Stane Valant je bil do prihoda Tomaža Lovšeta predsednik Smučarske zveze Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Stane Valant je bil do prihoda Tomaža Lovšeta predsednik Smučarske zveze Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Z Valantom, ki je bil do prihoda Tomaža Lovšeta prvi mož zveze in s katerim Tina Maze in Andrea Massi nista bila zadovoljna, smo govorili med letošnjo Zlato lisico v Kranjski Gori.


Koga podpirate v sporu med ekipo Tino Maze in SZS-jem?
Ne želim se opredeljevati, kdo ima prav, so pa vsi spori med tekmovalci in vodstvom SZS-ja nesmiselni in nepotrebni. Če ni vzajemnosti in sodelovanja med tekmovalcem in zvezo, je to slabo za obe strani. V preteklosti smo se takšnih sporov izogibali oziroma nismo s tem seznanjali javnosti, ki tega ne more rešiti, sploh pa ne ob vseh teh današnjih medijih. Pomaga lahko le pogovor daleč od medijev. Njim se na koncu le sporoči, da je vse rešeno. Pri meni se je vse začelo in končalo v pisarni.

Ko je Lovše postal predsednik, je Andrea Massi rekel, da so odnosi lahko samo boljši, ker z vami odnosov enostavno sploh ni bilo. Toda zdaj je vse še slabše!
Z Andreo Massijem in Tino Maze sem se večkrat pogovarjal, ampak moja predstava o vsem je bila drugačna. Menim, da tekmovalka, kot je Tina Maze, ne bi smela biti na individualni pogodbi te vrste. Lahko smo ponosni na njene dosežke in ji čestitamo, toda zavedati se mora, da je večino znanja pridobila s pomočjo zveze in njena dolžnost je, da del tega deli z mlajšimi tekmovalkami, ki so naša perspektiva za prihodnja tekmovanja.

Toda izkazalo se je, da je bila ključna prav ta odločitev, da se loči od reprezentance in trenira s svojo ekipo. Zakaj menite, da ne bi smela imeti individualne pogodbe in statusa šampiona, ki ji ga je uredil Lovše?
Strinjam se, da njej to ustreza, čeprav nimamo dokazov, da ji ne bi ustrezalo tudi drugače. Imela bi enake razmere za trening, če bi delovala v okviru ženske reprezentance, s katero je včasih prav tako dosegala velike uspeh. Pri Janici Kostelić, ki je tudi izstopala v hrvaški ekipi, na primer ni bilo težav.