Andreja Mali je z 8. mestom osvojila najboljši izid svetovnih prvenstev v karieri, in to na jubilejnem, desetem, SP-ju! Foto: AP
Andreja Mali je z 8. mestom osvojila najboljši izid svetovnih prvenstev v karieri, in to na jubilejnem, desetem, SP-ju! Foto: AP
Marie Dorin-Habert
Marie Dorin-Habert je že v mešani štafeti osvojila srebro s Francijo in nakazal odlično formo, kakršne od mlade mamice ni bilo za pričakovati na SP-ju. Foto: Reuters
Slavje bratov Boe po šprintu v Kontiolahtiju
Johannes Thingnes Boe (levo) je bil v Kontiolahtiju pred tremi leti že trikratni svetovni prvak, a med mladinci. Tarjei Boe (desno) je vse tri posamične medalje na SP-ju osvojil pred tremi leti v Hanti Mansijsku. Foto: Reuters
Jakov Fak je v šprintu branil bron z zadnjega SP-ja 2013 v Novem Mestu, a tokrat so bili trije kazenski krogi preveč. Foto: Tomaž Šušteršič
29-letni Nathan Smith (levo) je spisal biatlonsko zgodovino, saj je poskrbel za prvo medaljo moške reprezentance Kanade.
29-letni Nathan Smith je spisal biatlonsko zgodovino, saj je poskrbel za prvo medaljo moške reprezentance Kanade. Foto: Reuters
Dorinova in J. Boe prvaka v šprintu
Malijeva do izida kariere, Fak 14
Izjavi Faka in Bauerja po šprintu na SP-ju

"Vesela sem, da se je vse izšlo. Zame je to kot zmaga. Celo sezono sem čakala tak izid, nekajkrat sem ga pokvarila z napakami pri streljanju stoje. Pred sezono sem vedela, da sem dobro pripravljena, zato sem bila tudi že malo jezna. Razmere so bile težke, a danes mi je uspela še tista strelska ničla stoje," je bila presrečna 37-letna Kamničanka v prvi izjavi za TV SLO 2.

Malijeva nastopa že na desetem svetovnem prvenstvu v biatlonu, zdaj pa si je med sneženjem in vetrovno loterijo v Medvedjem zalivu priborila izid kariere na velikih tekmovanjih. Leže je Malijeva zgrešila enkrat, medtem ko je stoje streljala brez napake, nato pa tudi zdržala do cilja in osvojila 8. mesto.

Dorin-Habertova do zlata pol leta po porodu!
Zlato si je pritekla in pristreljala Francozinja Marie Dorin-Habert. 28-letnici iz Lyona je uspel neverjeten podvig, saj je pred manj kot pol leta rodila hčerko Adele! Med najboljše se je vrnila v velikem slogu in v zahtevnih razmerah osvojila prvi naslov svetovne prvakinje, ki je hkrati tudi prvi v zadnjih 12 letih za kakšno francosko biatlonko.

Srebro je osvojila edina biatlonka s popolnim strelskim izkupičkom Weronika Nowakowska-Ziemniak, ki je kronala izvrsten ekipni uspeh Poljakinj, saj so bile kar tri med prvih sedem. Bron je pripadel Ukrajinki Valj Semerenko, ki je tako na zmagovitem odru šprinta za SP nasledila sestro Vito.

Nastopili sta še dve Slovenki: Urška Poje je zgrešila štiri strele, Anja Eržen pa kar sedem od desetih in obe sta zaostali za 60. mestom, ki vodi v nedeljsko zasledovanje. Obolela Teja Gregorin je po prihodu v Kontiolahti že opravila prvi trening na prizorišču.

Pri lovcih slavje norveških bratov
V Kontiolahtiju sta na šprintu blestela brata Boe: mlajši Johannes Thingnes je postal svetovni prvak, starejši Tarjei pa je bil tretji. V vetrovnih razmerah je bil Jakov Fak 14.

21-letni Johannes Thingnes Boe je potrdil vlogo favorita, saj je v letošnji sezoni dobil dva šprinta. Vnovič je bil najhitrejši v smučarskem teku, pri streljanju pa je zgrešil samo enkrat stoje in prvič postal članski svetovni prvak. S srebrom je presenetil Nathan Smith, ki je z enim kazenskim krogom osvojil sploh prvo biatlonsko moško medaljo za Kanado. Pet let starejši Tarjei Boe je bil brezhiben na strelišču in se po štirih letih znova prebil med nosilce posamičnih medalj.

