Tina Maze je bila v Leviju takole videti zadovoljna. Foto: EPA
Tina Maze je bila v Leviju takole videti zadovoljna. Foto: EPA
Tina Maze
Tina Maze v Leviju še ni stala na stopničkah do letošnje sezone, lani je bila na četrtem mestu. Foto: EPA
Mikaela Shiffrin
Mikaela Shiffrin je potrdila, da je trenutno brez konkurence najboljša slalomistka na svetu. Američanka je sicer šele letos dopolnila 18 let. Foto: EPA
Christina Ager
Christina Ager je izkoristila dobre pogoje v prvi vožnji, v drugo pa zdržala pritisk in s četrtim mestom prišla do največjega uspeha v karieri. Avstrijka je šele v tem tednu postala polnoletna. Foto: EPA
Sanjski razplet za Shiffrinovo, Mazejeva 3.
Zaključek slaloma v Leviju
Nastop Tine Maze v prvi vožnji

Mikaela Shiffrin, ki je lani osvojila mali kristalni globus v slalomu, je v novi sezoni, kot kaže, odlično pripravljena. Že v prvi vožnji je smučala brez napak, bila izjemno hitra, nastop pa je v finalu še nadgradila ter konkurenco prehitela za več kot sekundo. Ameriška najstnica, ki je letos dopolnila 18 let, je na zadnjih osmih slalomih zmagala kar petkrat. Drugo mesto je zasedla Maria Höfl-Riesch, ki je bila po polovici preizkušnje tretja, toda v drugi vožnji ji je pred Mazejevo uspelo nadomestiti 17 stotink zaostanka.

Že po prvi vožnji padel kamen z ramen
"Mislim, da po tem, kar se mi je zgodilo v Söldnu, je to važna stvar, kar mi je danes uspelo. Že po prvi vožnji mi je padel kamen z ramen, mislim, da bo to super popotnica za naprej," je po 63. stopničkah v karieri svetovnega pokala dejala Mazejeva. Več tukaj.

Söldenski uvod utonil v pozabo že v prvi vožnji
Mazejeva, ki je bila lani v specialni slalomski razvrstitvi druga in je mali kristalni globus proti Shiffrinovi izgubila prav na zadnji tekmi v Lenzerheideju, ko je imela še pred njo sedem točk naskoka, se je po slabšem nastopu na ledeniškem uvodu v Söldnu, ko je v veleslalomu zasedla 18. mesto, vrnila med najboljše in znova potrdila, da letos znova meri na vrh. V prvi vožnji je bila Črnjanka, ki je lani v Leviju zasedla četrto mesto, zelo hitra in za mlado Američanko zaostala za 52 stotink. V drugo je smučala nekoliko previdneje, kar je bilo dovolj za tretje mesto. Najboljša smučarka lanske zime je prvič v Leviju stopila na stopničke. Rekorderka je Höfl-Riescheva, ki ji je to uspelo že sedemkrat.

Presenečenje iz Avstrije tik pod stopničkami
Prva proga je bila odlično pripravljena in je omogočala hitro smučanje tudi tekmovalkam z višjimi številkami. Tako je Marina Wallner, ki je imela startno številko 63, celo izenačila čas Höfl-Riescheve, a je v drugo naredila preveč napak. Prijetno pa je presenetila Christina Ager, ki je imela startno številko 53. Komaj 18-letna Avstrijka, ki je bila najmlajša na tej tekmi, ni podlegla pritisku in je v finalu celo pridobila eno mesto ter končala tik pod odrom za zmagovalkami. Svoj prvi nastop v svetovnem pokalu si je priborila šele v internih avstrijskih kvalifikacijah. V finalu je dolgo vodila Nina Loeseth, ki je bila po prvi vožnji 29. Na koncu je Norvežanka zasedla sedmo mesto. V prvi vožnji sta odlična vmesna časa imeli tudi Wendy Holdener in Mona Loeseth, ki je bila z visoko startno številko v zgornjem delu celo hitrejša od Shiffrinove, a sta odstopili.

Na moškem slalomu Valenčič in Skube
Slabše pa je smučala Maruša Ferk, ki se je vrnila po poškodbi. Kljub obetavnim napovedim v slovenskem taboru Ferkova (+2,33) ni bila dovolj hitra za uvrstitev v finale. Prav tako je brez nastopa v drugi vožnji ostala Katarina Lavtar (+2,35). V nedeljo bo v Leviju na sporedu še moški slalom, na katerem bosta nastopila Mitja Valenčič in Matic Skube. Sledi selitev v Severno Ameriko. Smučarke se bodo najprej pomerile v ameriškem Beaver Creeku, kje bosta 27. in 28. novembra najprej treninga smuka, nato pa bodo do 1. decembra še tri tekme hitrih disciplin.

Levi, slalom (Ž), končni vrstni red:                    
 1. M. SHIFFRIN         ZDA    1:55,07
 2. M. HÖFL-RIESCH      NEM      +1,06
 3. T. MAZE             SLO       1,61
 4. C. AGER             AVT       1,66
 5. M. GAGNON           KAN       1,73
 6. C. GEIGER           NEM       1,79
 7. N. LOESETH          NOR       1,88
 8. F. HANSDOTTER       ŠVE       1,90
 9. A. SWENN-LARSSON    ŠVE       2,07
10. D. FEIERABEND       ŠVI       2,15
11. E. TERWIEL          KAN       2,23
12. B. WIRTH            NEM       2,36
: Holdener, M. Schild, Kirchga- 
sser, M. Loeseth, Poutiainen, Gisin ...

Po prvi vožnji: 1. M. SHIFFRIN ZDA 57,23 2. T. MAZE SLO +0,52 3. M. WALLNER NEM 0,69 . M. HÖFL-RIESCH NEM 0,69 5. C. AGER AVT 0,70 6. D. FEIERABEND ŠVI 0,73 7. E. TERWIEL KAN 0,86 8. C. GEIGER NEM 0,95 9. M. GAGNON KAN 1,05 10. M. GISIN ŠVI 1,09 Brez finala: 44. M. FERK SLO 2,33 46. K. LAVTAR SLO 2,35 Odstop: Holdener, M. Schild, Kirschga- sser, M. Loeseth ...
 
Skupni vrstni red po 2. tekmi         
 1. M. SHIFFRIN         ZDA        140
 2. L. GUT              ŠVI        100
 3. K. ZETTEL           AVT         96
 4. M. HÖFL-RIESCH      NEM         86
 5. T. MAZE             SLO         73
 6. M. GAGNON           KAN         71
 7. V. REBENSBURG       NEM         60
 8. A. FENNINGER        AVT         50
  . C. AGER             AVT         50
10. M. PIETILAE HOLMNER ŠVE         47
...                                   
47. K. LAVTAR           SLO          2

Sanjski razplet za Shiffrinovo, Mazejeva 3.
Zaključek slaloma v Leviju
Nastop Tine Maze v prvi vožnji