Petra Majdič je pripravljena na velik izziv: boj za skupno zmago v svetovnem pokalu. Foto: Reuters
Petra Majdič je pripravljena na velik izziv: boj za skupno zmago v svetovnem pokalu. Foto: Reuters
Petra Majdič
"Nimam se česa bati, saj sem znova povsem pripravljena." Foto: Reuters
V Vancouvru je Petra z nečloveškimi bolečinami osvojila bronasto olimpijsko medaljo v šprintu. Foto: STA

Zadnje pripravljalne tekme pred sezono, ki so jih potekale na Finskem in Norveškem, so v slovenski tabor vnesle obilo dobre volje, saj so kar tri 2. mesta več kot odlična spodbuda za skoraj 40 tekem, ki se bodo zvrstile v 120 dneh zime, ki v srednji Evropi za zdaj še ne kaže svoje prave podobe. Na severu Evrope, kjer se bo v soboto vse skupaj začelo, pa je seveda povsem drugače in v zadnjih dneh so se v Muoniju na Finskem, znotraj arktičnega kroga, temperature spustile precej pod ničlo.

Uvod v soboto na 10 km v prosti tehniki
Karavana se bo najkasneje do srede zbrala v Gaellivareju na švedskem delu Laponske. Švedska bo tako v jubilejni sezoni poskrbela za uvod in konec sezone, Petra Majdič pa si marca 2011 prvič odkrito želi tudi zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala. Skorajda devet mesecev je minilo od februarske srede v kanadskem gozdu, ki bo za vedno vpisana v zgodovino slovenskega teka. Tedaj je namreč močno poškodovana Petra Majdič osvojila prvo olimpijsko odličje za slovenski tek na smučeh. Od tedaj vse do zadnjega petka ni stala v tekmovalni smučini. Šele v soboto pa bo občuten tudi pravi tekmovalni naboj, ko se bo sezona začela s tradicionalnim uvodom v prosti tehniki na 10 km.

Dolgi prvi tedni po poškodbi
"Nov začetek, nov start, ko sem se znova postavila med druge sotekmovalke, je bil prijetno presenečenje. Morda se je vsem drugim teh devet mesecev zdelo celo daljših kot meni. Uvodni tedni so se mi ob poškodbi res vlekli, nato pa se je vse kaj hitro odvijalo, sploh po tistem, ko smo se odločili za še eno sezono. Seveda se občutki ne pozabijo kar čez noč."

Trema je ni premagala
"Najbolj me veseli, da me ni premagala trema, ki je bila vedno moja najhujša nasprotnica. Vse je enostavno bilo tako, kot mora biti. Res izjemno težak trening v zadnjem obdobju sem zaključila dobesedno s prihodom na tekmo in menim, da smo tudi oba tekmovalna dneva opravili zelo dobro za ta čas," je po dveh drugih mestih na tekmah za točke Fis povedala Petra Majdič.

Novega padca se ne boji
Takoj nas je zanimalo, koliko je bilo še bojazni pred morebitnim novim padcem ali pred katero koli morebitno nezgodo: "Seveda ni bilo nobene bojazni. Nimam se česa bati, saj sem znova povsem pripravljena. V tem športu sem že skorajda 20 let. Tudi notranjega vpogleda v to, kako vse skupaj poteka, nam v ekipi zagotovo ne manjka in dobro vemo, kako se stvarem streže."

Zdi se, da je na pravi poti
"Maja smo že vedeli, da se lahko vrnemo nazaj med najboljše in seveda bodo šele prave tekme potrdile, ali je tako. Zadnji dosežki v precej zahtevni konkurenci so že veliko odkrili. Za zdaj je vse potekalo kot v zadnjih letih, tudi izidi vseh preglednih testiranj so podobni. Že ob koncu poletja smo po večini vedeli, da smo znova na pravi poti."

Namesto dolgih ur v fitnesu ...
"Zagotovo ne bom serijska zmagovalka, tudi 10. mesta in slabše se bodo še dogajala. Pomembno je, da smo ves čas mirni, in prepričana sem, da smo na pravi poti, ker vsem okrog sebe povsem zaupam. Navkljub temu, da so izkušnje iz prejšnjih let (ekipa okrog Petre Majdič je skupaj že peto sezono, op. a.) zares bogate, je vedno mogoče postoriti kaj novega. Letos smo, denimo, več delali na moči, ampak po drugem sistemu, s pomočjo kineziofiziologije, ki omogoča neko novo vrsto moči, ki nadomešča obilne količine fitnesa. Gre za zelo posebno moč, ki v bistvu ob mišicah krepi še vezi in tetive. S tem naj bi se popravilo tudi ravnotežje, kar naj bi posledično izboljšalo tudi prosto tehniko, ki je moja večna boleča rana."

Prava forma šele konec decembra
"Kako uspešni smo bili, bomo seveda videli na tekmah, morda že na prvi, ki bo po običaju prav v tej tehniki. Za zdaj se s tem pretirano ne bom ubadala, ker tako ali tako pričakujem, da bom v zares pravi formi, da bom res tista prava jaz ob koncu decembra ter seveda nato čim dlje, saj so to meseci, ki odločajo o končni zmagi sezone. Vmes je seveda še svetovno prvenstvo, ki bo tokrat znova na Hollmenkolnu."

Veliki globus = veliki izziv
Mnogi celo razmišljajo, da je Petra prav zaradi omenjene zibelke klasičnega smučanja ostala v karavani. Pa v največji meri ni. Največji izziv je, da lani ni bilo pravega slovesa od skorajda "družine", s katero preživi lep del sezone. Torej od konkurentk, obenem pa ima ogromno željo po zadnjem velikem izzivu, velikem kristalnem globusu.

Prva tekma ne pomeni praktično nič
Je zato pritiskov kaj več? "Zdaj smo res že dolgo v svetovnem pokalu (to bo njena 12. sezona, op. a.), in to praktično na vsaki tekmi v vseh teh letih, in nas morebiten en spodrsljaj nikakor ne more več vreči iz ritma. Izkušnje nam govorijo, da od uvodnega konca tedna ni veliko odvisno, da smo se punce tudi različno pripravljale na vse skupaj."

Kot kaže, letos za Petro ne bo nobenega premora, saj jo je prav ta pred dvema sezonama stal veliki kristalni globus. Toda če bi ga takrat osvojila, jo morda zdaj ne bi več bilo v smučini. Vse je za nekaj dobro ...