Zimski športi
Peter Prevc okreva po operaciji gležnja, po kateri bo previdnejši kot po prvi, da se ne bo kaj zalomilo in bo lahko zimo pričakal pripravljen. Foto: MMC RTV SLO
       Drugače je predvsem to, da je še nekdo vedno v hiši. Prav večjih težav s tem še nisem imel. Je še zelo priden. Če bo tako ostalo, bo super.       
 Peter Prevc o očetovski vlogi.
Lani je bil na 15. mestu najboljši Slovenec v svetovnem pokalu. Foto: EPA
Peter je začel vaditi pod vodstvom novega trenerja Gorazda Bertonclja, a je zaradi težav z gležnjem načrtovan potek priprav padel v vodo. Foto: MMC RTV SLO

Prevc: Poletno sezono sem dal na stran, zimske pa res ne želim

Pogovor s Petrom Prevcem
22. avgust 2018 ob 07:40
Brdo pri Kranju - MMC RTV SLO

Najboljši slovenski smučarski skakalec zadnjih let Peter Prevc je trenutno v fazi rehabilitacije po drugi operaciji gležnja v slabih treh mesecih. Poudarja, da bo zdaj bolj previden.

"Zdaj lahko počasi začenjam rehabilitacijo, ampak je žal treba res zelo počasi, da lahko pustim še dovolj časa, če gležnju 'kaj ne bo všeč', da to tudi pove. Drugače pa sem ta teden začel z rehabilitacijo," je povedal 25-letni skakalni as iz Dolenje vasi. Zaradi zmanjšane gibljivosti gležnja je šel aprila na operacijo, a se je potem prehitro vrnil na treninge in gleženj se ni zacelil, kot bi se moral. Ker je začel zatekati, je moral najstarejši izmed bratov Prevc znova pod nož.

"Zdaj sem nedvomno precej bolj previden. Vse bo počasneje. V bistvu sem moral dati poletno sezono na stran, zimske pa res ne želim," pravi Peter, ki sicer dodaja, da bolečine ne čuti, vendar bo zaradi neprijetne izkušnje po prvi operaciji tokrat pristopil previdneje. Ocenjuje, da bi lahko čez en mesec treniral tudi na skakalnicah: "Treba je počakati, da se vse ovojnice zacelijo, ker pri skokih se pri doskoku rado zgodi, da kost udari na kost. Zato se mora vse skupaj dobro zarasti, preden se začne na novo obremenjevati."

Manj bo treningov moči
Kako bo vse skupaj vplivalo na zimo, zmagovalec svetovnega pokala v sezoni 2015/16 ne želi napovedovati in pravi: "Prav veliko o tem ne morem razmišljati, saj na srečo še nimam teh izkušenj. Ne veš tudi, kako se telo obnaša po taki odsotnosti od specifičnih skakalnih treningov. Zdaj moram zaupati v to, da je v teh zadnjih desetih letih, ko sem bil striktno v skakalnem športu, od tega zagotovo nekaj ostalo v glavi in v nogah, da bo potem hitro steklo."

Med kariero, odkar skače v svetovnem pokalu, so mu, z izjemo padca na letalnici v Oberstdorfu leta 2012, poškodbe prizanesle. V vsakem primeru pa je neljubi dogodek, ko se po operaciji gleženj ni zacelil, kot bi se moral, kar nekakšen šok: "To je bila zelo neprijetna novica, saj je bila poškodba že skoraj sanirana, pa se potem vse obrne v narobno smer. Ko izpuščaš tekme, si toliko časa doma in imaš nezanimive treninge oziroma jih sploh nimaš, se začneš spraševati marsikaj. Potem pa samo en pregled pri zdravniku, ki ti pove, da gre vse v pravo smer, hitro obrne v pozitivno smer."

Dve operaciji sta seveda podrli začrtan načrt dela. Nekoliko se bo vse zamaknilo in jasno tudi spremenilo: "Zdaj je načrt tak, da se pač priprave zamaknejo. Ne vem sicer, kako je, če se zamaknejo za pet mesecev. Zdaj bo začelo veljati tisto vprašanje, ki gre zimskim športnikom dostikrat na živce, če ga kdo zastavi, ko oktobra vpraša, ali si že začel trenirati. Zdaj se bo to pri meni v bistvu uresničilo. Precej manj bo treningov moči in se bo praktično takoj začelo delati na tehniki, potem pa upam, da se bo tehnika tako izpilila, da ne bom potreboval preveč moči."

