V Vaduzu rojena Tina Weirather je hčerka nekdanjega avstrijskega smučarskega asa Hartija Weiratherja in smučarske zvezdnice iz žepne državice, stisnjene med Avstrijo in Švico, Hanni Wenzel - ter nečakinja prav tako slovitega smučarja Andreasa Wenzla. Foto: Reuters
V Vaduzu rojena Tina Weirather je hčerka nekdanjega avstrijskega smučarskega asa Hartija Weiratherja in smučarske zvezdnice iz žepne državice, stisnjene med Avstrijo in Švico, Hanni Wenzel - ter nečakinja prav tako slovitega smučarja Andreasa Wenzla. Foto: Reuters
Weiratherjeva najboljša v Lake Louisu
Zmagovalna vožnja Tine Weirather

28-letnici iz Liechtensteina sta na stopničkah družbo delali še Švicarka Lara Gut in Avstrijka Nicole Schmidhofer. Vse tri so v lanski sezoni na odru za zmagovalke končale tudi super G na svetovnem prvenstvu, kjer je bila najboljša Schmidhoferjeva, Weiratherjeva je zasedla drugo mesto, Gutova pa tretje. Švicarka si je zatem poškodovala koleno in končala sezono, zdaj pa se je prvič po okrevanju zavihtela med prve tri.

Weiratherjeva je olimpijsko zimo začela v slogu lanske, ko je v Aspnu dobila zadnji super G. Tedaj je bila za las hitrejša od Ilke Štuhec, s čimer je najboljšo slovensko smučarko, ki pa letos zaradi poškodbe ne bo nastopala, ugnala tudi v specialni razvrstitvi superveleslaloma. Razlika je bila v boju za mali kristalni globus vsega pet točk.

Osma zmaga Tine Weirather
Super G je odprla Tessa Worley, ki je končala na četrtem mestu. Francozinja je bila v vodstvu do številke pet, ko jo je prehitela Nicole Schmidhofer. Avstrijko je med vožnjo precej odneslo iz smeri, a je hitro ujela ritem in bila v spodnjem delu zelo hitra. Dve številki za njo je šla na progo Tina Weirather, ki je odpeljala odlično. Sicer njena vožnja ni bila brez napak, a se je ob težavi odlično rešila in bila zelo hitra. Schmidhoferjevo je prehitela za 27 stotink. Med njiju se je vrinila Lara Gut, lanska zmagovalka superveleslalomske preizkušnje v Lake Louisu. Švicarka je za Weiratherjevo zaostala 11 stotink. Lani je bilo ravno obratno, Gutova je slavila pred Weiratherjevo.

Weiratherjeva je osmič v karieri zmagala. Šestkrat se je na najvišjo stopničko zavihtela v superveleslalomu. V Lake Louisu je bila medtem že sedemkrat na odru za zmagovalke, a še nikdar ni zmagala. Super G je v kanadskem smučarskem središču že dvakrat končala na drugem mestu, druga pa je bila tudi na petkovem smuku, ki ga je sicer dobila Cornelia Hütter. V Kanadi sta bila v petek in soboto sicer dva smuka. V soboto je najboljša superveleslalomistka lanske zime končala na petem mestu. Zmagala je Mikaela Shiffrin. Izvrstna Američanka, ki vodi v svetovnem pokalu, je znova potrdila, da je konkurenčna najboljšim tudi v hitrih disciplinah. Po prvi zmagi na smuku je bila na superveleslalomu peta, kar je njena druga najboljša uvrstitev v tej disciplini.

Točke Ferkove, nov odstop Vonnove
Rekorderka po številu zmag v Lake Louisu Američanka Lindsey Vonn je po napaki v enem od zavojev zašla s smeri, izgubila ravnotežje in pristala na boku. Ostala je brez uvrstitve. Na smuku v petek je padla, sobotnega pa je končala na 12. mestu. Vonnova si želi prav v Lake Louisu na začetku sezone 2018/19 na smuku pomeriti z moškimi tekmovalci. Mednarodna smučarska zveza njene želje še ni upoštevala. Brez uvrstitve je po napaki ostala tudi povratnica po poškodbi Avstrijka Anna Veith.

V Lake Louisu je bila edina slovenska predstavnica Maruša Ferk, ki se na smukih ni posebej izkazala, bolje pa je nastopila na superveleslalomu. Imela je številko 45, z zaostankom 2,42 pa si je z Američanko Alice McKennis razdelila 29. mesto, s čimer je osvojila dve točki svetovnega pokala. Zdaj so sicer na sporedu kar trije superveleslalomi zapored. Svetovni pokal se bo nadaljeval v St. Moritzu. V Švici čakajo alpske smučarke dve superveleslalomski tekmi in kombinacijska preizkušnja.


Končni vrstni red:                    
 1  T. WEIRATHER       LIE     1:18,52
 2. L. GUT             ŠVI       +0,11
 3. N. SCHMIDHOFER     AVT        0,27
 4. T. WORLEY          FRA        0,83
 5. M. SHIFFRIN        ZDA        0,84
 6. J. SCHNARF         ITA        0,88
 7. J. FLURY           ŠVI        0,92
 8. C. HÜTTER          AVT        0,94
 9. S. GOGGIA          ITA        1,00
10. C. SUTER           ŠVI        1,25
...                                   
29. M. FERK            SLO        2,42
                                      
Odstop: Vonn, Veith, Ledecka ...     

Skupni vrstni red (7/39):             
 1. M. SHIFFRIN        ZDA         510
 2. V. REBENSBURG      NEM         336
 3. T. WEIRATHER       LIE         234
 4. P. VLHOVA          SLK         221
 5. C. HÜTTER          AVT         182
 6. T. WORLEY          FRA         170
 7. M. GISIN           ŠVI         152
 8. F. HANSDOTTER      ŠVE         141
 9. L. GUT             ŠVI         133
10. S. BRUNNER         AVT         132
...                                   
30. T. ROBNIK          SLO          44
34. A. BUCIK           SLO          43
43. A. DREV            SLO          32
57. M. FERK            SLO          25
82. M. HROVAT          SLO           7

 
Weiratherjeva najboljša v Lake Louisu
Zmagovalna vožnja Tine Weirather