Sašo Robič 1967-2010. Foto: SZS
Sašo Robič 1967-2010. Foto: SZS

Svojo športno pot je "Tarzan", kot se ga je prijel vzdevek, začel v Smučarskem klubu Jesenice. Zaradi velike nadarjenosti se je zelo hitro uvrstil v občinsko selekcijo, sledili so veliki uspehi v otroškem smučanju. Kar trikrat je zmagal na največji tekmi Trofeo Topolino in dvakrat v Val d´Iseru osvojil lovoriko Scara. Strmo pot navzgor je nadaljeval v mladinskih vrstah in osvojil dve srebrni medalji na svetovnih prvenstvih v Sugarloafu v ZDA (1984) in Jasni na Slovaškem (1985).

Dve mladinski medalji, na koncu trener
Na vrsto je prišel evropski pokal, pozneje svetovni, bil je član reprezenzance, ki je zastopala državne barve na svetovnem prvenstvu v Vailu (1989). Po športni karieri ni mogel brez smučanja. Devet let je svoje tekmovalne izkušnje prenašal na naslednike, najprej v moški in nato ženski reprezentanci. V zadnjem času je brat znanega ultramaratonskega kolesarja Jureta Robiča delal kot trener mladincev v Alpskem smučarskem klubu Kranjska Gora.

"Odšel je mnogo premlad. Nikdar in za nikogar ne vemo, kako bo prenašal življenjske stiske. V atletu se je skrivala mehka duša. Spominjali se ga bomo kot predanega sodelavca, ki ni nikoli znal reči ne, tudi zato je imel veliko prijateljev. Sašo, hvala za vse, pogrešali te bomo," je v sporočilu SZS-ja zapisal Janez Šmitek, član strokovnega sveta panoge za alpsko smučanje.