni presenečenje, verjetno pa ni nihče pričakoval, da lahko konkurenco pusti za seboj podobno kot lani Marlies Schild. Američanki so v cilju zavrteli priljubljeni Gangnam Style in jo spodbudili, da je izvedla del koreografije. Deluje zelo spontano in simpatično. Vesela bo tudi, ko ji bodo na njen račun nakazali 42 tisoč evrov. Njena vzornica je Janica Kostelić, s katero sta po elektronski pošti redno v stikih. Pravi, da želi biti uspešna tako kot Janica.
Trenutek tišine po Tininem odstopu
Ker hrvaško žensko smučanje po slovesu Kostelićeve nima več smučarke za vrh, je skoraj 10 tisoč gledalcev (ocene hrvaških medijev, da je bila skoraj polovica Slovencev, so pretirane) za svojo junakinjo izbralo Tino Maze. To je bilo čutiti na vsakem koraku. Ob vožnji od Zagreba do Sljemena so na radiu predvajali kratek intervju s slovensko šampionko in ji potem izpolnili glasbeno željo (Alicia Keys - Girl On Fire). Tik pred njenim nastopom je občinstvo razvnela njena pesem My Way Is My Desision. Po odstopu je stadion za trenutek obmolknil, zastave so se povesile, nato pa je glavni napovedovalec želel slišati velik aplavz za najboljšo smučarko sveta. Občinstvo se je bučno odzvalo.

Suha grla slovenskih navijačev
Tino so vzljubili tudi zato, ker dobro govori hrvaški jezik, pravijo. Verjetno se Slovenci redko kdaj v tuji deželi počutimo tako dobrodošli kot na Sljemenu. Organizacija je odlična, promocija (tudi zagrebški župan je primaknil pol milijona evrov) se izplača. Vse tekmovalke zatrjujejo, da sodi tekma med najbolje pripravljene. Lep dokaz sta Nina Loeseth in Laurie Mougel, ki sta z visokima štartnima številkama (42 in 40) prišli na 4. oziroma 5. mesto. Edino pripombo so imeli slovenski navijači. Pogrešali so - pivo. "Nikjer ga nimajo. Dobili smo zastonj hrano, hot-dog, klobaso, vse. Piva, ki bi se tako prileglo, pa ne dobimo," so se pritoževali ob čakanju na finalno vožnjo.

Iz Zagreba


Mazejeva prvič letos brez uvrstitve