Heidi Weng, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen in Marit Björgen so se veselile gladke zmage. Foto: Reuters
Heidi Weng, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen in Marit Björgen so se veselile gladke zmage. Foto: Reuters
Marit Björgen
Marit Björgen si je pritekla 14. zlato medaljo na svetovnih prvenstvih, s čimer se je izenačila z Jeleno Vjalbe. Skupaj z olimpijskimi igrami ima 34-letnica že 20 zlatih odličij. Foto: EPA
Slovenke potegnile črto pod prvenstvo
Norveška štafeta pričakovano najboljša

Heidi Weng, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen in Marit Björgen so slavile prepričljivo. V boju za srebro pa so Švedinje v samem finišu obračunale s Finkami, ki so svoji državi prinesle prvo medaljo na tem prvenstvu.

Sofia Bleckur, Charlotte Kalla, Maria Rydqvist
in Stina Nilsson so za sekundo in pol ugnale bronaste Finke Aino-Kaiso Saarinen, Kerttu Niskanen, Riitta-Liiso Roponen in Kristo Parmakoski.
Norvežanke so si občutnejšo prednost nabrale v tretji predaji, ko je Rydqvistova padla na začetku kroga. Björgnova je naskok le še povečevala in v cilj prišla v paradnem koraku 30 sekund pred zasledovalkami.

Nov rekordni dosežek izjemne Björgnove
Björgnova se je z Vjalbejevo izenačila po številu zlatih medalj, a ker ima več drugih in tretjih mest (Björgen 14-4-3, Vjalbe 14-3-0), je na vrhu razpredelnice prehitela Rusinjo. Pri 34 letih je to zanjo najverjetneje zadnje veliko tekmovanje, zato je bila zlate medalje še toliko bolj vesela. "Res smo vesele, še posebej ker smo lani v Sočiju povsem odpovedale, tudi v Falunu se na 10-kilometrski razdalji nismo znašle. Zadovoljne smo, da smo gledalcem v domovini prinesle to zlato medaljo," je dejala Björgenova, ki se je hkrati zahvalila dekletom za dober tek.

"Užitek je tekmovati s takšno ekipo. Dekleta so bila odlična in imela sem dovolj prednosti za miren tek," je dodala izjemna tekačica, ki je na trojih olimpijskih igrah osvojila šest zlatih medalj, dve srebrni in eno bronasto. V svetovnem pokalu ima devetdeset zmag.
Slovenke izpolnile načrt
Slovenija v postavi Anamarija Lampič, Katja Višnar, Nika Razinger in Lea Einfalt je bila deseta med 14 reprezentancami, s čimer je izpolnila načrt. Za zmagovalno štafeto so Slovenke zaostale za dobre štiri minute.

"Naš osnovni cilj je bil nekje okoli desetega mesta in punce so tako tudi odtekle, tako da moramo biti kar zadovoljni z uvrstitvijo. Ta rezultat je bil pričakovan, vse štiri so tekle dobro, v tem trenutku so toliko sposobne. Ne bi izpostavljal kakšne posameznice, vse moram pohvaliti za dobro predstavo," je dejal glavni trener Marko Gracer.

TEKI, štafeta, 4 x 5 km (Ž):         
 1. NORVEŠKA                  49:04,7
 (Weng, Johaug, Jacobsen, Björgen)   
 2. ŠVEDSKA                     +29,2
 (Bleckur, Kalla, Rydqvist, Nilsson) 
 3. FINSKA                       30,8
 (Saarinen, Niskanen, Roponen, Parma-
 koski)                              
 4. ZDA                        1:49,9
 5. POLJSKA                    1:52,3
 6. NEMČIJA                    1:54,5
 7. RUSIJA                     2:39,7
 8. FRANCIJA                   3:08,0
 9. ITALIJA                    4:00,9
10. SLOVENIJA                  4:15,8
 (Lampič, Višnar, Razinger, Einfalt) 

 

Slovenke potegnile črto pod prvenstvo
Norveška štafeta pričakovano najboljša