Tina Maze:
Tina Maze: "Bistvo je v tem, da sem sproščena in si zaupam." Foto: EPA
Tina Maze in Anna Fenninger
Katera izmed šampionk bo osvojila drugi veliki kristalni globus: Tina Maze ali Anna Fenninger? Foto: Reuters

V prednosti je zaradi mladosti, talenta. Talent ima podoben, v njej vidim sebe. Nevarna je, ker se ob njej počutim starejšo.

Mazejeva z 2. mestom utrdila skupno vodstvo

Razlike med protagonistkama sklepnega dela svetovnega pokala so zelo majhne. V ženski konkurenci je slovenska šampionka Tina Maze pred zadnjimi šestimi tekmami ubranila hud napad izzivalke Anne Fenninger. Razlika med tekmicama za končni naslov znaša 44 točk, kar napoveduje napet boj vse do konca finala v Meribelu. A najprej bo treba opraviti s petkovim veleslalomom in sobotnim slalomom.

Še po januarskih tekmah v Cortini d'Ampezzo je razlika med tekmovalkama v skupni razvrstitvi znašala 331 točk v korist Slovenke. Po tekmah v St. Moritzu in pred svetovnim prvenstvom se je razlika stopila na 184 točk, po svetovnem prvenstvu in dveh ničlah v Mariboru pa se je Fenningerjeva Mazejevi približala le še na 84 točk.

Vrnitev na kraj edine letošnje zmage
Po polomu v Mariboru in seriji uvrstitev na zmagoviti oder v Banskem je Mazejeva končno prehitela Fenningerjevo na nedeljskem superveleslalomu v Garmisch-Partenkirchnu. Po tekmi je bila Črnjanka končno zadovoljna, dobro razpoložena in zgovorna.

Prizorišče novega hudega boja bo petkov veleslalom v Areju, kjer ima sicer Slovenka manjšo psihološko prednost, saj je edino veleslalomsko zmago in stopničke v tej zimi vpisala prav na tem prizorišču, 12. decembra lani. Na sobotnem slalomu, Fenningerjeva na njem ne bo tekmovala, pa bo imela Mazejeva priložnost, da si pred štirimi finalnimi tekmami v Meribelu izboljša položaj za končni spopad.

Ohranjati svežino in željo po smučanju
Mazejeva je na vprašanje o trenutni veleslalomski formi odgovorila: "Mislim, da smučam dobro, stvar je v tem, da najdeš sproščenost in zaupanje. Počutim se dobro, veleslalom mi je vedno domač. V Mariboru sem si enostavno želela preveč in sem naredila napako v spodnjem delu, zato bom naredila vse, da bom tokrat zbrana od starta do cilja."

Pred tekmama v Ga-Pa je Mazejevi pomagal tudi počitek, o tem, kako bo pričakala tekmi v Areju, pa je odgovorila: "Gre zgolj za to, da si bom skušala priklicati posamezne detajle. Pretiranega treninga ne potrebujem, upam, da bom ohranila svežino ter imela željo po smučanju in da ne bom preveč nasičena po treningih. Želim si, da bo ravno prav vsega in bom željna smučat."

"Ob njej se počutim starejšo"
Mazejeva spoštuje 25-letno Fenningerjevo ter jo ima za večjo tekmico od tistih, s katerimi se je denimo imela priložnost meriti na svoji tekmovalni poti: "Večja tekmica je, ker je v prednosti zaradi mladosti, talenta. Talent ima podoben kot jaz, v njej vidim sebe. Nevarna je, ker se ob njej počutim starejšo, s tega zornega kota je izziv večji."

V Kranjski Gori dvoboj za prvo mesto pri moških
Napeto je tudi v moški konkurenci, kjer se je Norvežan Kjetil Jansrud približal vodilnemu Marcelu Hirscherju na 52 točk zaostanka. Hirscher kot specialist za tehnične discipline pričakuje, da se bo ta razlika v njegovo korist povečala po koncu tedna v Kranjski Gori, kjer se bodo alpski smučarji na 54. pokalu Vitranc v soboto in nedeljo merili v veleslalomu in slalomu.

Prireditelji tradicionalnega tekmovanja v Zgornjesavski dolini za slovenski finale ne morejo jamčiti, glavna slovenska aduta bosta Žan Kranjec v veleslalomu in Matic Skube v slalomu, še vedno pa zagotavljajo, da bo razlogov za odhod v Kranjsko Goro in obisk tekmovanja več kot dovolj. Poskrbeli bodo za praznično vzdušje ob pravem športnem spektaklu tako na poligonu v Podkorenu kot za spremljajoči zabavni večerni spored v Kranjski Gori.

V prednosti je zaradi mladosti, talenta. Talent ima podoben, v njej vidim sebe. Nevarna je, ker se ob njej počutim starejšo.

Mazejeva z 2. mestom utrdila skupno vodstvo