Mitja Dragšič se bo v Kranjski Gori tokrat predstavil in poslovil kot predtekmovalec. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Mitja Dragšič se bo v Kranjski Gori tokrat predstavil in poslovil kot predtekmovalec. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pred veleslalomom v Kranjski Gori

Tako na veleslalomu kot v slalomu se jih bo za drugo vožnjo potegovalo kar šest. Na sobotnem veleslalomu bodo slovenske barve branili Matic Skube, Miha Kürner, Aleš Gorza, ki ima sicer tokrat težave s prepono, Janez Jazbec, Patrick Jazbec in debitant Žan Kranjec. Na slalomu imata največ možnosti za preboj v finale nekdanji mladinski svetovni slalomski prvak Skube in izkušeni Mitja Valenčič, ki sta kot edina člana slovenske ekipe za tehnični disciplini letos osvajala točke v svetovnem pokalu. Slab vtis po ponesrečeni sezoni bo skušal na domači tekmi popraviti Bernard Vajdič, v boj za preboj med najboljših trideset pa se bodo podali še Kürner, Patrick Jazbec in debitant na tekmah najvišje ravni Klemen Kosi, ki je navdušil s četrtim mestom na mladinskem svetovnem prvenstvu v Crans Montani.

V slalomu slovensko čast brani Valenčič
Obeti pred jutrišnjo preizkušnjo niso najboljši. Slovenski veleslalom v letošnji sezoni še nima niti ene točke, v finalu veleslaloma na podkorenski strmini pa v veleslalomu od leta 2007 naprej ni bilo niti enega Slovenca. V slalomu je lani slovensko čast branil Mitja Valenčič, ki je bil 13.

V dveh dneh kar 18.000 ljudi?
Organizatorji zatrjujejo, da se scenarij z Zlate lisice, ki so jo morali zaradi pretoplega vremena odpovedati, ne bo ponovil. Prvi dan pričakujejo kar 8.000 gledalcev, drugi dan pa še 2.000 več. Optimistične napovedi, toda v velikem številu se pričakuje tudi tuje navijaške skupine. Razlog so seveda zanimivi boji za mala kristalna globusa. V seštevku veleslalomskih točk trenutno vodi Američan Ted Ligety (323 točk), največjo konkurenco predstavljajo Norvežana Aksel Lund Svindal (297) in Kjetil Jansrud (240) ter Francoz Cyprien Richard (253). Ligety na progi Podkoren brani trikratno veleslalomsko zmago.

Dragšič se poslavlja kot predtekmovalec
V slalomu pa lahko pričakujemo srdit boj med vodilnim v skupnem seštevku svetovnega pokala Hrvatom Ivico Kostelićem in izzivalcem Francozom Jean-Baptistom Grangeem, ki bo skušal Hrvatu vzeti rdečo majico vodilnega slalomista. Kostelić v slalomskem seštevku vodi le za 36 točk. Jubilejni Vitranc bo kraj slovesa iz belega cirkusa za 31-letnega Mitjo Dragšiča, ki bo svojo nalogo opravil kot predtekmovalec na nedeljski preizkušnji. Poleg tekmovanja se obeta tudi bogat spremljevalni program.

XL Party vas vabi!
Sedaj že na tradicionalni tekmi se bodo ob 16. uri v Kranjski Gori na smučišču Dolenčev Rut v veleslalomu pomerili slovenski glasbeniki, ki se bodo dve uri zatem s posebnim glasbenim programom preselili na veliki oder v središču Kranjske Gore. Tu se bo že v sobotnih popoldanskih urah začel zabavni vrhunec smučarskega praznika, XL Party, ki je naslednica in nadgradnja nekdanje X-plozije zabave.

Ob pomoči Türka počastili organizatorje in legende
Na predvečer 50. izvedbe so pripravili t.i. belo večerjo, na kateri so se zbrale legende Vitranca, dosedanji zmagovalci in številni gosti iz Slovenije in tujine. Potekala je v dvorani Vitranc pod pokroviteljstvom predsednika republike, Danila Türka. V okviru tega dogodka je Organizacijski komite Pokala Vitranc v sodelovanju s Smučarsko zvezo Slovenije podelil nagrade najbolj zaslužnim za dosedanje organizacijske uspehe v zadnjih petdesetih letih.

Kranjska Gora, veleslalom, sobota

Štartna lista:                         
1 C. JANKA ŠVI
2 A.-L. SVINDAL NOR
3 K. JANSRUD NOR
4 T. FANARA FRA
5 P. SCHÖRGHOFER AVT
6 C. RICHARD FRA
7 T. LIGETY ZDA
8 H. REICHELT AVT
9 I. KOSTELIĆ HRV
10 O. BANK ČEŠ
11 G. DE TESSIERES FRA
12 D. SIMONCELLI ITA
13 M. BLARDONE ITA
14 R. BAUMANN AVT
44 M. KÜRNER 57 M. SKUBE
45 J. JAZBEC 63 P. JAZBEC
47 A. GORZA 66. Ž. KRANJEC
Prva vožnja: 9.30, 2. vožnja: 12.30
Pred veleslalomom v Kranjski Gori