Primož Peterka je bil nazadnje v pretekli sezoni pomočnik glavnega trenerja pri ženski skakalni reprezentanci, od takrat pa ni imel pravega strokovnega dela. Foto: www.alesfevzer.com
Primož Peterka je bil nazadnje v pretekli sezoni pomočnik glavnega trenerja pri ženski skakalni reprezentanci, od takrat pa ni imel pravega strokovnega dela. Foto: www.alesfevzer.com

Kot je na torkovi novinarski konferenci SZS-ja pojasnil predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič, je Peterka zaprosil za enostransko prekinitev pogodbe, pri SZS-ju pa so 39-letnemu trenerju ustregli.

"Primož Peterka nas je zaprosil za prekinitev sodelovanja, ker bo trenersko kariero nadaljeval v tujini. Našemu velikemu šampionu, nekdaj dobitniku velikega kristalnega globusa, želimo srečno pot še naprej," je dejal Jasnič.

Od septembra lani v Kranju delal z mladimi
Peterka je bil do letošnje sezone pomočnik glavnega trenerja ženske reprezentance v smučarskih skokih, nazadnje Stena Baloha, prej tudi Jožeta Berčiča in Matjaža Triplata, septembra lani pa je začel sodelovati z Državnim panožnim nordijskim centrom Kranj, kjer je skrbel za mlade.

Skakalci strnili vtise po japonski turneji

15 zmag v svetovnem pokalu, dva velika globusa, novoletna turneja
Nekdanji šampion je še zdaj vzornik številnih slovenskih skakalcev. V svetovnem pokalu je dosegel kar 15 zmag, 32-krat je končal na stopničkah, poleg tega pa je bil dvakrat najboljši tudi v skupni razvrstitvi svetovnega pokala (v sezonah 1996/97 in 1997/98), oba velika kristalna globusa pa je prejel prav v Planici. V sezoni 1996/97 je kot prvi Slovenec osvojil tudi prestižno novoletno turnejo štirih skakalnic. Tako leta 1997 kot leto pozneje je Peterka osvojil tudi laskavi naziv športnik leta.

Drugouvrščeni Timi Zajc in bronasti mladinski s preteklega svetovnega prvenstva. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Drugouvrščeni Timi Zajc in bronasti mladinski s preteklega svetovnega prvenstva. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Torta za prve stopničke in bron mladincev
Novica o Peterki je kar zasenčila slavje na sedežu SZS-ja po prvih stopničkah zime za smučarje skakalce in bronu mladincev na svetovnem prvenstvu. Tradicionalno so si uspešni skakalci razdelili torto in šampanjec.

"Čestitam celotni ekipi, tudi obema trenerjema Gorazdu Bertonclju in Matjažu Triplatu. Želim vam, da ne bi bilo nobenih poškodb. Dosegli ste ogromen uspeh in nam vsem dali nov motiv, nov zagon. Našo podporo imate, srečno najprej v Oberstdorfu, nato na svetovnem prvenstvu pa vse do konca sezone v domači Planici," je skakalcem in strokovnemu štabu čestital Ljubo Jasnič, predsednik odbora in zbora za skoke in nordijsko kombinacijo.

Dodatna nagrada pokrovitelja za prve skakalne stopničke 2018/19 Timiju Zajcu. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Dodatna nagrada pokrovitelja za prve skakalne stopničke 2018/19 Timiju Zajcu. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Timi Zajc gre na prve polete
Junak prireditve, komaj 18-letni Zajc, ki je po 20 tekmah poskrbel za prve slovenske stopničke v svetovnem pokalu to zimo, je bil na prireditvi ves čas nasmejan. Na Japonskem je postal prvi skakalec, rojen v tem tisočletju, ki je stopil na zmagovalni oder svetovnega pokala. Obenem je mladi skakalec 19. Slovenec s stopničkami, skupno pa je za Slovenijo osvojil 203. stopničke svetovnega pokala v zgodovini.

"Po uspehu sem se malo že spočil in bom vse to po mojem tudi hitro pozabil. Čim prej je treba začeti trenirati naprej za naslednje tekme in moje misli so že usmerjene proti Oberstdorfu. Kakšnih posebnih ciljev nimam, saj bom, kot veste, prvič nastopil na letalnici. Pred očmi imam le, da je prvi skok treba nekako preživeti, potem pa bo, vsaj upam, steklo. Bomo videli, koliko sem sposoben," je v smehu dejal skakalec Ljubnega BTC in iz rok Jožeta Mermala prevzel ček za 2.000 evrov.

Najboljši
Najboljši "orel" bo tudi edini debitant na prihajajočih poletih v Oberstdorfu med Slovenci. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

V postavi za Oberstdorf tudi Tepeš
Glavni trener Gorazd Bertoncelj je pohvalil celotno ekipo v Saporu ter že izbral šesterico za prve smučarske polete v sezoni, ki bodo konec tedna na letalnici v Oberstdorfu. V Nemčijo bodo poleg Zajca odpotovali še Anže Lanišek, Anže Semenič, Domen Prevc, Jurij Tepeš in Žiga Jelar, o sedmem potniku pa se bo glavni trener odločil po sredinem treningu v Planici med Jernejem Damjanom in Tilnom Bartolom.

"Takoj po novinarski konferenci nas čaka trening v telovadnici, jutri pa bomo pred odhodom v Oberstdorf skakali še v Planici. Reprezentanca je v dobršni meri že določena, sedmega potnika bomo izbrali po sredinem treningu," je zatrdil glavni trener A-ekipe.

Čast prvih poletov zime je spet pripadla Oberstdorfu, kjer bodo tri posamične tekme. Prva bo že v petek, 1. februarja, ob 16. uri. Tudi v soboto in nedeljo bosta tekmi prav tako ob 16.00. Vse tekme si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju.