"Smuči za smučanje na vodi imajo na drsni ploskvi dvojno konkavno obliko. Na sredini je nekakšen smernik, levo in desno pa sta utora. Je zelo podobno smučanju. Tudi položaji so podobni, le težišče je malenkost bolj zadaj," je povedal Gašper Kristan. Foto: Vid Baruca

Mladim slovenskim smukačem so v Žusterni pri Kopru omogočili trening smučanja na vodi. "Vodno smučanje pomeni dober trening ravnotežja in stabilizacije celega telesa ter vzdržljivosti v moči. Ob pokrčeni nogi in napeti štiriglavi stegenski mišici ves čas prihaja do manjših sprememb težišča telesa, ki jih mora športnik hitro regulirati. Posledično so v od dveh do treh minutah noge močno zakisane," je za MMC povedal kondicijski trener Gašper Kristan.

Kristan fantom ni "prizanesel" niti na kopnem. Takoj po smučanju na vodi je sledil trening dvigovanja uteži, po katerem so bile noge tako izčrpane, kot so, na primer, v cilju smuka v Wengnu.

"Smučanje na vodi s karving smučmi te zares ubije, če narediš na primer 120 zavojev v od treh do štirih minutah in greš zatem takoj pod olimpijsko ročko in s sto kilogrami narediš 3 x 30 počepov," je razložil Kline, v lanski sezoni dvakratni mladinski svetovni prvak.

Utrujajoči so bili tudi dveminutni teki v hrib pri polni hitrosti: "Tako je, če je to tvoje življenje in kruh. Te zadeve pač 'poborbamo' na rutino," se ni preveč pritoževal Kline: "Priprave so bile namenjene zlasti snežnemu treningu v Čilu, tako da se je izplačalo malo potrpeti."

Kristan se dobro zaveda, kaj pomeni smučati na 3000 metrih nadmorske višine: "Cilj kondicijskega treninga je bil dvigniti aerobne sposobnosti na najvišjo raven. V Čilu fantje spijo in trenirajo na 3000 metrih. To pomeni, da vsaka telesna obremenitev pomeni še večji napor. Za lažje premagovanje treningov in hitrejšo regeneracijo je zato treba imeti te sposobnosti na visoki ravni. Vsak dan smo zato opravili zahteven vzdržljivostni trening (2-krat kolo in 2-krat tek), drugi sklop treningov pa je bilo smučanje na vodi."

Na treningu na Obali sta bila ves čas Andrej Križaj in Boštjan Kline, Gašper Markič pa se je pridružil zadnji dan.