Foto:
Foto:
Norvežanka Marit Björgen se je iz speciaslistke za šprint razvila v vsestransko tekmovalko.

V svetovnem pokalu pri moških v skupnem seštevku vodi Nemec Axel Teichmann, ki je letos zmagal na treh tekmah. Dvakrat je bil najhitrejši na 15 km v klasičnem slogu, ki pa v Oberstdorfu ne bo na sporedu.

Uvodni dan se bodo tekači pomerili na 15 km v prosti tehniki. Letos je dve tekmi na tej razdalji dobil Francoz Vincent Vittoz, ki je zmagal v Kuusamu in v Novem mestu. V Reit im Winklu je presenetljivo slavil Slovak Martin Bajčičak.

Za gledalce bo zelo zanimiva zasledovalna tekma. Prvo letošnjo preizkušnjo v Val di Fiemmeju je dobil Teichmann, olimpijsko generalko v Pragelatu pa Čeh Lukaš Bauer.

Šprinterske tekme so vedno nepredvidljive. V letošnji zimi sta bila na sporedu dva šprinta v klasičnem slogu. V Asiagu je zmagal Norvežan Jens Arne Svartedal, v Reit im Winklu pa njegov rojak Eldar Rönning. Za štafetno zmago sta favorizirani Nemčija in Norveška, tudi Švedi niso brez možnosti.

Bo Björgnovi uspelo potrditi sijajno formo iz svetovnega pokala?
Norvežanka Marit Björgen je v prejšnjih letih slovela kot velika specialista za šprint. V letošnji sezoni je nanizala že sedem zmag in zanesljivo vodi v svetovnem pokalu. Dobila je tudi 10-kilometrsko preizkušnjo v klasični tehniki v Galiväreju in Otepääju.

Björgnova je precej slabša v prostem slogu. V prvi preizkušnji prvenstva bodo na 10 km tako v vlogi favoritinj Estonka Kristina Smigun (zmagala je v Ramsauu), Rusinja Olga Savjalova (najboljša je bila v Reit im Winklu) in Čehinja Katerina Neumannova (slavila je v Kuusamu in Novem mestu).

Štafetno zlato bodo branile Nemke, nevarne bodo tudi Finke, Norvežanke in Rusinje. Slovenci največ pričakujemo od Petre Majdič, ki je bila na šprintu v Novem mestu odlična četrta. V Pragelatu je v zasledovalni tekmi končala na 8. mestu. Petra je boljša v klasičnem slogu in zadnja ženska disciplina prvenstva, tek na 30 km v klasiki, bi ji lahko zelo ustrezala.