Zimski športi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 11 glasov Ocenite to novico!
Peter Schröcksnadel
Peter Schröcksnadel je že 27 let predsednik avstrijske smučarske zveze. Foto: EPA
Anna Veith in Marcel Hirscher
Anna Veith in Marcel Hirscher sta dosegla največje uspehe za Avstrijo v zadnjem obdobju. Foto: EPA

Dodaj v

Schröcksnadel o krizi Avstrijcev: Skoraj vsi najboljši smučarji so šli na samostojno pot

Statusa šampiona si ne zasluži vsak
11. januar 2017 ob 20:31
Flachau - MMC RTV SLO

Predsednik avstrijske smučarske zveze Peter Schröcksnadel ni zadovoljen z izidi alpskih smučarjev in resno razmišlja o spremembah sistema.

Spomnil se je na nepozabni dan za avstrijske smučarje, ko je na superveleslalomu v Patscherkoflu 21. decembra 1998 devet Avstrijcev zasedlo prvih devet mest, zmagal pa je Hermann Maier pred Christianom Mayerjem in Fritzem Stroblom. Norvežan Lasse Paulsen na 10. mestu je bil prvi tekmovalec, ki ni bil Avstrijec.

V zadnjih letih sta predvsem Marcel Hirscher in Anna Veith, ki vadita s svojo ekipo, dosegala največje uspehe na velikih tekmovanjih in tudi skupne zmage v svetovnem pokalu. Oba imata okoli sebe močno ekipo, sama plačujeta fizioterapevta in imata tudi svojega predstavnika za stike z mediji.

"Želimo ostati številka ena v alpskem smučanju. Skoraj vsi najboljši na svetu so šli na samostojno pot. Mi moramo podpirati Marcela Hirscherja, to je prava pot. Najboljši si zaslužijo posebne pogoje. Nas zanimajo serijski zmagovalci tekem svetovnega pokala, ne pa smučarji, ki se izgubijo v povprečju. Razmišljati moramo o sistemu, ki podpira najboljše. Treba je narediti podrobno analizo, ali je naš sistem še sodoben, verjetno bo treba narediti določene spremembe. Treba je začeti že pri mladih upih. Nekdanji reprezentant Christian Greber je zelo uspešen pri individualnem delu z najstniki," je pojasnil 75-letni Tirolec, ki vodi avstrijsko smučarsko zvezo vse od leta 1990.

Statusa šampiona si ne zasluži vsak
"Sistem moštvenega treninga ni dober za serijske šampione. Statusa šampiona si ne zasluži vsak. Treba je tvegati vse in se popolnoma posvetiti športu," je razmišljal Schröcksnadel, ki se zaveda, da je treba biti potrpežljiv pri dekletih, saj je veliko najboljših poškodovanih, Veithova pa se šele vrača po dolgotrajnem okrevanju.

Niti ena Avstrijka ni uvrščena med najboljših deset v svetovnem pokalu. Najboljša je Bernadette Schild na 15. mestu z 231 točkami, Ilka Štuhec pa je zbrala 539 točk po polovici sezone.

Girardelli in Mader sta bila lep primer
Schröcksnadel je desetletja zagovarjal skupni trening in močan moštveni duh v avstrijski reprezentanci, zdaj pa je očitno obrnil ploščo: "Le še Norvežani popolnoma zagovarjajo ekipni sistem dela. Italijani imajo veliko zelo dobrih smučarjev, nimajo pa serijskega zmagovalca. Treba je najti nov sistem, skupni treningi niso za vsakogar."

"Marc Girardelli in Günther Mader sta bila že pred desetletji izjemna, s samostojno potjo sta bila najbolj vsestranska smučarja v svetovnem pokalu. Lara Gut in Tina Maze sta se prav tako odločili za svojo ekipo, Lindsey Vonn ima profesionalno ekipo, kjer je vse utečeno, in tudi svojega pokrovitelja," je še dodal Schröcksnadel.

A. G.
Prijavi napako
Komentarji
smr3k4
# 11.01.2017 ob 21:01
Dejstvo 1. Star si 75 let.
Dejstvo 2. Predsednik si od 1990.
Dejstvo 3. Si za v penzijo in za naziv častni predsednik.

