Stina Nilsson je bila najhitrejša v finalu. Foto: EPA
Stina Nilsson je bila najhitrejša v finalu. Foto: EPA
Paal Golberg je slavil pred Callejem Halfvarssonom in Johannesom Hoesflotom Klaebom. Foto: EPA
Slovenski smučarji tekači ostali brez finala

V slovenskem taboru so na prvi preizkušnji letošnje zime razočarali. Med dekleti je bila najhitrejša Anamarija Lampič, ki je z 32. časom zaostala 12,26 sekunde oz. štiri desetinke za želenim 30. mestom, ki vodi v izločilne boje. 0,3 sekunde za Lampičevo je na 37. mestu zaostala Katja Višnar, Vesna Fabjan je bila 41., Alenka Čebašek 46. in Eva Urevc 75. med 78 tekmovalkami.

V moški konkurenci je bil Miha Šimenc z zaostankom 14,13 sekunde 71., Janez Lampič je bil 73., zaostal pa je še dodatnih šest desetink. Najhitrejša časa kvalifikacij sta postavila Finka Krista Parmakoski in Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo.

"Včasih se zgodi tudi to. Bile so zelo težke razmere za tekmo. Mi smo v klasični tehniki v takšnih razmerah vedno imeli težave. Res pa je, da smo imeli mogoče malenkost slabši oprijem, ker smo v zadnji fazi priprave smuči malo pretiravali. V teh razmerah odloča sama smučka, ne samo priprava smuči, in pri kakšnih tekmovalkah, recimo pri Ani, je bila smučka pretrda za take razmere. Če tekmovalec drugih nima oziroma če je izbira majhna, je toliko težje najti pravi material," je o ponesrečenem nastopu dejal strokovni vodja reprezentance Marko Gracer. V nedeljo bosta v Ruki še preizkušnji v razdalji, tekačice se bodo pomerila na deset, tekači pa na 15 km.

V finalu je bila najmočnejša Švedinja Stina Nilsson, ki je slavila pred norveškim dvojcem Maiken Caspersenm Fallo in Heidi Weng. Norvežanu Paalu Golbergu sta na odru za zmagovalce družbo delala Šved Calle Halfvarsson in rojak Klaebo.

Spodrsljaj Jelenka na skakalnici
Neuspešen je bil tudi nordijski kombinatorec Marjan Jelenko. Na prvi tekmi svetovnega pokala v Ruki ga je polomil pri skoku. Za meter je zaostal za uvrstitvijo na tekmo. Med 57 tekmovalci je končal na 53. mestu. Najboljši po skoku je Japonec Takehiro Vatanabe.

Sprint (Ž):                           
 1. S. NILSSON            ŠVE         
 2. M. C. FALLA           NOR         
 3. H. WENG               NOR         
 4. N. MATVEJEVA          RUS         
 5. K. PARMAKOSKI         FIN              
                                      
Sprint (M):                           
 1. P. GOLBERG            NOR         
 2. C. HALFVARSSON        ŠVE         
 3. J. H. KLAEBO          NOR         
 4. T. PETERSON           ŠVE         
 5. A. PANŽINSKIJ         RUS         
Slovenski smučarji tekači ostali brez finala