V Planici se bo tudi prihodnjo sezono (s tekmami na velikanki) končala sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih, novost pa je, da bo Planica (januarja) gostila tudi najboljše tekače. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V Planici se bo tudi prihodnjo sezono (s tekmami na velikanki) končala sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih, novost pa je, da bo Planica (januarja) gostila tudi najboljše tekače. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
51. Zlata lisica
Zlata lisica bo najboljše smučarke (med katerimi ne bo Tine Maze) gostila konec januarja. Foto: BoBo

V Varni se je končala tradicionalna bienalna koledarska oziroma pomladna konferenca Mednarodne smučarske zveze. V slikovitem črnomorskem letovišču v Bolgariji so potrdili tekmovalne koledarje za prihodnjo sezono. Kot kaže, bo Slovenija prihodnjo zimo s Pokljuko, Roglo, Mariborom, Kranjsko Goro, Ljubnim in Planico prizorišče vsaj sedmih tekmovanj v zimskih športih.

Lisičke konec januarja, Vitranc prvi konec tedna v marcu
Pod Pohorjem se bo karavana svetovnega pokala alpskih smučark na že tradicionalnem tekmovanju za Zlato lisico ustavila 30. in 31. januarja. Moški svetovni pokal v Kranjski Gori bo 5. in 6. marca, prav tako z veleslalomom in slalomom za pokal Vitranc.

Na koledarju je sicer kar nekaj sprememb. Med postajami karavane sta znova Južna Koreja in Japonska. Jeongseon v Koreji bo 6. in 7. februarja prizorišče moških smuka in superveleslaloma, Japonska z Naebo pa 13. in 14. februarja veleslaloma in slaloma.

Na moškem sporedu je znova tudi Chamonix s smukom in kombinacijo (20., 21. 2.), Hinterstoder v Avstriji pa bo konec februarja gostil moška superveleslalom in veleslalom. Na moškem sporedu je tudi paralelni veleslalom, ki bo v Alta Badii.

Na ženski koledar se med prizorišča vrača Slovaška z Jasno ter veleslalomom in slalomom (5., 6. 3.), v Italiji pa bosta ob Cortini ženska smuk in superveleslalom tudi na prizorišču v dolini Aoste La Thuile.

Na koledarju je še ena velika novost - mestna tekma v paralelnem slalomu 1. marca v Stockholmu. Kljub vsakoletni vremenski loteriji na sporedu ostaja tudi München s paralelnim slalomom na novega leta dan. Finale svetovnega pokala v alpskem smučanju bo v St. Moritzu od 16. do 20. marca.

Prihodnja sezona bo pomenila tudi oživitev smučarske alpske kombinacije, ženske bodo imele na sporedu štiri, moški pa tri preizkušnje, kar pomeni, da bodo ob koncu sezone v St. Moritzu znova podelili mali kristalni globus tudi za najboljšega smučarja oziroma smučarko v tej disciplini, letos ju denimo niso.

Pod Poncami premierno tudi tekači
Planica tudi konec prihodnje zime ostaja prizorišče finala skakalne sezone, ko se bodo 18., 19. in 20. marca skakalci pomerili na planiški velikanki za končne lovorike sezone svetovnega pokala. Dolina pod Poncami pa bo, potem ko je Rogla ostala brez tekmovanja, prvič gostila tekaško karavano. Sprinterski tekmi v smučarskih tekih bosta v Planici 16. januarja, 17. januarja pa bosta pred slovenskimi ljubitelji tekov tudi ekipni preizkušnji v sprintu.

Skakalna karavana se bo 13. in 14. februarja ustavila tudi na Ljubnem, kjer bosta posamični tekmi ženskega svetovnega pokala v smučarskih skokih.

Čeprav ne bo gostila tekaške karavane, pa Rogla ostaja med slovenskimi zimskimi postajami. Potrjen je bil tudi tekmovalni koledar svetovnega pokala deskarjev v alpskih disciplinah, paralelni veleslalom in paralelni slalom bosta na Rogli na sporedu 23. in 24. januarja.

Med slovenskimi tekmami je prihodnjo zimo kot ena izmed načrtovanih postaj biatlonskega svetovnega pokala predvidena tudi Pokljuka, in sicer s tekmami od 16. do 20. decembra. Tekmovalni koledar mora Mednarodna biatlonska zveza Ibu sicer še uskladiti in dokončno potrditi.