Curling izvira iz Škotske, kjer so ga začeli igrati v 16. stoletju, številni pa so prepričani, da je igra še starejša. Foto: EPA
Curling izvira iz Škotske, kjer so ga začeli igrati v 16. stoletju, številni pa so prepričani, da je igra še starejša. Foto: EPA

V Sloveniji so curling začeli igrati leta 2010, ko so navdušenci tega športa tudi ustanovili Curling zvezo Slovenije. Ta si prizadeva curling približati Slovencem, uresničila je že večino postavljenih ciljev, najbolj pa si želi primerne površine za igranje, ki je v Sloveniji za zdaj še ni. Turneja "Olympic celebration Tour - Road To Olympics", ki bo 14. decembra gostovala v Zalogu, je lepa priložnost, da spoznate to zanimivo igro, primerno tudi za rekreacijo.

"Vsekakor gre za odlično rekreacijo. Dela celotno telo. Že samo dejstvo, da te ne ledu ne zebe, je zgovoren pokazatelj, da se res rekreiraš, posebej pri pometanju. V tujini je ta igra med rekreativci precej razširjena. V Švici, na Škotskem, na Danskem in seveda v Kanadi pridejo vse družine na stezo za curling," je za MMC povedal David Stonič.

Stez za curling je pri nas zelo malo. "Trenutno je mogoče igrati v Zalogu, v Podmežakli na Jesenicah, trudimo pa se, da ta šport zaživi tudi v ledni dvorani v Mariboru. Lani smo imeli dan odprtih vrat in je bil zelo velik odziv."

V soboto, 14. decembra, bo v Ljubljani v Zalogu priložnost, da se še bolje spoznate s to igro. Seveda se boste lahko preizkusili tudi na ledu. V okviru turneje "Olympic celebration Tour - Road To Olympics" bo na voljo inštruktor curlinga Brad Askew, nasvete bo delil tudi nosilec zlate olimpijske medalje iz Torina 2006 Kanadčan Jamie Korab, ki se bo verjetno kar nasmejal, ko bo videl, kakšne so v Sloveniji razmere za curling.

Pri nas je le okrog 200 registriranih igralcev curlinga. Prav danes se začne liga, na kateri bo tekmovalo 23 ekip, od tega dve hrvaški. V ligi nastopajo tudi mladinci (od 15. leta naprej) in invalidi. Moški in ženske tekmujejo skupaj. Precejšen del igralcev je rekreativcev.