Stoch se je po poškodbi vrnil na vrh
Pozimi je podobno kot Prevc pred dvema sezonama blestel Kamil Stoch. Poljak ni imel prave konkurence, izvrstne skoke pa je iz zime prenesel tudi v poletni del. Šampion iz Zakopan je imel, potem ko je leta 2014 pod Poncami prvič dvignil veliki kristalni globus, podobno poškodbo, po kateri se je vrnil še močnejši: "Res je, da je Kamil imel podobno poškodbo, pa ga zdaj znova nobeden ne more ustaviti. Žal so poškodbe sestavni del športa. Veliko jih je, ki so se vrnili, a ne najdejo poti v svetovni vrh, kot na primer Gregor Schlierenzauer, Kamil pa se je vrnil v šampionsko formo. Vse se lahko zgodi."

"Če kdo misli, da imaš prosto poletje, če si poškodovan, se moti. Hodiš na fizioterapije, preglede in v bistvu ni prostih treh dni skupaj, da bi morda lahko šel na morje ali se malce umaknil. Si pa več doma, zaradi česar je tudi kdo vesel," je dodal nosilec dveh olimpijskih kolajn, ki bo zdaj povsem "odpočil glavo": "Glava je umirjena, ampak morda že malce zdolgočasena, saj je dan zelo podoben dnevu. Ni nobene aktivnosti, s katero bi se telesno zelo utrudil. Se pa baje telo tako spočije. Glava se bo tudi spočila. Ni bilo tekmovalnega ritma, istih skakalnic, hotelov … Se mi je pa popravila krvna slika, čeprav sem poškodovan. Neki znaki počitka se že kažejo."

VIDEO
Peter Prevc okreva: Glava se bo spočila od skokov
Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
jakec15
# 22.08.2018 ob 07:50
:) Probi skakat iz 3. ali več metrov v telemark ali kahlo ene 10 let pa povej če je vse ok s sklepi in veznim tkivom
srobert
# 22.08.2018 ob 08:25
Peter, prvo zdravje potem vse ostalo.
Če ne drugače pa na kolo!
pingvi
# 22.08.2018 ob 07:48
Srečno Peter
sramotko
# 22.08.2018 ob 09:00
Kr na bicikel in za Rogličem;-)
Tine Maza
# 22.08.2018 ob 08:02
Iščimo dobro v slabem in upajmo da je PP potreboval točno to!
zapravico
# 22.08.2018 ob 07:50
Držimo pesti zate
zigag
# 22.08.2018 ob 08:25
Srečno legenda!
bruhnmici
# 22.08.2018 ob 08:42
Uf, ja. To načelo postopnosti. Se je težko bremzat, verjamem. Iz minusa v plus vse skupaj obrnit, pa bo vse o.k.. Srečno Peter, pa hvala za vso veselje do sedaj.
karma91
# 22.08.2018 ob 09:15
dajmo biti rwalni, tu je september, Peter še brez resnega skoka, en mesec bo še "počival" , torej bo novembra šele lahko začel resno trenirati. Ko bo videl da ne more konkurirati najboljšim se bo umaknil na dolgo rehabilitacijo in pripravljal za naslednjo sezono......
tomppa46
# 22.08.2018 ob 08:38
Srečno Peter - Slovenija je s teboj!!!
Binder Dandet
# 22.08.2018 ob 09:34
Meni so tudi odstranili kostni izrastek iz gležnja. Kdor ni tega izkusil, si težko predstavlja, kako moteče je lahko. Predvsem pri skokih, kjer gleženj na polno obremeniš pri odrivu in potem še pri doskoku. Malce me čudi, da je strokovna podpora tako zatajila, da ga je prehitro na treninge spustila. Škoda, ta sezona je verjetno zanj izgubljena. Razen morda letalnice, ki jih je manj.

@cricka:
Peter je imel kostni izrastek oz. prosti košček kosti v gležnju. To pomeni, da se ti vse kite na tem ribajo, ko so napori. Kar lahko čutiš kot bolečino. Pa zateka ti. Kar čutiš kot slabše mobilen gleženj. Ko so mu to odstranili, so morali zarezati notri (pri artroskopiji ti eno luknjico naredijo za aparaturo in drugo za kamero), pri čemer tkiva poškoduješ. Če se ne zaceli v celoti, ti pa na polno obremeniš, se poškodba tkiv obnovi (vzrok pa je drugi kot prvotno).
manuchao
# 22.08.2018 ob 10:01
Mlad si še,Pero, še veliko uspehov bo
fafaron
# 22.08.2018 ob 09:07
J...š poletne tekme. Notdijsko smučanje je zimski šport.

