Jernej Damjan, Nejc Dežman, Jurij Tepeš in Peter Prevc so stopili na najnižjo stopničko, potem ko so slovenski orli v preteklih dveh zimah dobili ekipno tekmo v Zakopanah. Foto: EPA
Jernej Damjan, Nejc Dežman, Jurij Tepeš in Peter Prevc so stopili na najnižjo stopničko, potem ko so slovenski orli v preteklih dveh zimah dobili ekipno tekmo v Zakopanah. Foto: EPA
Michael Neumayer, Richard Freitag, Severin Freund in Marinus Kraus
Michael Neumayer, Richard Freitag, Severin Freund in Marinus Kraus so še drugič letos zmagali na ekipni tekmi. Foto: EPA
Severin Freund
Severin Freund je z dvema izjemnima skokoma poskrbel za zanesljivo zmago Nemcev. Foto: EPA
Skakalci v Zakopanah znova na stopničkah
Damjan skočil v dno, Prevc zdržal pritisk
Zadnji štirje nastopi v finalni seriji ekipne tekme
Podelitev priznanj najboljšim na ekipni tekmi

Jurij Tepeš, Nejc Dežman, Jernej Damjan in Peter Prevc so bili po prvi seriji na četrtem mestu. V zadnji seriji pred 25.000 gledalci je Prevc pristal pri 129 metrih, Anders Fannemel pa je zmogel le 117,0 metra in Norvežani so zapravili lepo prednost 15 točk.
Prevc, ki je dvakrat skočil 129 metrov, je bil najboljši slovenski predstavnik, Damjan je skočil 120,5 in v drugi seriji kar 136,5 metra, Dežman 119,5 in 119 metrov, Tepeš pa 117,5 in 122 metrov.
Nemci nagrado namenili poškodovanemu Fairallu
Na vrhu sta o zmagi odločali Nemčija in Avstrija, ki je bila nazadnje v vodstvu po drugem skoku drugega člana Gregorja Schlierenzauerja, a so bili nato Michael Neumayer, Marinus Kraus, Richard Freitag in Severin Freund le boljši od Michaela Hayböcka, Schlierenzauerja, Thomasa Dietharta in Stefana Krafta.
Nemci, že zmagovalci uvodne ekipne tekme sezone v Klingenthalu, pa so se po podelitvi izkazali še z dobrodelno gesto, saj so nagrado za zmago, 30.000 švicarskih frankov, namenili Američanu Nicku Fairallu, ki se je huje poškodoval pri padcu v Bischofshofnu. "Lepa tekma je bila. Pred sezono smo si želeli nastopiti dobro prav na vsaki tekmi in to smo tudi danes izpolnili. Vedno sem rad nastopal na tej napravi, zmagal pa do danes še nisem," je dejal Freund.
Tepeš želi take skoke prenesti na posamično tekmo
"V bistvu je bilo super. Sprva je kazalo, da tekme sploh ne bo, ker je precej pihalo. Za nas se je izšlo super, upam, da bom te skoke prenesel tudi na posamično tekmo. Jernej in Peter pa sta skakala res super," je dogajanje strnil Tepeš.
"Pripravili smo se na to, da bomo četrti, bili smo skoraj prepričani o tem. A tekme ni konec, dokler ne skoči zadnji, in danes se je to spet potrdilo, za nas pa se je izšlo zelo dobro," je bil Tepeš zadovoljen z razpletom v zadnji izmeni druge serije.
Janus: Jutri pričakujem zmago
"Čestitke vsem fantom. Tekma je bila napeta do konca, bili smo varni na četrtem mestu, a to so skoki. Fannemel je naredil napako, mi takšne grobe nismo in to je na koncu prineslo tretje mesto," je tekmo analiziral Goran Janus, ki verjame, da bo po slabem začetku konca tedna na Poljskem v nedeljo še bolje. "Stopnjevali smo nastope v finalni seriji, kar je odlično. Jernej je v prvi seriji naredil grobo napako, kar pa je v drugi popravil. Za jutri je napovedano lepše vreme, že ekipna tekma je bila dovolj poštena, jutri pa pričakujem zmago," je odločen slovenski skakalni selektor.

Grilc: Prevc je pravi realizator

Jani Grilc, pomočnik glavnega trenerja, je po tekmi pojasnil: "Fantje so se borili, sploh ni dileme o tem. Je pa res, da smo potrebovali dva zunajserijska skoka. Jernej je naredil vrhunski skok, Peter blizu tega in se je izšlo. Na to mesto zdaj nekako sodimo, ta rezultat je veliko vreden."

Zatem je opisal, kako sta z glavnim trenerjem Janusom doživljala minute po drugem skoku Damjana: "Mislila sva si, da mora še Peter zelo dobro skočiti. Bila sva kar malo živčna, videlo se je, da se da priti na stopničke in da smo zraven, in Peter je znova dokazal, da je realizator, da je vrhunski tekmovalec, ki zna skočiti, kot je treba."
Nedeljska tekma ob 13.45
Dolgo je kazalo, da bo veter krojil še en dan v Zakopanah. Potem ko je odpihnil petkove kvalifikacije in tudi danes skakalci niso mogli odločati o tem, kdo bo nastopil na nedeljski posamični tekmi, pa je popoldne pod skakalnico Wielka Krokiew veter le pojenjal in najprej so lahko izvedli trening, nato pa še ekipno tekmo.
V nedeljo bo v Zakopanah za konec poljske turneje še posamična tekma. Kvalifikacije bodo ob 12.15, prva serija se bo začela ob 13.45.

Končni vrstni red:               točke 
 1. NEMČIJA                     1050,6 
 2. AVSTRIJA                    1035,7 
 3. SLOVENIJA                   1018,4 
    Tepeš 117,5/122,0                  
    Dežman 119,5/119,0                 
    Damjan 120,5/136,5                 
    Prevc 129,0/129,0                  
 4. NORVEŠKA                    1016,4 
 5. POLJSKA                      987,8 
 6. JAPONSKA                     960,4 
 7. ČEŠKA                        865,8 
 8. RUSIJA                       860,6 
 9. ITALIJA                      380,0 


Po prvi seriji:                  točke 
 1. NEMČIJA                      505,9 
 2. NORVEŠKA                     494,8 
 3. AVSTRIJA                     494,0 
 4. SLOVENIJA                    482,4 
    Tepeš 117,5/Dežman 119,5           
    Damjan 120,5/Prevc 129,0           
 5. POLJSKA                      477,4 
 6. JAPONSKA                     473,6 
 7. RUSIJA                       416,8 
 8. ČEŠKA                        413,6 
 9. ITALIJA                      380,0 

Skakalci v Zakopanah znova na stopničkah
Damjan skočil v dno, Prevc zdržal pritisk
Zadnji štirje nastopi v finalni seriji ekipne tekme
Podelitev priznanj najboljšim na ekipni tekmi