Zaradi visokih temperatur je bila proga zmehčana in razmere niso bile primerne za tekmo. Foto: BoBo
Zaradi visokih temperatur je bila proga zmehčana in razmere niso bile primerne za tekmo. Foto: BoBo
Proga je bila po besedah direktorja svetovnega pokala Atleja Skaardala prenevarna za nadaljevanje. Foto: BoBo
Deževje odplaknilo slalom za 52. Zlato lisico
Na Pohorju odpovedali slalom

17 smučark je prišlo do cilja. V vodstvu sta bili z enakim časom Švicarka Wendy Holdener in Čehinja Šarka Strachova. Po daljšem čakanju so zaradi pretoplega vremena, ki je zmehčal progo, tekmo odpovedali.

Proga prenevarna za nadaljevanje
Zjutraj je kazalo bolje, tekmovalke so tako še dobile priložnost tudi za trening na progi. Slalom so tako začeli ob predvideni uri, a so se razmere iz trenutka v trenutek poslabševale, začelo je še rahlo deževati, nastale so luknje in globoke smučine. Žirija je prekinila tekmovanje, delavci na progi so poskušali zakrpati progo med vratci, kjer so nastale luknje, toda zaman. Direktor svetovnega pokala Atle Skaardal je tako lahko sporočil: "Nič se ne da več narediti. Varnost tekmovalk je na prvem mestu, proga se je predrla in je prenevarna za nadaljevanje. Slalom je odpovedan."

Po odpovedi je generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Vilar pripomnil le: "Od junaka do bedaka. Tokrat smo izgubili. Tekma se je sicer začela, toda ker je bila odpovedana, bo to velika finančna izguba. V prihodnjih dnevih se bomo ukvarjali s tem." Kriva je bila noč pred tekmo. Če je bilo v Mariboru že ves zadnji teden čez dan sončno in toplo, je proga zdržala, ker je bilo ponoči še dovolj hladno. Ponoči se je nad Pohorjem pooblačilo, temperatura pa se je dvignila do 10 stopinj Celzija. Žirija je progo večkrat pregledala, nazadnje so se pol ure pred startom odločili, da bodo poskusili. Na najbolj kritičnem delu so po vsaki tekmovalki sneg polivali z vodo, trosili sol in gladili smučino. A ni se izšlo.

Ana Bucik: Odpoved upravičena
Na startu je bilo sicer šest slovenskih slalomistk. Največ se je pričakovalo od Ane Bucik, nastopile pa bi še Maruša Ferk, Katarina Lavtar, Klara Livk, Meta Hrovat in Saša Brezovnik. "Mislim, da je bila odpoved upravičena. Organizatorji so naredili res vse, da bi bila tekma izpeljana, nikoli ne odpovejo tekme, če to res ni nujno. Vsekakor mi je žal, da tekma ni bila izpeljana, to je tak šport, bomo imeli še drugih priložnosti. Na ogrevanju je bilo kar precej boljše kot na tekmi, v zgornjem delu je podlaga malo trša in škoda, da ni bila takšna tudi na tekmi. Zdaj si bom vzela nekaj dni počitka, da si do konca ozdravim poškodbo gležnja. Potem se bom verjetno udeležila nekaj tekem nižje ravni, čakajo me tudi treningi, v prihodnjih dneh pa bomo tudi izvedeli, kaj bo s to tekmo in ali bo nadomeščena," je po odpovedi tekmovanja v ciljni areni dejala Bucikova.

Sobota je bila v Mariboru izjemno uspešna, saj je z drugim mestom v veleslalomu navdušila Ana Drev. Slavila je Nemka Viktoria Rebensburg. Svetovni pokal se bo nadaljeval s hitrima disciplinama v Garmisch Partenkirchnu. Naslednji slalom bo šele 6. marca na Slovaškem. Mednarodna smučarska zveza še ni sporočila nadomestnega tekmovališča za odpovedani mariborski slalom. Na sporedu sta sicer le še dve ženski slalomski preizkušnji, marca v Jasni in finale v St. Moritzu.

Shiffrinova znova na snegu
Medtem je olimpijska in svetovna slalomska prvakinja Mikaela Shiffrin po poškodbi kolena znova začela trenirati na snegu. Osem tednov po poškodbi je Američanka vadila v Areni Loveland v Georgetownu v Koloradu. V posnetku, ki ga je smučišče objavilo na Facebooku, je 20-letna Shiffrinova dejala, "da se počuti res zelo dobro".

Shiffrinova je sredi decembra padla pred slalomom v Aareju in si strgala vez v desnem kolenu. Zaradi poškodbe se je prekinil njen zmagovalni niz v slalomih. Prepričljivo je namreč dobila prva dva v novi sezoni, prav tako tri zadnje v prejšnji. Datuma vrnitve na tekmovališča še ni sporočila.

Deževje odplaknilo slalom za 52. Zlato lisico
Na Pohorju odpovedali slalom