Nemka iz Garmisch-Partenkirchna je v Leviju slavila 24. zmago v svetovnem pokalu. Foto: EPA
Nemka iz Garmisch-Partenkirchna je v Leviju slavila 24. zmago v svetovnem pokalu. Foto: EPA
Tina Maze
Tina Maze še kako računa, da bodo slalomske točke tako kot v lanski tudi v letošnji sezoni veliko doprinesle h končnemu izkupičku. Začela je odlično. In še en ne nepomemben podatek: na začetku lanske sezone je imela Mazejeva po dveh tekmah 86 točk zaostanka za veliko konkurentko Lindsey Vonn, letos ima pred Američanko 150 točk prednosti. Vonnova v Leviju ni nastopila. Foto: EPA
Maria Höfl Riesch
Maria Höfl Riesch je v Leviju zmagala še tretjič. Prvič ji je to uspelo leta 2004, drugič pa 2010. Foto: EPA
Tina Maze
Mazejeva je uspešno prebila led tudi v slalomu. V Severni Ameriki, kjer ji v preteklosti ni šlo najbolje, jo čakajo še hitre discipline. Foto: EPA
Tanja Poutiainen
Tanja Poutiainen tokrat ni uspela dobiti še druge zmage pred domačimi navijači. Foto: Reuters

27-letna Nemka je bila po prvi vožnji druga, nato pa kljub težavam s kolkom v preteklih dneh napadla na vso moč in v Leviju slavila že svojo tretjo zmago. Ob tem ima s slalomskih tekem še eno drugo in dve tretji mesti. Po prvi vožnji je bila najboljša Tanja Poutiainen, ki pa je v drugo pred svojimi navijači naredila preveč napak ter zasedla drugo mesto. Mesto za njo je bila presenetljiva Američanka Mikaela Shiffrin.

"Poškodba se je v zadnjih dneh precej izboljšala, tako da skorajda nisem čutila nobene bolečine. Vesela sem, da sem premaknila svoje meje še nivo više," je dejala Riescheva.

Tina v drugo pridobila tri mesta
Mazejeva je bila po prvi vožnji na sedmem mestu, v ravninskem delu druge vožnje nekaj izgubila, nato pa v spodnjem delu odlično odsmučala in prevzela vodstvo. Na koncu je s četrtim mestom dosegla najboljšo uvrstitev v karieri v Leviju, predtem je to bilo deveto mesto.

Mazejeva zadovoljna z izkupičkom
"Tekma je bila, kar se tiče podlage, zelo lepa. Proga je bila super. Na prvi je bilo mogoče malo vetra na vrhu in precej zavita postavitev, tako da nisem mogla razviti hitrosti v zgornjem delu. Druga proga je bila nato bolj šprinterska, kar mi je bilo bolj všeč. Pred drugo vožnjo sem si zadala stopničke, a nekdo mora biti tudi četrti. Sem zadovoljna tudi s tem. Malo sem se lovila, ni bilo še nič stoodstotno. A kljub temu mislim, da sem se dobro borila, četrto mesto je dober rezultat. Mogoče je Maria najbolj presenetila, po vsem, kar se je dogajalo v zadnjem času. A očitno je dobro pripravljena in lahko tudi v slalomu kljub poškodbam, ki jih ima, smuča dobro. Nisem pričakovala, da bo Marlies odstopila, vse ostalo pa je več ali manj po pričakovanjih," je po najboljšem rezultatu na slalomih v Leviju za Radio Slovenija dejala Mazejeva.

Massi: Ponosni na slovensko zastavo na vrhu
Z rezultatom je bil zadovoljen tudi njen trener Andrea Massi: "Četrto mesto je zelo dober rezultat. V prvi vožnji je bila malo preveč zadržana, tako da si je nabrala prevelik zaostanek. Ni bila tako zanesljiva kot v veleslalomu, saj smo pri slalomu malo v zaostanku. A če to pomeni četrto mesto, potem naj kar bo ta zamuda. Kar se tiče Marie in njene poškodbe, bi dejal, da se jaz z zdravjem ne hecam. Če zmaguje, težko verjamem, da je tako poškodovana. Me pa ni presenetila, ker sem jo videl na treningu. Smučala je dobro, je rutinerka, slalomska specialistka, zna smučati slalom, ni mi pa všeč njeno obnašanje. Vsekakor pa je lepo pogledati na ekranu, pa čeprav le po dveh tekmah, da je slovenska zastava na 'špici' sveta. To nam veliko pomeni in smo ponosni."

