Foto:
Foto:
Skakalnica Schattenberg je pripravljena za začetek tekmovanj.
Tudi tekaške proge so v odličnem stanju.

Prireditelji so s posodobitvami tekmovališč začeli že junija 2000, ko je Mednarodna smučarska zveza na kongersu v avstralskem Melbournu Oberstdorfu dodelila 45. svetovno prvenstvo.

Skakalna arena Pod senčno goro vsako leto gosti uvod v tradicionalno novoletno turnejo. Lani so izvedli še tekmi za svetovni pokal v poletih. Generalko so imeli tudi smučarski tekači in kombinatorci.

Hofer navdušen nad skakalno areno
Marca 2003 so začeli s prenovo skakalnega stadiona Schattenberg. Dela in najmodernejša tehnologija, ki bo na voljo tekmovalcem, trenerjem, novinarjem in gledalcem, so stala okoli 16 milijonov evrov. Prejšnjo 115-metrsko skakalnico so povečali, zdaj bo omogočala tudi skoke prek 140 metrov (toliko je na decembrski tekmi novoletne turneje skočil Norvežan Roar Ljökelsöy).

Direktor za skoke pri Mednarodni smučarski zvezi Walter Hofer je konstrukcijske načrte pospremil z najvišjo možno oceno. Ob zaletišču so zgradili razgledni stolp, ki bo na štirih ravneh nudil vse udobje skakalcem med tekmami ter gledalcem med vsem letom. Okrog njega so zgradili tribune za 24.000 gledalcev, kar je za 6.000 več kot prej.

Tekaške proge so v bližini mestnega središča. Tudi tu so zgradili stadion za okoli 10.000 gledalcev, ob progah pa bo lahko več kot 20.000 ljudi. Proge tako kot na zadnjih olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju potekajo po isti trasi za klasični kot tudi za prosti slog. Dolžina posameznega kroga se razteza med 1,2 km in 7,5 km. Za SP bo prišlo v poštev šest različnih krogov. Vse zgradbe za tekmovalce, serviserje, novinarje in druge so zgolj začasne in jih bodo po SP odstranili.

Zanimanje za tekme na Bavarskem je ogromno. Za tekme se je prijavilo rekordno število 556 športnikov iz 52 držav, potem ko je pred dvema letoma v dolini Fiemme nastopilo 436 športnikov iz 42 držav. Načrtujejo, da si bo športne boje ogledalo okoli 300.000 gledalcev, že v predprodaji je pošlo 230.000 vstopnic. S prvenstva bo poročalo okoli 1.500 predstavnikov sedme sile. Skupno bo akreditiranih 8.000 ljudi.

Nemci so priprave na prvenstvo izpeljali v svojem slogu in nihče ne dvomi, da bo predsednik FIS-a Gianfranco Kasper na sklepni slovesnosti pohvalil prireditelje.