Poletne prireditve so samo nadomestki.
novi_xy
# 22.08.2018 ob 09:55
@cricka
Očitno se sploh še nisi resno ukvarjal s športom, nobenim, ker sicer ne bi izustil take neumnosti.
peglezn
# 22.08.2018 ob 10:04
Pero, vse dobro.

Samo zadnja leta je pa začel malo preveč filozofirat in iskat razloge proti. Malo bolj v easy ne bi škodilo...

Nenazadnje gre za super šampiona, ki se nima več komu za dokazovat.

Raje naj uživa v vsem skupaj.
Alde-Nte
# 22.08.2018 ob 16:41
Ja s Prevcem je konec, nima več motivacije in želje.Zakaj? Nabral si je denarja,dobil državno odlikovanje,ustvaril družino.Ima vse kar mlad človek potrebuje, le zakaj bi se mučil s treningi,tekmovanji in potovanji, ta preklop v glavi je že davno opravil.Poškodba je le slabo opravičilo za vse njegove privržence.Ostaja le lep spomin,a tudi ta žal zbledi.
Samsa
# 22.08.2018 ob 13:56
Peterka je Bog za njega.
Brisko
# 22.08.2018 ob 12:08
Kdo je Peter Prevc, če je Petrova glava samostojna entiteta?
karlek
# 22.08.2018 ob 11:05
Pero bo spet skakal kot zna, sam pustite ga pri miru, dajmo mu raje podporo ne glupih vprašanj kako se pri skokih lahko sploh poškoduješ. Model zapelji se s 100 km na uro po naletu pa leti po zraku čez 100m potem pa še pristani na nerodnih širokih smučkah ajde da te vidimo negativc en
Nikolaj
# 22.08.2018 ob 17:54
Prevc je inteligenten skakalec in bo zamujeno nadoknadil.

Mu dajem pa naslednji nasvet:
- na zaletišču naj čim bolj počepne, da bo manjši zračni upor
- na mizi naj se zelo močno odrine; odriv mora biti sonožen
- v zraku naj bo čim dlje, ker je znanstveno dokazano, da čim dlje si v zraku, dlje letiš
- nato mora previdno doskočiti in zmagoslavno dvigniti roke ( gre za psihološki efekt)
- na koncu se naredi kristjanja

Govorim iz lastnih izkušenj saj sem vsaj 10 let skakal na petmterski skakalnici v vodo in imam prakso.
Semin
# 22.08.2018 ob 10:22
obcutek imam da bo sezona spet zanic
karma91
# 22.08.2018 ob 09:21
bodimo realni, letošnja sezona bo rezultatsko zelo skromna, zato tudi zelo malo novic o pripravljenosti naših. Škoda da niso angažirali Bajca
juventina10
# 22.08.2018 ob 15:03
mislim da je ta dal na stran kar vse sezone,
Ketrin9
# 22.08.2018 ob 14:00
Bravo Peter, dobro okrevaj, uživaj z domačimi in pozimi bomo držali pesti ob tvojih skokih. Za pretekle zmage smo ti neznansko hvaležni in bomo ostali zvesti navijači.
samy joe
# 22.08.2018 ob 10:33
Men zgleda zadovoljen.
karma91
# 22.08.2018 ob 10:24
pripravimo se da bo letošnja sezona katastrofalna. Uvrstitev v finalno serijo bo že uspeh. Žal
vombat98
# 23.08.2018 ob 01:55
Morda pa je ravno to potreboval, da bo lahko začel sezono čisto brez pričakovanj in brez pritiska javnosti in sebe.
alojzr2
# 22.08.2018 ob 18:09
Prevc: Poletno sezono sem dal na stran, zimske pa res ne želim

