Foto:
Foto:
Rok Benkovič v prvi seriji, ko je skočil 97 metrov.
Svetovni prvaki so postali Avstrijci.
Slovenski navijači
Rok Benkovič je v drugi seriji skočil 94,5 metra.

Srebro so osvojili Nemci, na četrtem mestu pa so Finci za las ostali brez kolajne. Rok Benkovič je v finalu, ki ga je oviralo močno sneženje, Slovenijo pred zadnjo osmerico skakalcev s četrtega dvignil na tretje mesto, pet točk pred Finsko. O bronu je odločal dvoboj Jernej Damjan - Janne Ahonen. Čeprav je bil Ahonen za dva metra daljši, je Slovenija ostala na 3. mestu.


Priporočamo: Fotozgodba: skoki, ekipna tekma in podelitev medalj

Slovenske barve so branili Primož Peterka, Jure Bogataj, Rok Benkovič in Jernej Damjan. V prvi seriji sta se izkazala Benkovič (97 metrov) in Damjan (98 metrov), v finalu sta omenjena skakalca ponovila veliki predstavi, svoj veliki delež pa je s skokom, dolgim 91 metrov, dodal tudi Jure Bogataj.

Slovencem je nekoliko pomagal tudi Finec Risto Jussilainen, ki ga je polomil v drugi seriji, saj je pristal pri 84,5 metra. Benkovič je z deset metrov daljšim skokom pripeljal Slovenijo do boja za kolajno. V zadnjem poizkusu je Janne Ahonen pristal pri 97 metrih, vendar je bil Damjanov skok dovolj za bron.

Avstrijci ubranili prednost
Večji del tekme so bili Avstrijci v vodstvu brez konkurence. V boju za zlato so jih ob koncu močno "napadali" Nemci, a se Avstrijci niso pustili zmesti. Najboljši skok dneva je v prvi seriji sicer uspel Avstrijcu Thomasu Morgensternu (100 metrov). Svetovni prvaki so postali: Wofgang Loitzl, Andreas Widhölzl, Thomas Morgenstern in Martin Hoellwarth.

Debakel Norvežanov in Japoncev
V drugi serijo se je uvrstilo najboljših osem ekip. Presenetljivo so se po prvi seriji od tekmovanja poslavili Japonci (deveti) in Norvežani. Pri slednjih ga je močno polomil Henning Stensrud, ki je pristal pri 65,5 metra.

Prva medalja na ekipnih tekmah na SP-jih
Za slovenske smučarske skakalce uspeh v Oberstdorfu pomeni prvo medaljo na ekipnih tekmah na svetovnih prvenstvih. Slovenski orli so bili že drugi na OI-ju v Calgaryju (1988), bron pa so osvojili tudi 14 let kasneje v Salt Lake Cityju. Iz tiste ekipe (Damjan Fras, Primož Peterka, Robert Kranjec, Peter Žonta) je na današnji tekmi nastopil le 25-letni Moravčan.

IZJAVE PO TEKMI:
Primož Peterka:
"Včeraj sem bil po nastopu zelo razočaran, saj mi ni bilo vseeno. Z Matjažem sem se celo pogovarjal o odhodu domov, a mi je danes odleglo. Super!"

Rok Benkovič: "V dveh dneh dve medalji. Neverjetno, tega si nisem mislil. Danes so bili pogoji zelo težki, a smo tudi njih premagali. Danes bomo malo več proslavljali."

Jernej Damjan: "Jaz sem tako vesel, da se ne da povedati. Bilo je zelo težko, vendar so bili pogoji za vse enaki. Pred drugim skokom sem si rekel, da me Ahonen danes ne bo premagal. Delali smo trdo in to se nam je obrestovalo."

Matjaž Zupan, trener: "Res smo lahko zadovoljni. Formo smo gradili, trdo delali in vse to se nam je poplačalo. Za nami sta dva fantastična dneva, kakršnih nismo pričakovali niti v sanjah."


Sodelujte v forumu RTV Slovenija in povejte svoje mnenje o novem uspehu slovenskih skakalcev!

Končni vrstni red: točke          
 1. AVSTRIJA          970,5          
Loitzl/Widhölzl/Morgenstern/Höllwarth
 2. NEMČIJA           964,0          
Neumayer/Schmitt/Uhrmann/Späth       
 3. SLOVENIJA         929,5          
Peterka 91,0/84,0, Bogataj 81,0/91,0,
Benkovič 97,0/94,5, Damjan 98,0/95,0      
 4. FINSKA            928,0          
 5. RUSIJA            771,5          
 6. POLJSKA           859,0          
 7. ČEŠKA             850,5          
 8. ŠVICA             846,0          
                                     
Zunaj finala: Japonska, Norveška.    
Zlato Roka Benkoviča