Tina Maze se je zmage na stopničkah veselila s slovensko zastavo. Foto: EPA
Tina Maze se je zmage na stopničkah veselila s slovensko zastavo. Foto: EPA
Kako je zgodovinski dan preživela Tina Maze?
Val 202: Po prvi superveleslalomski zmagi Mazejeve

Tega mejnika v eni sezoni ni presegla še nobena smučarka, med moškimi je to uspelo Avstrijcu Hermannu Maierju. "Moja prednost v skupnem seštevku je prav neverjetna. Sem v super formi, in če bom tako nadaljevala, je tudi 2.000 točk realnih. A pred mano je veliko dela in o točkah ne razmišljam veliko," je dejala Mazejeva po zmagoslavju v avstrijskem zimskošportnem središču, kjer ima rada zahtevno progo. "Danes je bil zahteven tudi sneg in rada bi imela čim več takšnih tekem. Saj za to gre v športu. Proge morajo biti izziv, saj se le tukaj vidi, kdo je res dober in kdo ne."
Privoščila si bo kozarček šampanjca
29-letna Korošica se je danes prebila v elitni klub tekmovalk, ki so zmagale v vseh disciplinah svetovnega pokala. Mazejeva ni skrivala, da si je že dlje časa želela tudi uspeh v superveleslalomu, s katerim bi se pridružila Švedinjama Pernilli Wiberg in Anji Pärson, Američanki Lindsey Vonn, Avstrijki Petri Kronberger in Hrvatici Janici Kostelić med zmagovalkami v vseh petih disciplinah.

Mazejeva je v St. Antonu zmagala 17-ič v karieri. Ima 12 veleslalomskih zmag, eno smukaško, dve superkombinacijski, slalomsko in zdaj še superveleslalomsko. Na oder za zmagovalke se je povzpela že 51-krat. Letos je na stopničkah stala 13-krat, zmagala pa je šestkrat. Zbrala je že 1.289 točk, kar je skoraj toliko, kot jih imata skupaj (1.341) njeni zasledovalki v svetovnem pokalu, Nemka Maria Höfl Riesch (744) in Avstrijka Kathrin Zettel (597).

"Če si tako blizu, seveda razmišljaš tudi o tem. To sem poskušala doseči že lani in bila zelo blizu. A na tekmi sami potem ne razmišljaš o statistiki. Takrat razmišljaš o svoji vožnji, napadu na progi," je povedala Črnjanka in dodala: "To je neverjetno. Ta cilj sem si zadala pred sezono. Zdaj sem zelo zadovoljna, saj sem to želela doseči na vsak način. A pred tekmo sem vedela, da moram ostati mirna, kar mi je uspelo. Danes si bom na ta račun privoščila kozarček šampanjca."
V torek slalom v Flachauu
Že v torek jo čaka slalom v Flachauu, preskok iz ene discipline v drugo pa za Mazejevo ni težak: "Tak program imam že pet let in s tem nimam težav. Z lahkoto prehajam iz ene discipline v drugo. Na ta način ne postane dolgčas."

Na novinarski konferenci je veliko priznanje najboljši slovenski smučarki izrekla tudi Vonnova, lanska dobitnica velikega kristalnega globusa, ki je prvi superveleslalom po skoraj enomesečni odsotnosti z belih strmin končala na četrtem mestu. V soboto je bila v smuku šesta.
"Vsako leto ne moreš zmagati v skupnem seštevku. Tina je dokazala, da je v letošnji sezoni resnično najbolj vsestranska smučarka, o tem ni prav nikakršnega dvoma," je dejala ameriška zvezdnica.

Kako je zgodovinski dan preživela Tina Maze?
Val 202: Po prvi superveleslalomski zmagi Mazejeve