Fak in Bauer grešila že leže
Prva slovenska aduta sta si nastop pokvarila že leže: Klemen Bauer, ki je bil na progi med najhitrejšimi, je zgrešil dvakrat, Jakov Fak pa enkrat. Stoje je šlo še slabše: Bauer je podrl samo dve tarči, Fak pa tri in vrhunsko uvrstitev je najboljšima slovenskima lovcema na smučeh odpihnil spremenljivi veter na strelišču v Kontiolahtiju.

"Danes se v teh vetrovnih pogojih nisem najbolje znašel. Na veter sem reagiral pravilno, a potem zgrešil v čisto nasprotno smer. V stoje je bilo res težko. Verjamem, da streli niso bili daleč, a vseeno sem zgrešil dvakrat. Zdaj je, kar je, še so tekme," je po tekmi povedal Fak.

Nedeljsko zasledovanje ponuja popravni izpit
27-letni Fak je vseeno s 14. mestom prišel do dobrega izhodišča za nedeljsko zasledovalno tekmo, v katero se bo podal 55 sekund za svetovnim prvakom in vsega pet sekund za najboljšim biatloncem zime Martinom Fourcadom (12. mesto).

Na prvem streljanju je brez napake ustrelilo kar 28 biatloncev, a v cilj sta z vsemi desetimi zadetimi tarčami prišla le dva: bronasti Tarjei Boe in enajsti Jaroslav Soukop iz Češke.

Na nedeljsko zasledovanje se je uvrstil tudi Bauer s 47. mestom, medtem ko sta bila Janez Marič s 65. in Rok Tršan z 71. mestom na koncu prepočasna. Marič je bil prekratek za 13 sekund, Tršan pa za 23 sekund.

47. SVETOVNO PRVENSTVO
KONTIOLAHTI

Šprint (M), 10 km:                  * 
 1. J.-T. BOE         NOR  24:12,8 (1)
 2. N. SMITH          KAN    +12,1 (1)
 3. T. BOE            NOR     25,3 (0)
 4. S. FOURCADE       FRA     29,5 (1)
 5. E. LESSER         NEM     30,3 (1)
 6. J. GARANIČEV      RUS     35,6 (2)
 7. M. ŠLESINGR       ČEŠ     36,1 (2)
 8. V. ILIEV          BUL     40,2 (1)
 9. O. MORAVEC        ČEŠ     43,9 (1)
10. B. DOLL           NEM     46,5 (2)
...                                   
12. M. FOURCADE       FRA     49,7 (3)
14. J. FAK            SLO     55,3 (3)
47. K. BAUER          SLO   2:01,1 (5)
66. J. MARIČ          SLO   3:00,7 (4)
71. R. TRŠAN          SLO   3:10,5 (4)
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi  
                                      
                                      
Šprint (Ž), 7,5 km:                 * 
 1. M. DORIN HABERT   FRA  22:16,8 (1)
 2. W. NOWAKOWSKA-ZI. POL     +9,6 (0)
 3. Va. SEMERENKO     UKR     19,7 (1)
 4. L. DAHLMEIER      NEM     29,1 (3)
 5. K. GUZIK          POL     39,7 (1)
 6. J. ŠUMILOVA       RUS     48,8 (2)
 7. M. GWIZDON        POL     51,8 (2)
 8. A. MALI           SLO   1:01,9 (1)
 9. O. ABRAMOVA       UKR   1:03,0 (2)
10. F. HILDEBRAND     NEM   1:09,8 (2)
...                                   
25. D. DOMRAČEVA      BLR   1:58,1 (5)
34. K. MÄKÄRÄINEN     FIN   2:20,7 (5)
  . A. ERŽEN          SLO          (7)
  . U. POJE           SLO          (4)
                                      
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi  
                                      

SVETOVNI POKAL - SKUPNI VRSTNI RED

                                     
Moški (19/25):                       
 1. M. FOURCADE       FRA         806
 2. A. ŠIPULIN        RUS         707
 3. S. SCHEMPP        NEM         699
 4. J. FAK            SLO         675
 5. J.-T. BOE         NOR         612
...                                  
43. K. BAUER          SLO         111
                                     
                                     
Ženske (19/25):                      
 1. D. DOMRAČEVA      BLR         853
 2. K. MÄKÄRÄINEN     FIN         833
 3. Va. SEMERENKO     UKR         658
 4. V. VITKOVA        ČEŠ         646
 5. F. HILDEBRAND     NEM         584
22. T. GREGORIN       SLO         310
57. A. MALI           SLO          61
                                     
 
Dorinova in J. Boe prvaka v šprintu
Malijeva do izida kariere, Fak 14
Izjavi Faka in Bauerja po šprintu na SP-ju