Tina Maze je od leta 2009 osvajala medalje na vseh velikih tekmovanjih - svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Njena bera je deset kolajn. Foto: Reuters
Tina Maze je od leta 2009 osvajala medalje na vseh velikih tekmovanjih - svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Njena bera je deset kolajn. Foto: Reuters
V Črni pričakujejo nov uspeh Tine Maze
Mazejeva osma na uvodnem treningu smuka
Brodinikova, Štuhčeva in Bucikova pred super G-jem
Maze: Imam možnost za kolajno v vseh disciplinah

Črnjanka ne skriva, da je cilj v Beaver Creeku medalja, za katero pa se bodo morale poklopiti tudi najmanjše podrobnosti. Tina se je z medaljo okoli vratu vrnila z zadnjih petih velikih tekmovanj, na katerih je pobrala štiri zlate in šest srebrnih kolajn. Na štirih letošnjih superveleslalomih je bila dvakrat tretja, enkrat četrta, na zadnji tekmi v St. Moritzu pa je odstopila.

"Superveleslalom je težka disciplina. To spoznavam zdaj po St. Moritzu, ko se mi je zgodila tista napaka. Imeti moraš dober občutek in biti pravočasen, da ne zavijaš preveč in da spustiš smučko. To je pri meni z malo treninga težko, ampak smo imeli hvala bogu dva dni treninga, tako da zdaj bolj vem, kje in koliko je treba napadati. Jasno je, da smučam dobro. O tem ni nobenega dvoma. Če bom smučala solidno, bom med prvih pet brez težav. Za vrh je treba izpiliti finese," je povedala Mazejeva.

Vonnova se najbolj boji Lare Gut
Prva favoritinja je Lindsey Vonn, ki je dobila zadnja dva superveleslaloma pred prvenstvom. Američanka, ki se je pred dvema letoma v Schladmingu poškodovala prav v tej disciplini, je previdna. Opozarja, da je proga zelo težka in da se lahko zgodi marsikaj. "Veliko je odsekov, kjer lahko dobiš tekmo in jo izgubiš," pravi Vonnova.

Med najhujše tekmice ni uvrstila Mazejeve, je pa izpostavila Laro Gut, ki je lani v Beaver Creeku zmagala v smuku, veleslalomu in superveleslalomu. Da ji proga leži, je dokazala tudi z drugim časom prvega treninga smuka. "Vse je odvisno od postavitve. Treba bo smučati z občutkom, biti v pravem položaju in ves čas ohranjati hitrost," meni Švicarka. Gutova je v tej sezoni dobila tekmo v Lake Louisu. S številko 16 bo nastopila prva v elitni sedmerici.

Boleč trening za Mazejevo
Kot zadnja izmed favoritinj se bo s številko 22 s štarta pognala Anna Fenninger, ki je na zadnjih tekmah ujela pravo formo. "Favoritinje so Lindsey, Lara in Tina. Če bom smučala dobro, lahko tudi jaz dosežem dober rezultat," pravi druga v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Avstrijka je bila na treningu smuka 11., štiri desetinke za Mazejevo, ki je dosegla osmi čas, s katerim ni bila zadovoljna. Vseeno jo vožnja, polna napak, ni zmedla v pričakovanju superveleslaloma. "V zadnjih dneh precej treniram superveleslalom, tudi zjutraj sem naredila nekaj dobrih voženj. To nekako ostane v tebi in potem na smuku ne smeš tega delati. Zabijala sem se v količke, kot bi bila na veleslalomu. Tega na smuku ne smeš delati. Poleg tega so količki na smuku nepregibni. Pri 100 km/h ni prijetno, če se zaletavaš vanje. Po mojem mnenju imam po telesu danes veliko hematomov," je za Val 202 povedala Mazejeva.

Še pred vsemi naštetimi bo šla s številko 6 na progo Ilka Štuhec. Vanja Brodnik se bo na progo podala kot 35.

Tekma se bo začela ob 19. uri, pol ure prej tudi naš studijski program. Prenos si boste lahko ogledali tudi na MMC-ju.

Štartna lista (danes ob 19.00):
 1  J. MARCHAND ARVIER FRA     
 6  I. ŠTUHEC          SLO     
11  J. MANCUSO         ZDA     
12  N. FANCHINI        ITA     
13  K. KLING           ŠVE     
14  S. COOK            ZDA     
15  C. HÜTTER          AVT     
16  L. GUT             ŠVI     
17  N. HOSP            AVT     
18  L. VONN            ZDA     
19  T. MAZE            SLO     
20  T. WEIRATHER       LIE     
21  E. GÖRGL           AVT     
22  A. FENNINGER       AVT     
23  C. RUIZ CASTILLO   ŠPA     
35  V. BRODNIK         SLO     

V Črni pričakujejo nov uspeh Tine Maze
Mazejeva osma na uvodnem treningu smuka
Brodinikova, Štuhčeva in Bucikova pred super G-jem
Maze: Imam možnost za kolajno v vseh disciplinah