Severin Freund je bil navdušen nad svojim poletom, ki pa ne bo veljal. Foto: EPA
Severin Freund je bil navdušen nad svojim poletom, ki pa ne bo veljal. Foto: EPA
Veter prestavil polete na soboto
Tepeš o osebnem rekordu

Na največji letalnici na svetu je zgodaj popoldne pihal močan vzgornjik, saj so sunki dosegali tudi 17 metrov na sekundo, nato pa se je vendarle umiril. Žirija je začetek najprej preložila na 17.00, potem pa še enkrat za pol ure.
Izjemen polet Tepeša
Organizatorji so pravilno predvidevali, da se bo veter povsem umiril, ko je sonce zašlo. Po zaletišču se je spustilo 35 skakalcev, potem pa je bil veter znova premočan.
Jurij Tepeš je poletel kar 230,5 metra in je bil na sedmem mestu. Jure Šinkovec je pristal pri 193,5 m, kar je bilo dovolj za 21. mesto. Jernej Damjan je obstal v kvalifikacijah. Vodil je Nemec Severin Freund, drugi je Norvežan Rune Velta, tretji pa še en Nemec Maximilian Mechler. Tepeš je s to daljavo prišel na drugo mesto najboljših dosežkov vseh časov, z 232 metri je pred njim le Robert Kranjec (daljavo je dosegel lani v Vikersundu), ki tokrat ni prišel na vrsto, da pokaže svoje letalsko znanje.
Številni favoriti so ga polomili
Razveljavitve so se razveselili tudi nekateri favoriti, kot so na primer Avstrijec Gregor Schlierenzauer, Švicar Simon Ammann, Poljak Kamil Stoch in Nemec Richard Freitag, ki se niso najbolj odrezali, nihče se ni uvrstil med najboljših deset.

V soboto naj bi bil veter bolj umirjen, tekmovanje pa se bo začelo na novo. V nedeljo, ko bo ekipna tekma, bo znova nekaj več vetra.

Veter prestavil polete na soboto
Tepeš o osebnem rekordu