Peter Prevc je po branu na srednji napravi zelo sproščen in sodi v ožji krog favoritov na četrtkovi tekmi. Foto: EPA
Peter Prevc je po branu na srednji napravi zelo sproščen in sodi v ožji krog favoritov na četrtkovi tekmi. Foto: EPA
Wolfgang Loitzl
Wolfgang Loitzl je bil najboljši med kvalifikanti. Foto: EPA

Med kvalifikanti je bil najdaljši Avstrijec Wolfgang Loitzl, ki je pristal pri 125 metrih. Drugi je bil Nemec Michael Neumayer, tretji pa še en Avstrijec Thomas Morgenstern.
Hvala je zasedel 14. mesto, skočil je 118 metrov in zbral 120,8 točke. Tepeš je bil 21., skočil je 118,5 in prejel 117 točk.
Prevc zares uživa v skokih
Zelo se je izkazal Prevc, ki je s 126 metri potrdil sijajno formo s srednje naprave, kjer je osvojil bronasto odličje. Poleg glavnega slovenskega aduta je imel nastop na tekmi zagotovljen tudi Robert Kranjec, ki ni skakal na kvalifikacijah.

Pozna se, da mu je po osvojeni kolajni na srednji skakalnici z ramen padlo veliko breme, in da v skokih zdaj res uživa. "V bistvu sem danes odskakal še bolje, kot sem pričakoval, a se nad tem ne bom nič pritoževal," je v smehu povedal Prevc, ki je imel v torek malo oddiha in ga je izkoristil za turo po snegu na predel Rolle, kjer slovenska nordijska vrsta sicer prebiva v času SP-ja.

Mirno bo šel spat
Današnji skoki so vsekakor dober obet pred četrtkovo tekmo. "Seveda so, a to še ne pomeni, da se mi ne bo treba kaj manj resno pripraviti na tekmo. Dejstvo je, da sem po osvojeni kolajni bolj miren, nobene panike ni treba delati, mirno bom šel lahko spat. Jutri zjutraj bom, tako kot sem na majhni skakalnici, zavzeto opravil še aktivacijo, pa bomo videli, kaj se bo izcimilo."

Tepeš z vsakim skokom bolj začuti skakalnico
"V kvalifikacijah sem bil kar malo prezgoden, če pa veter tako piha v hrbet, kot je danes, se pa to še bolj pozna. A dejstvo je, da so skoki na pravi ravni, na tisti, ki jo iščemo, in sem se tudi s slabim skokom brez težav prebil skozi kvalifikacije," je bil po nastopu vidno zadovoljen Tepeš, ki je imel na tem svetovnem prvenstvu kar nekaj težav s privajanjem na skakalnici. Zdaj mu je odleglo, saj mu je v poskusni seriji uspel res dober skok: "Z vsakim skokom dobim več občutkov, bolj začutim skakalnico. V kvalifikacijah sem bil malo živčen, pa tudi nisem se pripravil tako dobro kot za tekmo, in sem bil zato prezgoden, ampak tekma je šele jutri."

Hvala: Ta skok je bil eden mojih slabših na tej skakalnici
"Kvalifikacijski skok je bil eden mojih slabših na tej skakalnici, a zato je bil pa poskusni že zelo dober. Malo me je le presenetilo, ker sem tako visoko prišel čez hrbtišče in sem nato popustil. Nisem prav reagiral. Če bom na tekmi sestavil takšne skoke kot danes v poskusni seriji, bom zelo vesel in bom zagotovo 'držal' do konca," je pojasnil Hvala.

Tudi Petek bo stiskal pesti
Četrtkova posamična preizkušnja bo ob 17. uri. Za slovenske orle bo v živo pesti stiskal tudi Franci Petek, ki je leta 1991 na tej skakalnici osvojil naslov svetovnega prvaka.

Izidi kvalifikacij:     daljava  točke 
 1. W. LOITZL       AVT  125,0   135,9 
 2. M. NEUMAYER     NEM  124,5   133,2 
 3. T. MORGENSTERN  AVT  123,5   129,0 
 4. A. WANK         NEM  122,0   128,5 
 5. A. STJERNEN     NOR  121,5   127,7 
 6. M. KOT          POL  121,0   126,6 
 7. T. TAKEUČI      JAP  121,5   126,1 
 8. N. KASAI        JAP  120,0   126,0 
 9. D. ITO          JAP  119,0   125,9 
10. M. FETTNER      AVT  121,0   125,7 
...                                    
14. J. HVALA        SLO  118,0   120,8 
21. J. TEPEŠ        SLO  118,5   117,0