Ferkova končno do točk po skoraj dveh letih
Druga slovenska predstavnica Maruša Ferk je bila po prvi vožnji 28., nato pa v drugo po veliki napaki dosegla najslabši čas in zasedla končno 29. mesto. Kljub temu je lahko zadovoljna, saj je prišla do prvih slalomskih točk po skorajda dveh letih. Ula Hafner je z zaostankom 3,80 sekunde v prvi vožnji zasedla 50. mesto.

Že v prvo odstopili Schildova in Zettlova
Dolg prvi slalom s kar 68 vratci je zahteval kar nekaj žrtev tudi med "težkokategornicami". Tako sta le nekaj vratic pred ciljem ob neugodni "vertikali" odstopili Avstrijki Marlies Schild, dobitnica štirih slalomskih kristalnih globusov, tudi v zadnji sezoni, in Kathrin Zettel.

Dekleta že odhajajo na ameriško turnejo
V nedeljo bo v Leviju še moški slalom, na katerem bodo nastopili tudi trije Slovenci Mitja Valenčič, Matic Skube in Miha Kürner. Nato se bo bela karavana preselila v ZDA in Kanado. Smučarke se bodo merile na tretjem prizorišču sezone v ameriškem Aspnu, kjer bo 24. novembra najprej veleslalom, dan pozneje pa še slalom.

Levi, slalom
Končni vrstni red:

1. M. HÖFL RIESCH NEM 1:55,58
2. T. POUTIAINEN FIN +0,55
3. M. SHIFFRIN ZDA 0,74
4. T. MAZE SLO 0,96
5. V. VELEZ ZUZULOVA SVK 1,24
6. T. BORSSEN ŠVE 1,32
7. A. SWENN-LARSSON ŠVE 1,52
8. M. PIETILAE-HOLM. ŠVE 1,68
9. A. DAUM AVT 2,15
10. M. GAGNON KAN 2,18
11. W. HOLDENER ŠVI 2,25
. C. GEIGER NEM 2,25
13. S. ZAHROBSKA ČEŠ 2,44
14. N. LOESETH NOR 2,49
. E. MIELZYNSKI KAN 2,49
29. M. FERK SLO 5,21
Vrstni red po prvi vožnji:

1. T. POUTIAINEN FIN 1:00,24
2. M. HÖFL RIESCH NEM +0,30
3. M. SHIFFRIN ZDA 0,54
4. T. BORSSEN ŠVE 0,60
5. N. HOSP AVT 0,81
6. A. DAUM AVT 0,87
7. T. MAZE SLO 1,00
8. A. SWENN-LARSSON ŠVE 1,04
. M. PIETILAE-HOLM. ŠVE 1,04
10. S. ZAHROBSKA ČEŠ 1,12
11. W. HOLDENER ŠVI 1,27
12. V. VELEZ ZUZULOVA SVK 1,45
13. N. EKLUND ŠVE 1,51
14. T. WORLEY FRA 1,57
28. M. FERK SLO 2,13
50. U. HAFNER SLO 3,80
Odstop: Schild, Zettel, Hansdotter
SVETOVNI POKAL (Ž)                   
                                     
Skupni vrstni red (2/37):            
 1. T. MAZE            SLO        150 točk
 2. M. HÖFL RIESCH     NEM        124
 3. T. POUTIAINEN      FIN         91
 4. K. ZETTEL          AVT         80
 5. M. GAGNON          KAN         66
 6. S. KOEHLE          AVT         60
  . M. SHIFFRIN        ZDA         60
 8. D. GISIN           ŠVI         50
 9. A. FENNINGER       ŠVE         45
  . V. VELEZ ZUZULOVA  SLK         45
11. I. CURTONI         ITA         44
12. T. BORSSEN         ŠVE         40
13. W. HOLDENER        ŠVI         38
14. D. KARBON          ITA         36
  . A. SWENN-LARSSON   ŠVE         36
22. A. DREV            SLO         22
46. M. FERK SLO 2