Hudoč je, ko se funkcije oklepa dinozaver in ne funkcija dinozavra!
juve91
# 12.01.2017 ob 09:41
Kot pravis, glede na stevilo smucarjev, gleda na stevilo prog, in to prog kjer lahko trenirajo vse od slaloma pa do smuka, smo mi fenonem za njih. Zato bi za nase sportnike se posebej moralo veljati kaj je povedal njihov predsednik: Najboljši si zaslužijo posebne pogoje. Torej kot je pri nas bila Tina Maze, bi ji mogli omogocit vse najboljse, ne pa nenehna prerekanja. Ker tako smucarko, se en cas ne bomo imeli. Ilka se vseeno zaostaja za njo, ce pa bo kdaj na njenem nivoju pa si zasluzi najboljse pogoje.
pingo69
# 12.01.2017 ob 10:25
Najbolj se jim nasmejim, ko se v cilju jezijo in mečejo palice in gundrajo, kak jih lahko eksoti premagujejo.
royayers
# 12.01.2017 ob 09:15
Glede na stevilo smucarjev in stevilo prog, ste obup :)
lali55
# 12.01.2017 ob 14:00
Samostojne pot je verjetno edina pot do uspeha smučarja. Poraja pa se mi eno vprašanje, kaj bodo pa funkcjonarji smučarske zveze pol delali??
lenoritis
# 12.01.2017 ob 20:36
Schröcksi je izvrsten nakladač, še boljši businessman, fanatičen rekreativni smučar, velik egocentrik, še večji manipulator. Za njega obstaja le en šport in sicer alpsko smučanje. Pred leti je hotel iz svoje zveze izklučit laufarje, ker meni, da smučanja brez sedežnic ni. Prenaša še delno skakalce, ker sem ter tja dobijo kakšno ekipno medaljo. Pa se je odločil, da bo kot veliki messias rešil še poletni šport Jodlarjev. Tukaj se mu je pa malce zalomilo, ker ni vedel da sodeluje na letnih olimpijskih malce več držav, kot tistih 15 na zimskih. Pa so vsi atleti, plavalci, kolesarji....., menili da so se ga rešili; malo Morgen. V bistvu že veš čas iz vseh strani dobiva namige, da ga imajo dovolj ter naj se spoka, v svoji prevzvišenosti pa to narobe skonta, ter to sporočilo prenaša naprej na svoje uboge športnike.
Rui
# 12.01.2017 ob 15:04
Smučanje danes ni ekipni šport, ampak individualni šport, se pravi mora biti takšen tudi pristop.

Nima smisla vse tiščati v "en lonec" in potem z enakim načinom dela za vse pričakovati dobre rezultate.

Treba po oblikovati manjše ekipe, katere naj potem zveza refundira na podlagi rezultatov. Tisti kateri bodo pa uspešni bodo tako ali tako zlahka poiskali tudi lastne sponzorje.

Največji izziv je poiskati model kako tako organizacijsko kot finančno zadevo zapeljati v mladinskih pogonih.......pri članih te klasične reprezentance so preteklost.....

Ampak v Sloveniji je SZS pravi birokratski aparat, kjer se napaja dosti birokratov ki se potikajo po raznih skupščinah in takšni in drugačni odbrih zato jim, takšen sistem odgovarja ne glede na rezultate....
bobbek
# 12.01.2017 ob 19:18
Kot recimo sedaj Mikaela ima svoje ljudi,med njimi tudi svojo mater,ta idiot pa prvo da bi odsel v penzijo,sicer nezasluzeno,posilja v penzijo po poskodbi Kirchgasserjeve njo,hallo.
boboman
# 12.01.2017 ob 18:53
Ampak v Sloveniji je SZS pravi birokratski aparat --> samo izvrsni odbor SZS-ja ima vec clanov, kot pa imamo clanskih tekmovalcev pri alpincih in tekacih skupaj... skratka noro. Kod da bi firma z 20 zaposlenimi imela upravo z 30 clani...
mile952
# 12.01.2017 ob 14:33
Moraš se vprašati, kaj je bilo prej kura ali jajce? Torej, sploh lahko Ilka Štuhec postane šampionka, če ne bo imela posebnih, najboljših pogojev? Tudi s Tino Mazej je bilo bolj slabo, dokler ni dobila svoje ekipe.
jodlzi
# 12.01.2017 ob 14:07
@lali55: skrbeli za podmladek?
Henry
# 11.01.2017 ob 21:00
Nas zanimajo serijski zmagovalci tekem svetovnega pokala, ne pa smučarji, ki se izgubijo v povprečju.

Čisto nasprotje naših vodilnih v vseh športih. Pri nas so vsi zadovoljni že z mesti okoli 20 ali še niže (recimo biatlon - eno 33. mesto v 6-ih tekmah je bil že kao uspeh).
Izbor
Oglasno sporočilo
link
MOL Slovenija podarja cel mesec razvajanja
22. januar 2018 ob 10:26 Z malo sreče se boste lahko z izbranimi dobrotami Fresh Corner ponudbe razvajali kar mesec dni. Vse kar morate storiti je, da iz vedno sveže Fresh Corner ponudbe sestavite svoj meni.
Več novic ...
Svetovni pokal v alpskem smuč ...
link
Schladming: Hirscher 20 stotink pred Kristoffersenom
18
23. januar 2018 ob 18:47 Niz januarskih slalomov za svetovni pokal se danes nadaljuje z nočno tekmo v Schladmingu. Na prvi progi je bil najhitrejši Marcel Hirscher.
Več novic ...
Kazalo