Neprecenljivo: Bojan Križaj pred Ingemarjem Stenmarkom. Ni se zgodilo pogosto, toda ko je leta 1982 Križaj ugnal Šveda, je več kot 30 tisoč gledalcev ponorelo. Foto: MMC RTV SLO
Neprecenljivo: Bojan Križaj pred Ingemarjem Stenmarkom. Ni se zgodilo pogosto, toda ko je leta 1982 Križaj ugnal Šveda, je več kot 30 tisoč gledalcev ponorelo. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Križaj
Bojan Križaj: "Vsak si predstavlja, da je doma tekmovati lažje, da je prednost. Trdim drugače: pritisk je še večji, toda ko zmagaš doma, je občutek zato še boljši." Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Križaj in Petrovič pred Stenmarkom
Rok Petrovič - kot v transu proti zmagi
Prva Križajeva zmaga na Vitrancu
50 let pokala Vitranc

doma in, kot pravi Križaj - ni težjega.

"Cel Vitranc ga bodri, tu je kot v panju, en sam špalir gledalcev. Ali bo to dvojna jugoslovanska zmaga? Dajmo Bojan še teh nekaj metrov, še teh nekaj vratic, da bo ja naša zmaga popolna ... je, je, jeeee, Bojan je prvi, Bojan je prvi," je sloviti radijski reporter Franci Pavšer ob dvojni slovenski zmagi leta 1986 skoraj ostal brez glasu.

Od srebra v Schladmingu do zmage na Vitrancu
Morda je bilo v Kranjski Gori še bolj noro leta 1982, ko je Križaj prvič zmagal, takrat še na progi s ciljem pri bencinski črpalki. "Tista tekma, nad staro črpalko, to je bilo nepozabno iz dveh razlogov: tisto sezono so se menjali količki, začela se je nova era slalomske tehnike, mi pa smo pozno dobili nov material. Dolgo smo se lovili, šele na svetovnem prvenstvu v Schladmingu nam je uspelo sestaviti dobre vožnje. Pod vtisom teh uspehov smo prišli v Kranjsko Goro in dodali piko na i. Evforija je bila nepozabna, to so občutki, ki se jih ne pozabi," se Križaj danes spominja uspeha.

Proga za največje mojstre
20. marca 1982 je na slalomski tekmi kar 32 tisoč gledalcev uživalo, ko je Križaj za štiri stotinke premagal velikega Ingemarja Stenmarka. Dan prej, ko je veleslalom dobil Phil Mahre, se jih je zbralo 20 tisoč. Proga od "rora" do bencinske črpalke, na kateri so tekmovali od leta 1971 do leta 1983, je bila le za najbolje podkovane smučarje: "Niti sekunde časa nisi imel, da bi zadihal. To je bila proga za velemojstre," pravi Križaj, ki se je moral spopasti še s pritiskom domačih navijačev: "Vsak si predstavlja, da je doma tekmovati lažje, da je prednost. Trdim drugače: pritisk je še večji, toda ko zmagaš doma, je občutek zato še boljši!"

Kot da bi vozil s karving smučmi
Sploh če prehitiš - Ingemarja Stenmarka. Križaju je to leta 1982 uspelo le za štiri stotinke: "Nastop je bil nervozen. Odgovornost je bila velika, toda obdržal sem živce. Čeprav niti v prvi niti v drugi vožnji nisem imel najboljšega časa, sem bil v seštevku najhitrejši, pred Ingemarjem, in se mu oddolžil za poraz v Schladmingu!" Skoraj 30 let po tem je še vedno užitek pogledati posnetek Bojanove vožnje. Ko se je pognal iz štartne hiše, je množica zatulila in ga ponesla v cilj. Nostalgično je gledati njegovo izjemno tehniko, dvigovanje notranje smuči, še vedno ga občudujemo, kako je na brutalni strmini z minimalnim oddrsavanjem zaključeval zavoje. Kot da bi vozil s karving smučmi, ne pa z dva metra dolgimi "sulicami".

Slovenci nismo bili "jezni" na Stenmarka
Končno se je zgodilo, da je Stenmark zaostal za Križajem! Koliko zmag je Sloveniji odnesel največji junak belih strmin, ki je v svetovnem pokalu dobil 86 tekem! Toda Slovenci smo mu privoščili, saj je vozil na smučeh Elan. Bojan Križaj se nekdanjega rivalstva s tihim Švedom spominja takole: "Nisva bila takšna prijatelja kot danes, bila sva predvsem konkurenta. Vsak je imel sam s seboj toliko dela ... Toliko tekmovalnosti je bilo, da nismo razmišljali drug o drugem. resda smo tudi trenirali skupaj, ampak le zato, da smo preverjali trenutno formo. Danes se z veseljem spominjava vseh teh lepih trenutkov. Imela sva tudi skupnega opremljevalca Elana. Morda smo imeli tudi zaradi tega z Ingemarjem več stikov."

Z Bojanom sta dobra prijatelja
Stenmark je edini v 50-letni zgodovini pokala Vitranc v istem letu (1978) dobil obe tekmi. V njegovem spominu je Kranjska Gora dobro zapisana prav zaradi bučnih navijačev: "Tistih tekem se spominjam po tem, da je bilo veliko navijačev. Posebno dobro se mi je zdelo, ker so navijali zame. Počutil sem se kot Slovenec!" Z Bojanom Križajem sta vezi ohranila tudi po koncu kariere: "Zelo dobra prijatelja sva, a tudi ko sva še tekmovala, nisva bila le tekmeca. Smučanje se mi s tega vidika zdi lep šport, saj pravzaprav ne tekmuješ z drugimi, ampak sam s sabo in uro. Smučanje je drugačno od drugih športov, ker te nihče ne zasleduje, na progi si vedno sam, ne obremenjuješ se s tem, da te bo kdo prehitel. Pravzaprav je pomembno le to, kakšen čas boš dosegel!"

Na štartu kot v transu
Tudi pokojni Rok Petrovič je v Kranjski Gori dočakal svoj trenutek. Seveda v sezoni 1985/86, ko je nanizal pet slalomskih zmag v svetovnem pokalu (noben Slovenec v eni sezoni ni tako blestel). 21. decembra 1985 je v Kranjski Gori za osem desetink premagal Šveda Jonasa Nilssona. Nepozabno, kako je Rok v štartni hiši zrl po strmini navzdol in v glavi še enkrat presmučal progo. Kot v transu se je pognal na progo, tako samozavesten je bil, da je bilo vnaprej jasno, da je zmaga njegova. Naslednje leto je bil Petrovič drugi (ob zmagi Križaja), kar so bile njegove zadnje stopničke v svetovnem pokalu.

Vse slovenske zmage na tekmah svetovnega pokala v Kranjski Gori
20. 3. 1982, slalom:
1. Bojan križaj
2. Ingemar Stenmark
2. Franz Gruber

21. 12. 1985. slalom:
1. Rok Petrovič
2. Jonass Nilsson
3. Thoma Stangassinger

20. 12. 1986, slalom
1. Bojan Križaj
2. Rok Petrović
3. Ingemar Stenmark

6. 1. 1999, slalom
1. Jure Košir
2. Thomas Stangassinger
3. Benjamin Raich

Križaj in Petrovič pred Stenmarkom
Rok Petrovič - kot v transu proti zmagi
Prva Križajeva zmaga na Vitrancu
50 let pokala Vitranc