Kakšen kristal bo Petra Majdič v letošnji sezoni še držala v svojih rokah? Foto: MMC RTV SLO
Kakšen kristal bo Petra Majdič v letošnji sezoni še držala v svojih rokah? Foto: MMC RTV SLO
Petra Majdič
Tri 3., dve 2., 5. in 9. mesto v dobrem tednu dni so dokaz izjemne kvalitete. Foto: EPA

Z Virpi sva v zadnjih letih postali kar kolegici, medtem ko je Saarinenova dokaj nedostopna. Mislim celo, da se med seboj ne razumeta najbolje. Iskreno, mislim, da Saarinenovo nihče v svetovnem pokalu nima najraje.

Intervju s Petro Majdič

Tekačica iz Brinja je z odličnimi izidi napovedala tudi kandidaturo za veliki kristalni globus, a ostaja na trdnih tleh: "Nismo še niti na polovici sezone. Vse je še odprto." Za 'novoletno trpljenje' bo v žep pospravila okoli 25.000 evrov, s čimer je zadovoljna, a v šali dodaja, da bi "najboljša tajnica na svetu dobila milijone." Veseli se tritedenskega treninga na Rogli, kjer najde svoj mir: "Če zaprem vrata, me nihče ne moti."


Kljub sijajnemu izkupičku na novoletni turneji se športnim navdušencem zastavlja vprašanje, kaj bi bilo, če vam v Oberhofu ne bi zlomili palice. Bržkone ste ta scenarij preigravali tudi vi skupaj z ekipo in trenerjem. Do kakšnih sklepov ste prišli? Bi Virpi padla ali ne?
Ne vemo. Toliko dejavnikov je. Če bi povedla Tour de Ski že prej, bi bil mogoče psihični pritisk večji, ali pa bi se zgodilo kaj drugega. Moram reči, da sem imela veliko sreče, da nisem padla, tako kot na primer Kowalczykova, ki je sicer padla po svoji krivdi. Vse se kaznuje. Je pa res, da me je v cilju do zmage ločilo pol minute. Kalkulacije so, verjetno bi bilo kaj drugače.

Ste se s Saarinenovo po tej smoli kaj pogovarjali, se vam je mogoče opravičila?
Se je, čeprav sem ji povedala, da sem izredno razočarana. To ni šprint, kjer pričakuješ kakšno tako dejanje, ampak je distanca, kjer je bilo časa, da se napade oziroma izbori svoje mesto, dovolj. Povedala sem ji iskreno, da sem zelo razočarana. Zavedam se, da je to del športa, ampak mislim, da ni bilo tako nedolžno.

Je sotekmovalcu sploh mogoče zlomiti palico nenamerno?
Je. Vsa oprema je vrhunska in lahka, a hkrati zelo lomljiva. Palic se ne sezono veliko polomi. Je mogoče, ampak ne vem, če je bilo vse 'čisto' na tej tekmi.

Kakšna je bila vaša komunikacija z obema Finkama med turnejo? Ste govorili kaj več ali je šlo zgolj za izmenjavo vljudnostnih fraz?
Z Virpi sva v zadnjih letih postali kar kolegici, medtem ko je Saarinenova dokaj nedostopna. Mislim celo, da se med seboj ne razumeta najbolje. Iskreno, mislim, da Saarinenove nihče v svetovnem pokalu nima najraje. Z Virpi je bilo pa kar veliko komunikacije.

Zdi se, da se boste s Kuitunenovo in Saarinenovo udarili tudi za veliki kristalni globus svetovnega pokala, kjer vam stopničke kar težko uidejo, saj je preostala konkurenca trenutno vsaj korak zadaj.
Ja, a tudi na polovici tekem svetovnega pokala še nismo. Vse je odprto. Trenutno že kaže tako, da smo skupaj s Finkama najboljše, a jaz vidim, da nas je v najožjem vrhu šest ali sedem. Odločeno ni še nič. Naredile smo en korak naprej, vendar bodo preostale še napadle.

Že po dobrem mesecu in pol ste presegli dosežke lanske sezone, ko ste trikrat zmagali in petkrat stali na stopničkah. Kaj to pomeni za nadaljevanje zime?
To, da sem čisto sproščena.

Ali ste poleg notranjega miru, ki ga prinaša tak uspeh, zadovoljni tudi po finančni plati. Če se ne motim, je Virpi pospravila okoli 100.000 evrov.
Informacije so napačne. Pospravila je 113.000 švicarskih frankov (75.971 evrov, op. a), s tem da ti takoj odbijejo 20 odstotkov. Če preračunava, je dobila malo nad 80 'švicarjev', kar je okoli 60.000 evrov. Moj znesek je približno 30.000 evrov, kar mi bodo, verjemite, naši dacarji še malo oklestili. Če mi bo ostalo tam okoli 20 ali 25 tisoč, bo super. Po drugi strani pa, če bi bil nekdo, ki to posluša, najboljša tajnica na svetu, bi govorili o milijonskih zneskih. Če bi bil kakšen pek ali poštar, bi šel pa verjetno že v penzijo.

Zdaj vas čaka tritedenski 'odmor', saj boste izpustili preizkušnji v Vancouvru. Kako se boste odpočili? Ali pride v poštev tudi kakšen dan z 'možgani na off', brez treninga?
Današnji (ponedeljek, op. a.) dan na off je tole, kar zdaj počnem. Jutri (torek, op. a.) bo na programu verjetno že trening. V sredo pa definitivno snežni trening na Rogli. Veselim se Rogle, ker tam najdem psihični mir. Če zaprem vrata, me nihče ne moti.

Aleš Vozel

Z Virpi sva v zadnjih letih postali kar kolegici, medtem ko je Saarinenova dokaj nedostopna. Mislim celo, da se med seboj ne razumeta najbolje. Iskreno, mislim, da Saarinenovo nihče v svetovnem pokalu nima najraje.

Intervju s Petro Majdič