Hja no, poletni del je spustil, zimskega tudi ne mara, kaj potem?
Plenice previjat, pohištvo prodajat, bančne kartice reklamirat.
rudes
# 22.08.2018 ob 17:27
Sam trenutno zdravim zlom. Znanec, čigar žena je nutricistka, mi je svetoval pitje kokosove vode. To vodo pijem cca 1 mesec, od zloma je 2 meseca, te dni, mi je kirurg na kontroli dejal, da se je kost zelo lepo zarastla in sem že začel opuščati bergle. Sem pa že 50+, ko vse traja počasneje. Zdaj, koliko je zasluga kokosove vode ne vem, vem pa, da pri meni proces gre kar hitro.
hokejist13
# 22.08.2018 ob 16:44
Skoki so šport, kjer ne smeš nič jest, če pa že poješ, pol moraš takoj zbruhat. Kdor pozna pa še GFP v Kranju pa ve, da lohk vsaj na veliko pijejo alko, no vsaj tak zgled dajejo.
jezevec
# 22.08.2018 ob 16:13
Naj še Ceneta porihta (beri: povleče od šanka), če mora že sebe.
kotzi
# 22.08.2018 ob 13:38
skoki,,...enkrat ti gre dober....potem pa ne vec...ja ta sport je tezak....Peter je dosegel veliko..lahko je dosegel tudi svoj maksimum...ne vem..ampak dosegel je veliko...kaj bi nekateri skakalci dali za njegove uspehe..in ce bo videl da mu vec ne gre.ali pa da ni to to...pusti Peter...raje se ukvarjaj s cim kar te bo vselilo...samo to..drgac pa..uzivaj
kotzi
# 22.08.2018 ob 13:29
zelim m u vse najboljse..da spet zasije...kake stopnicke ...samo da bo v formi...konkurenca je huda,,,
krosnjar
# 22.08.2018 ob 12:32
Podaljšal bolniško. Ne ljubi se mu v službo...
Pavza dobro dene za dušo in telo. Opravičeno. :)
zmajmun
# 22.08.2018 ob 12:04
mal je treba kritizirat včasih.. eni športniki s tem celo dobijo motivacijo..

dejstvo je, da nas je pero pustil ravnodušne zadnje cajte, prepričan sem da tud on sam ni glih ponosen na vsa ta 20-ta-30 mesta... to ni glih njegov nivo...

če pa ne bo šlo, pa na kolo, in čim dlje od flaše, čeprav me od pjongčanga mal skrbi
speedmiška
# 24.08.2018 ob 18:59
Ta gre po poti Peterke, s to razliko, da nima flaše v roki in za šankom spi.
siggi
# 23.08.2018 ob 09:28
Pero je še vedno naš junak, pa če bo vodo nosil ostalim fantom. Ne daj se mišica
zoran-stimac
# 22.08.2018 ob 21:19
peter ni Stoch:
Lunos
# 22.08.2018 ob 18:32
Meh, koga briga za te obrobne športe.
slokonjušari
# 22.08.2018 ob 16:06
Ja nič , jaz ti želim vse dobro tako pri skokih kot doma pri družinskih obveznostih in upam , da boš mene in še koga v Sloveniji še kdaj vrgel v ekstazo navdušenja z dobrimi skoki ,saj vem da si jih sposoben narediti ,le poglej Kamila Stocha 2 leti ga ni bilo nikjer zdaj pa skače v poden skakalnic že par sezon.
Owl
# 22.08.2018 ob 14:25
Mogoče mu še pa rata prit kdaj v vrh, čeprav dvomim. Srečno vseen!
karlek
# 22.08.2018 ob 14:11
zakaj pa ti nisi šel v skoke če je vse tako enostavno, skakalci so pravi reveži med vrhunskimi športniki z nogometaši se sploh ne morejo primerjat, ampak tipično slovenceljsko vse popluvat zo to so eni res mojstri, če tega nisi probal koliko treninga, poleti ko si ti rit greješ na morju ni premora potem pa spet zima in velika pričakovanja nas navijačev, a med bivšimi skakalci ni nobenega diplomiranca al kaj, kaj pa Petek, pa kaj si rinil na faks če sedaj jokaš tle, jokca
alojzr2
# 22.08.2018 ob 18:13
Zdaj, koliko je zasluga kokosove vode ne vem,

Se hecaš? Kokosova voda je vse! Samo moraš paziti, da boš pravočasno začel zmanjševati dozo, ker sicer zakostenijo tudi kolene in koleki, na koncu še možganske vijuge.
saboles
# 22.08.2018 ob 13:43
Pero si je dal gležen operirat, da bo prilagojen na smučke, tako kot Stoch. Boste videli kaj bosta delala Stoch in Pero.
CimeBine
# 22.08.2018 ob 10:41
Žal tak pač je...Prevci so zgodovina v smučarskih skokih in lahko kar pozabite na kake odmevnejše rezultate,tam nekje med 10 do 30 mestom se bo mogoče kak Prevc kdaj uvrstil.
karma91
# 22.08.2018 ob 10:23
napak je bila ker niso angažirali Bajca
Hrk hrk
# 22.08.2018 ob 09:13
Slovenci smo vsakih 20 let na vrsti za šampiona.
Še 18 let.....
koyote
# 22.08.2018 ob 08:50
Prevc je passe.
cricka
# 22.08.2018 ob 07:46
Kako se sploh lahko poškoduješ pri skokih (razen pri padcu)
Izbor
Kazalo