Maribor bi z organizacijo univerzijade še izboljšal športno infrastrukturo v mestu. Foto: MMC RTV SLO
Maribor bi z organizacijo univerzijade še izboljšal športno infrastrukturo v mestu. Foto: MMC RTV SLO
Univerzijada naj ne bi bila ogrožena

Po prvi seji organizacijskega odbora (OO) v Ljubljani so bili vpleteni zadovoljni z razpravo, čeprav je v minister za šolstvo in šport ter podpredsednik OO-ja Igor Lukšič pred dnevi zaskrbljeno ugotovil, da je 300 milijonov, kolikor je vreden celoten projekt, preveč, in da je "zadeva obtičala ter da se v zadnjega pol leta ni naredilo nič".

Vlada potrebuje dodatne informacije
Skrajni rok za plačilo organizacijskih pravic je 15. februar, ko bo na Kitajskem sklepni sestanek s krovno mednarodno univerzitetno športno organizacijo (FISU). "Vlada potrebuje dodatne informacije o tem, kakšna je njena predvidena realna obveza za organizacijo univerzijade," je "cincanje" vlade, ki včeraj še ni odobrila sredstev, pojasnil Lukšič.

Predsednik Slovenske univerzitetne športne zveze (SUSA) Otmar Kugovnik je dejal, da FISU zahteva tudi predstavitev garancij za dodatne 3 milijone evrov, ki naj bi jih zagotovila vlada, in za 2,5 milijona evrov, ki naj bi jih zagotovile lokalne skupnosti. Ta sredstva je mariborski župan in podpredsednik OO-ja Franc Kangler že javno zagotovil. Univerzijado bodo gostile občine Maribor, Ruše in Zreče.

120 milijonov naj bi dobili iz evropskih sredstev
Projekt je zdaj razdeljen na dva prioritetna svežnja. V prvega so vključene najnujnejše naložbe (160 milijonov), ki bi bile dovolj za uspešno univerzijado, v drugega pa dodatni in razvojni projekti na širšem območju Pohorja, ki niso nujni za samo izvedbo. 120 milijonov evrov naj bi izčrpali iz evropskih sredstev.

M. R.

Univerzijada naj ne bi bila ogrožena