Direktorica Smučarske zveze Slovenije Barbara Kürner Čad (levo) je predstavila finančni položaj na zvezi. Foto: SZS
Direktorica Smučarske zveze Slovenije Barbara Kürner Čad (levo) je predstavila finančni položaj na zvezi. Foto: SZS
Tomaž Lovše
Naslednik Tomaža Lovšeta bo znan konec septembra. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Kot je pojasnila direktorica Barbara Kürner Čad, je zveza minulo sezono končala v minusu (98.319 evrov), kar je posledica predvsem zahteve države, torej resornega ministrstva in Fundacije za šport, po vrnitvi sredstev iz naslova razsvetljave v Kranju.

"Zato smo morali sredstva skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi vrniti in to je povzročilo nepredvideni odhodek in zaradi tega pretežni del minusa. Za minulo sezono je bil načrtovan presežek prihodkov nad odhodki, brez tega izjemnega in nepričakovanega dogodka bi bil poslovni izid zanesljivo boljši od planiranega, to se pravi pozitiven. Tudi za naslednjo sezono je planiran pozitiven izid," je v pogovoru z novinarji ob robu skupščine poudarila direktorica zveze Kürner Čadova.

Upa, da se bo nekaj denarja pridobilo še jeseni
Za novo sezono je predvidenih 9.138.269 evrov na prihodkovni strani in 9.026.841 na odhodkovni strani. Nordijske discipline bodo za programe imele na razpolago 2.210.882 evrov (v minuli sezoni 2.750.035), alpinci pa 1.877.133 (v minuli sezoni 2.512.962). "Te številke temeljijo na pogodbah, ki so že podpisane ali dorečene. Lani so se pogodbe s pokrovitelji podpisovale tudi septembra in oktobra, zato pričakujemo, da bomo jeseni pridobili še nekaj sredstev, da bi se približali lanskemu skupnemu proračunu, ki je bil za približno 15 odstotkov višji (10.848.536 evrov, op. a.) od letošnjega. Ob tem je treba upoštevati, da smo letos dobili za 30 odstotkov manj sredstev iz Fundacije za šport. Toliko denarja je, kot je, in v teh okvirih bomo morali izpeljati sezono. Bolj ali manj smo se temu že prilagodili, računamo pa na dodatne sponzorje, da bodo ekipe lahko malce lažje zadihale, čeprav je sicer celotno ozračje v državi naravnano zelo varčevalno, tudi pri sponzorjih," je poudarila direktorica, ki je že podpisala pogodbe z reprezentanco A alpskih smučarjev, v kratkem pa naj bi sledil podpis še z B reprezentanti in nordijci.

Volilna skupščina, na kateri bodo po odstopu Tomaža Lovšeta izbirali novega predsednika zveze, bo 26. septembra.

Bloški smučar za Mazejevo, Flisarja, Kranjca, Faka ...
Smučarska zveza je podelila tudi kipe Bloškega smučarja za izjemne športne dosežke v preteklem letu. Prejeli so jih Tina Maze, Filip Flisar, Robert Kranjec, Jakov Fak ter slovenski ekipi v smučarskih skokih in biatlonu. Kip Bloškega smučarja za življenjsko delo v smučarskem športu sta prejela Marjan Fortin in Vinko Poklukar ter posthumno Beno Hvala. Posebno priznanje k razvoju smučarskih skokov v Sloveniji in na Ljubnem pa so podelili Jožetu Mermalu, športnemu mecenu in pokrovitelju.