Andrej Jerman je eden izmed štirih moških, ki se mu obeta status A. Foto: EPA
Andrej Jerman je eden izmed štirih moških, ki se mu obeta status A. Foto: EPA
Soči
Razporeditev je nastala v želji, da bi smučarji dobili najboljše možnosti za Soči 2014. Foto: Reuters

"Nadaljevali bomo z obstoječo trenersko zasedbo. Iz varčevalnih ukrepov bo ekipa manjša kot doslej. Strokovni štab bo le še tričlanski, prej je bil petčlanski. Ob Platovšku bo priložnost dobil še najverjetneje Jure Gostenčnik, dogovarjamo pa se še za prihod enega mlajšega trenerja," je novico potrdil vodja smučarske stroke Vlado Makuc.

Status A pomeni pokritje vseh stroškov
Vsem smučarjem bodo podelili status A ali B. "Spremembe bo krojil denar. Po sprejetih merilih na podlagi lani potrjene sheme imamo tekmovalce s statusom A in s statusom B. Za zdaj kaže, da bomo lahko tekmovalcem s statusom A ponudili stoodstotno financiranje programa pri SZS-ju, za tekmovalce s statusom B bo zveza krila le trenerske stroške, pogodbe trenerjev in tehnično opremo, tekmovalke in tekmovalci pa si bi v tem primeru morali kriti t. i. funkcionalne stroške, prenočitve, prevoze, letalske karte," je razložil Makuc.

Križaj, Kürner in K. Lavtar brez statusa
Status A bodo imeli Andrej Šporn, Andrej Jerman, Mitja Valenčič, Janez Jazbec, Tina Maze, Maruša Ferk, Ilka Štuhec, Tina in Mateja Robnik ter Ana Drev, status B pa Boštjan Kline, Gašper Markič, Rok Perko, Tomaž Sovič, Matic Skube, Klemen Kosi, Žan Kranjec, Mišel Žerak, Martin Čater, Patrick Jazbec, pri ženskah pa Vanja Brodnik, Ula Hafner, Katja Horvat, Ana Bucik, Anja Oman in Eli Plut. Brez statusa bi ostali Andrej Križaj, Miha Kürner in Katarina Lavtar.

Najboljšim omogočiti najboljše možnosti
"Organizacijsko ostajata ekipi za hitre in tehnične discipline, s to razliko, da bo po novem takšna shema veljala za moške in ženske enako. V ekipah bodo tekmovalke in tekmovalci z različnim statusom, za tekme svetovnega pokala pa se bodo lahko potegovali tudi tisti s statusom B. Veseli nas, da imamo za moški smuk šest kvot, za superveleslalom pet, za slalom tri in za veleslalom dve mesti zagotovljeni na tekmah svetovnega pokala. Kljub finančnim težavam po mojem poletni treningi na južni polobli niso vprašljivi. Čaka nas namreč sezona z vrhuncem na svetovnem prvenstvu v Schladmingu, čez manj kot dve leti bodo zimske olimpijske igre, zato za tekmovalce, za katere menimo, da so res tisti, ki bi morali dati najboljše rezultate v naslednjih dveh sezonah, moramo poskrbeti, da dobijo optimalne možnosti za treninge," je še povedal Makuc.

Višina sredstev naj bi bila približno enaka zadnji sezoni. Makuc tako razlaga: "Zavedamo se položaja, v kateri sta slovenski šport in posledično tudi naša zveza, zato se bomo morali sprijazniti z delno manjšim proračunom. Še vedno dopuščamo možnost rezerv pri trženju in sponzorskih pogodbah, vendar so to rezerve, ki še niso realizirane. Če se bo proračun povečal, se lahko zgodi, da se bo tudi strošek tekmovalcev in tekmovalk, ki so potisnjeni v samoplačništvo, delno pokril s sredstvi zveze. Vendar pa za zdaj tega ne moremo obljubiti, zato smo se odločili za takšno obliko."