Foto:
Foto:
Roar Ljökelsöy je bil na zadnjih tekmah pred svetovnim prvenstvom v izjemni formi.
Robert Kranjec je pokazal solidno formo v Pragelatu.

Po lanski skupni zmagi v svetovnem pokalu, na katero ja čakal dolgih deset let, se je 27-letnemu skakalcu iz Lahtija odvalilo beliko breme. V letošnji zimi je na prvih 13 tekmah zmagal kar enajstkrat. Sredi januarja je zbolel in je pred svetovnim prvenstvom izpustil pet tekem.

Velikega kristalnega globusa mu nihče več ne more vzeti (ima 460 točk prednosti). Ali pa ga lahko kdo zaustavi v Oberstdorfu? Tudi na skakalici pod Senčno goro je decembra že zmagal na prvi tekmi novoletne turneje.

Malysz si želi še četrtega naslova
Finčev glavni konkurent bo verjetno Adam Malysz. Batman iz Wisle je letos slavil štirikrat, še posebej se je razveselil obeh zmag v domačih Zakopanah. Poljak vedno največ pokaže na velikih tekmah. Svetovni prvak je postal že v Lahtiju pred štirimi leti, pred dvema letoma v dolini Fiemme je bil nepremgaljiv na obeh napravah.

Ne smemo pozabiti na svetovnega prvaka v poletih, Norvežana Roarja Ljökelsöya. Sijajno formo je potrdil z zmago na tekmi v Saporu. Močno zasedbo imajo tudi Avstrijci. Thomas Morgenstern, Martin Höllwarth in Andreas Widhölzl so letos že večkrat stali na stopničkah za zmagovalce. Morda lahko preseneti tudi Čeh Jakub Janda, ki je pod vodstvom trenerja Vasje Bajca poletel v sam svetovni vrh v letošnji sezoni. Skakalec iz Frenštata je imenitno zimo okronal z zmago v Titisee-Neustadtu.

Damjan prvo ime slovenske ekipe
Tudi Slovenci niso brez možnosti za visoka mesta. To še posebej velja za Jerneja Damjana, ki je odkritje zime. V svetovnem pokalu je na odličnem 15. mestu. V Zakopanah je bil peti in s tem dokazal, da mesta na zmagovalnem odru niso več daleč. V obeh ekipnih tekmah bi lahko Slovenci mešali štrene povsem pri vrhu. Primož Peterka, Robert Kranjec, Rok Benkovič in Jernej Damjan so v Pragelatu zasedli 2. mesto. Boljši so bili le Avstrijci. Treba je dodati, da je tekmo krojil veter, izvedli pa so le eno serijo. Mnoge skakalne velesile (Norveška, Finska, Japonska) so skrivale svoje adute za nastop v Oberstdorfu. Ponoviti zmago Francija Petka izpred 14 let je skoraj nemogoče, ob ugodnem vetru pa se medalja ne zdi tako daleč.