Peter Prevc se je v lanski sezoni na uvodni tekmi novoletne turneje prvič v sezoni povzpel na zmagovalni oder, kjer mu je na 3. mestu družbo delal Thomas Diethart, ki je na koncu presenetljivo dobil turnejo. Foto: Reuters
Peter Prevc se je v lanski sezoni na uvodni tekmi novoletne turneje prvič v sezoni povzpel na zmagovalni oder, kjer mu je na 3. mestu družbo delal Thomas Diethart, ki je na koncu presenetljivo dobil turnejo. Foto: Reuters
Goran Janus
Goran Janus ni imel težav, ko je določal ekipo za novoletno turnejo. Šesterico sestavljajo Peter Prevc, Jernej Damjan, Matjaž Pungertar, Robi Kranjec, Nejc Dežman in Anže Lanišek. Foto: Aleš Fevžer
Oberstdorf
Oberstdorf bo skakalno elito pričakal nič kaj zimsko "razpoložen". Foto: EPA
Matjaž Pungertar
Matjaž Pungertar se v lanski zimski sezoni kljub odličnemu poletju ni dobro znašel, pred letošnjo sezono pa je vse misli posvetil zimi in uspel. V svetovnem pokalu je trenutno na 17. mestu. Foto: Aleš Fevžer
Sven Hannawald
Sven Hannawald je še vedno edini, ki je na eni turneji dobil vse štiri tekme. To je bilo v sezoni 2001/2002, ko je bil v karavani svetovnega pokala že Robi Kranjec. Foto: EPA

Četrtina sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih je končana. Slovenija ima po desetih tekmah že 1.174 točk (v pokalu narodov je za Nemci, Norvežani in Avstrijci četrta), kar je največ doslej, vseeno pa se je kvota sedmih skakalcev skrčila na šest. Na prizorišče prve tekme novoletne turneje v Oberstdorf bodo odpotovali Peter Prevc, Jernej Damjan, Matjaž Pungertar, Robi Kranjec, Nejc Dežman in Anže Lanišek.

"Ekipa je dobra, vesel sem, da veliko fantov osvaja točke. Kadar je raven skokov tako visoka, je lažje tekmovati," je za MMC povedal Goran Janus in na pripombo, da manjka le še pika na i, zmaga, odgovoril: "Tudi to se bo zgodilo, ne vem pa, kdaj. Meni fantje ne povedo, kdo in kdaj bo zmagal."

Prevcu bo dobro delo nekaj počitka
Peter Prevc je v svetovnem pokalu peti z manj kot sto točkami zaostanka za vodilnim Andersom Fannemelom. V lanski sezoni je na novoletno turnejo prišel kot 16. skakalec sezone. Po tekmah prejšnji konec tedna v Engelbergu je bil jezen nase. Božični počitek mu bo dobro del, s čimer se strinja tudi Janus. "V Engelbergu je naredil nekaj slabših skokov. Zdaj potrebuje predvsem regeneracijo."

Dres je treba večkrat v sezoni zamenjati
Slovenska reprezentanca bo v torek trenirala v Planici, izjema je le Jernej Damjan. "S trenerjem Simonom Podreberškom sva se tako odločila. Skakalnica je sicer dobro pripravljena, vendar je ledena, tako da ima na njej veliko fantov težave. Raje bom izpustil ta trening, navsezadnje gre tudi za 90-metrsko skakalnico," je dejal Damjan, ki pričakuje izjemno izenačeno turnejo:

"Prvih dvajset skakalcev sezone je res zelo skupaj. Letos ni enega, ki bi izstopal. Občutek imam tudi, da bo rumena majica zamenjala lastnika." Damjan je seveda z dozdajšnjim potekom sezone zelo zadovoljen. Pravi, da je edino večjo napako naredil v Kuusamu, kjer je tudi ostal brez točk. V Engelbergu je že tekmoval z novim tekmovalnim dresom. Zakaj ga je moral že zamenjati?

"Ti dresi niso tako kot pri alpincih in se hitro obrabijo. Material je občutljiv. Da dres ostane res na vrhunski ravni, ga imaš lahko največ od štiri do pet koncev tedna, potem se propustnost poveča. To so sicer malenkosti, a če vzamemo, da takšen dres vzame odstotek daljave, je to lahko na 120-metrski napravi dva metra in pol v dveh skokih, kar lahko pomeni, da si ali na stopničkah ali pa deseti."

Pungertarju pomaga tudi klubski trener
O tem, kdo so favoriti novoletne turneje, niti Janus niti Damjan nočeta govoriti. Slovenski "selektor" se strinja z Damjanom, da bo turneja zelo izenačena in da je veliko favoritov. Mimogrede: za Poljaka Kamila Stocha se še ne ve, ali bo nastopil. Slovenski cilji so bili znani že pred začetkom sezone. V skupnem seštevku turneje eden do desetega mesta in še eden do petnajstega.

Spisek kandidatov za visoka mesta se je razširil še za Matjaža Pungertarja. "Že v Nižnem Tagilu je presenetil in naredil dobre skoke. Tudi na nedeljski tekmi Engelberga je skočil lepo. Po turbulentnem obdobju, ko dobrega poletja ni prenesel v zimo, se je našel." Kako Janus gleda na to, da Pungertarju pomaga tudi njegov klubski trener Aleš Selak? "Sem za dialog, in če je kdo navzoč na treningih, ni težav. Tako je bilo že v B-reprezentanci in tako je tudi zdaj."

Najraje v Garmisch
Z dobrimi občutki tekmo v Oberstdorfu pričakuje tudi Robi Kranjec, ki je na novoletni turneji nastopil že v sezoni 2001/02, ko je kot edini skakalec doslej vse štiri tekme dobil Sven Hannawald. "Dobro se počutim, forma je v redu, skoki konstantni, manjkajo morda le malenkosti. Grem iz tekme v tekmo, nikoli nisem imel nekih posebnih ciljev za skupno razvrstitev turneje, saj je tam bistveno le, ali si prvi ali ne, kajti le prvi dobi nagrado."

Tako Kranjec kot Damjan se najbolj veselita tekme v Garmischu. Kranjec: "Olimpijski stadion, največja skakalnica, največ gledalcev. In tekma 1. januarja. Kdor zmaga, je prvi zmagovalec velikega tekmovanja v novem letu." Damjan izpostavlja še privilegij, da bodo v Garmischu na tokratni turneji skakalci en dan več in da bodo z njimi v hotelu njihove partnerice. Stroške tega "luksuza" krijejo skakalci sami, a vsekakor odtehta, ko si ob prehodu v novo leto v družbi domačih.

Kaj bo za božič dobila hči Niki?
Mimogrede: Jernej Damjan je na zadnji postaji svetovnega pokala v Engelbergu že poskrbel, da bo njegove hči Niki, ki je stara pol leta, dobila prvo božično darilo: "Res je, v Švici sem ji nekaj kupil, ampak naj ostane še skrivnost. Drugače ni časa, da bi hodil po trgovinah, tokrat pa smo spali v središču mesta in sem izkoristil priložnost."

Tepeš na tekme celinskega pokala
Od sedmerice, ki je Slovenijo zastopala v prvi četrtini svetovnega pokala, je razočaral le Jurij Tepeš, ki je do zdaj zbral 17 točk. Na novoletno turnejo ne potuje, morda pa se bo udeležil tekem celinskega pokala, ki bodo v Engelbergu, verjetno pa se že veseli poletov v Kulmu. Letalnico bo 8. januarja preizkusil Gregor Schlierenzauer, naslednji dan sledi prvi uradni trening.