Tina Maze bo ena glavnih slovenskih adutinj v Vancouvru. Foto: Reuters
Tina Maze bo ena glavnih slovenskih adutinj v Vancouvru. Foto: Reuters
Petra Majdič
Petri Majdič v bogati zbirki manjka le še olimpijska medalja. Foto: EPA

"Cilji so zagotovitev optimalnih pogojev za priprave športnikov, optimalna organizacija udeležbe slovenske delegacije, predstaviti in častno zastopati Slovenijo na ZOI-ju, spodbuditi čim večje zanimanje državljanov za spremljanje in spodbujanje športnikov ter s tem prispevati k večji priljubljenosti športa v Sloveniji. Za potrebe ZOI-ja je OKS namenil 1,04 milijona evrov, od tega gre skoraj polovica denarja za priprave športnikov," je pojasnil vodja projekta Blaž Perko. V ta znesek niso vključena sredstva za nagrade ob morebitnih osvojenih kolajnah (te bodo ovrednotene po točkovanju OKS-ja). Velik del stroškov v okviru tega dobrega milijona evrov je namenjenih tudi za prevoz, ki je logistično precej zahteven, nastanitev in opremo. Večino stroškov financira OKS skupaj s partnerji (MŠŠ-jem, FŠO-jem in nacionalne zveze).

Za zdaj so predlagali 30 športnikov kandidatov (ti so: Andrej Jerman, Bernard Vajdič, Aleš Gorza, Mitja Valenčič, Mitja Dragšič, Rok Perko, Tina Maze, Maruša Ferk, Ana Drev, Mateja Robnik, Janez Marič, Klemen Bauer, Teja Gregorin, Andreja Mali, Petra Majdič, Vesna Fabjan, Katja Višnar, Robert Kranjec, Primož Peterka, Jure Šinkovec, Mitja Oranič, Saša Farič, Rok Flander, Izidor Šušteršič, Žan Košir, Rok Rogelj, Jure Hafner, Jernej Demšar, Cilka Sadar in Gregor Urbas) za nastop na igrah, ki so razvrščeni v dve ravni (športniki prve ravni prejemajo po 4.000 evrov, druge pa po 2.000 evrov na sezono, denar za njihove priprave pa prejemajo panožne zveze).

Novost je, da se bodo dodatno financirale tudi sklepne priprave športnikov prve ravni za nastop na OI-ju (po 1.500 evrov) in tudi športnikov, ki nimajo izpolnjenih posameznih meril, a so člani ekip oz. štafet (po 1. 000 evrov). Poleg tega bo OKS pomagal financirati tudi športnike, ki so iz takih ali drugačnih razlogov izpustili sezono 2008/09 (Tadeja Brankovič Likozar, Ilka Štuhec ...) - ti bodo prejeli po 1000 evrov.

Čas za izpolnitev norm do 10. januarja
Merila za pridobitev statusa kandidata potnika na OI lahko tekmovalci izpolnijo do 10. januarja 2010, do 19. januarja bo znana delegacija, ki bo skupaj štela od 70 do 80 ljudi.

OKS bo nastope športnikov v Vancouvru ovrednotil kot odlične, če se bo športnik uvrstil do 6. mesta posamezno ali do 3. mesta ekipno, ter uspešne, če se bo športnik uvrstil do 16. mesta oziroma do 32., če bo to pomenilo, da je uvrščen v prvo tretjino vseh nastopajočih. Za ekipe oziroma štafete pa uspešen nastop pomeni uvrstitev do 8. mesta.

Olimpijsko mesto tudi na Prešernovem trgu
Slovenska hiša na prizorišču bo v Whistlerju, s pomočjo katere si želijo učinkovito promovirati Slovenijo, slovensko gospodarstvo, turizem in šport, vzpostavljati poslovne stike na igrah ter spodbujati spremljanje iger. Ob tem bodo z istim namenom od 12. do 28. februarja 2010 pripravili slovensko olimpijsko mesto v središču Ljubljane na Prešernovem trgu, ker želijo malo olimpijskega duha prinesti tudi v Slovenijo.