Norvežanke niso dovolile presenečenja. Osvojile so jubilejno stoto zlato medaljo v tekih za Norveško na svetovnih prvenstvih. V olimpijskih zimskih športih jih imajo na svetovnih prvenstvih več le Nizozemci v hitrostnem drsanju (134) in Južna Koreja v hitrostnem drsanju na kratkih progah (106). Foto: Reuters
Norvežanke niso dovolile presenečenja. Osvojile so jubilejno stoto zlato medaljo v tekih za Norveško na svetovnih prvenstvih. V olimpijskih zimskih športih jih imajo na svetovnih prvenstvih več le Nizozemci v hitrostnem drsanju (134) in Južna Koreja v hitrostnem drsanju na kratkih progah (106). Foto: Reuters
Anamarija Lampič
"Že s starta je šlo slabo, to pa se je samo stopnjevalo in res nisem zadovoljna. Predvsem zato, ker je to štafeta, ko bi se moral počutiti najbolje, a danes ni bilo tako. Pozna se, da imam za sabo naporno sezono. Danes je bilo res zelo, zelo težko," je svoj nastop komentirala izmučena Anamarija Lampič. Foto: EPA

Norvežanke so upravičile vlogo favoritinj. Do sredine proge so se jih držale Finke, nato pa je v tretji predaji pospešila Astrid Jacobsen in si pritekla skoraj minuto prednosti. V zadnji predaji je delo dokončala najboljša tekačica vseh časov Marit Björgen, ki je osvojila že tretjo zlato medaljo v Lahtiju in 17. na svetovnih prvenstvih.
Srebro so si v samem finišu pritekle Švedinje, bron pa Finke. Vrstni red je popolnoma enak kot pred dvema letoma v Falunu.

Slovenke 13.
Slovenija v postavi Anamarija Lampič, Katja Višnar, Lea Einfalt in Alenka Čebašek je bila med 16 reprezentancami z zaostankom več kot sedmih minut trinajsta, kar je za tri mesta slabše kot pred dvema letoma. Lampičeva je predala kot 11., Višnarjeva kot 13., Einfaltova kot 15., Čebaškova pa je pridobila dve mesti.

Višnar: Lahko bi pokazale več
"Pogoji so bili zelo težki, razlike so tako še večje. Točno to se je pokazalo tudi pred dvema dnevoma na 10-kilometrski preizkušnji, ko so bile razlike prav tako ogromne. Če smuči niso konkurenčne drugim, če se ne počutiš v redu, se hitro naredijo razlike in tekmovalki pred tabo je težko slediti. Mislim, da so nam ta mesta danes uhajala prehitro. Škoda, ker je štafetna preizkušnja odraz ekipe, letos pa menim, da smo delali dobro in bi lahko pokazale več. Zase lahko rečem, da danes nisem bila čisto prava, sploh v drugem krogu. V prvem je bilo morda videti še dobro. Tudi Ana je rekla, da se ni počutila najbolje in če prvi dve predaji nista zraven, je samo še težje za naprej," pa je dejala Višnarjeva.

V petek moška štafeta
V petek bo na sporedu še moška štafetna tekma na 4 x 10 km, v soboto je na sporedu tek deklet na 30 km v prosti tehniki in dan pozneje še kraljevska preizkušnja moških na 50 km prosto.

SVETOVNO PRVENSTVO

SMUČARSKI TEKI (Ž)

Štafeta, 4 x 5 km:                    
 1. NORVEŠKA                   52:21,5
 2. ŠVEDSKA                    +1:01,6
 3. FINSKA                      1:02,1
 4. ZDA                         1:33,8
 5. RUSIJA                      2:28,6
 6. NEMČIJA                     2:38,3
 7. ŠVICA                       2:52,1
 8  POLJSKA                     3:22,0
 9. ITALIJA                     3:42,0
10. KANADA                      4:16,2
...                                   
13. SLOVENIJA                   7:03,0