Janez Jazbec je osamljeni jezdec slovenskega veleslaloma. Na šestem veleslalomu je izkoristil boljšo štartno številko in osvojil 18. mesto. Foto: SZS
Janez Jazbec je osamljeni jezdec slovenskega veleslaloma. Na šestem veleslalomu je izkoristil boljšo štartno številko in osvojil 18. mesto. Foto: SZS
27-letni Tržičan je član smučarskega kluba Kranjska Gora (na fotografiji njegov nekdanji trener Janez Šmitek), ki mu plača večji del stroškov sezone. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Mitja Kunc
Mitja Kunc (zmagovalec tekme svetovnega pokala in dobitnik medalje svetovnega prvenstva) je s svojimi izkušnjami zelo koristen na treningih A-reprezentance. Foto: EPA
Tina Maze
Tina Maze je v slalomskem seštevku svetovnega pokala druga, novo priložnost za vrhunski izid pa bo imela danes na nočnem spektaklu v ruski prestolnici. Foto: Reuters
Jazbec končal črn veleslalomski niz

Kar 26 mesecev je trajal slovenski veleslalomski mrk na tekmah svetovnega pokala, ko niso bili sposobni osvojiti niti ene točke svetovnega pokala. Jazbecu je v soboto v Bolgariji končno uspelo. Po prvi vožnji je bil celo deveti, na koncu pa je osvojil 18. mesto.


Po pravici: ste pričakovali, da boste po prvi vožnji tako visoko?
Bil sem presenečen, ko sem pogledal na semafor, je pa res, da sem zadnji mesec uspešno tekmoval na evropskih pokalih. Po Adelbodnu sem imel dober trening, potem so sledile tekme v Meribelu, Lenzerheideju in Zell am Seeju, kjer sem si popravil štartno številko. Prej sem imel na tekmah svetovnega pokala številko med 55 in 60, tokrat pa 36. Že v glavi je lažje.

Ste imeli tudi kakšno primerjavo na treningih?
V Kranjski Gori smo trenirali s Švedi in Finci in sem bil zadnje dneve pred tekmo v Banskem konstantno hiter. Te občutke s treninga sem želel prenesti v svetovni pokal. Prva vožnja mi je dobro uspela. Bila je zelo tekoča in ob prihodu v cilj sem bil malo presenečen. Vedel sem, da sem solidno, ampak da bi stoodstotno čutil, da bo to prineslo tako visoko uvrstitev, to seveda ne. V finalu sem do zadnjega vmesnega časa smučal dobro, potem pa popustil. V zadnjih 20 sekundah sem izgubil sekundo pred Marcelom Mathisom, ki je bil na koncu tretji. Ne vem zakaj, morda zaradi pritiska. Dve leti so vsi pričakovale točke v veleslalomu in je bilo težko.

No, lahko pa bi vam bilo tudi lažje, saj so nekako že vsi obupali nad slovenskim moškim veleslalomom ...
Pri sebi sem čutil, da zmorem. Prejšnja leta mi je šlo na treningih, na tekmah pa ne. To sezono sem na vseh veleslalomih, tudi na FIS-tekmah, smučal dobro, le v svetovnem pokalu enostavno nisem mogel, ker sem imel številko 60. Ta tekma v Banskem je bila prelomna. Dobre razmere so bile, v prvi vožnji sem imel še srečo z vetrom, saj je pri nekaterih tekmovalcih bolj pihalo.

Kako konkurenčne so smuči Elan?
Pred Alta Badio sem dobil dva modela novih smuči. En par je res dober in s tem sem zmagal že v Meribelu, imel pa sem jih tudi v Banskem. Čevlje Lange sem pred sezono zamenjal s Fischerjevimi in ta kombinacija mi odgovarja. Elan mi je ogromno pomagal. Vedno grem lahko do konstruktorja Mateja Božičnika in povem, kaj bi lahko bilo bolje. Prinesem posnetke, povem svoje občutke. Vse pripombe sprejme dobrohotno, naredijo nove smuče in jih stestirajo.

Boste imeli zdaj na tekmah svetovnega pokala ob sebi še kakšnega Slovenca?
Za naslednjo sezono sem priboril še eno mesto, kako bo na preostalih letošnjih tekmah, pa ne vem.

Je bil poseben občutek, ko ste šli v finalu v štartno hišico in se je konkurenca spraševala, od kod ste se vzeli?
Zares je drugačen občutek, ki se ga moraš kar malo privaditi.

Kje dobite, razen na ogledu seveda, največ informacij o progi?
V Banskem sem si v cilju, ker je šotor, po televiziji ogledal vožnjo prvih osmih na štartni listi. Na progi je v zgornjem delu Marko Jurjec, v spodnjem pa Mitja Kunc.

Kaj pa konkurenca, s kom ste v stiku?
Zlasti z Nemcem Dopferjem se veliko pogovarjava o pasteh na progi.

Koliko lahko pomaga Mitja Kunc s svojimi izkušnjami?
Vidi se, da je bil dolgo tekmovalec. Ima izkušnje in ve, kako je treba odpeljati. Zelo dobrodošli so njegovi napotki. Tudi na treningu pove kakšno smiselno pripombo.

Kako bi ocenili glavnega trenerja Marka Jurjeca?
Zelo umirjen. Odlično se razumemo. Z Mitjo mi veliko pomagata. Znamo se prilagoditi. Pred tekmama v Banskem smo trenirali v Kranjski Gori. Marko je bil z Mitjo Valenčičem, ki je treniral slalom, Mitja Kunc pa je bil z mano.

Morate v Podkornu še vedno trenirati zgodaj zjutraj?
Od sedmih do nekaj minut čez deveto. Smo navajeni, že nekaj let je tako. Očitno se ne morejo zmeniti, da bi lahko kasneje trenirali. Verjetno so tudi malo trmasti, ampak moramo se sprijazniti s tem.

Vam bodo pri Smučarski zvezi zdaj, ko ste začeli osvajati točke svetovnega pokala, povrnili stroške?
Imam status samoplačnika in stroškov ne bodo povrnili. Največ mi pomaga moj klub, Kranjska Gora. Dogovorjeni smo, da krijejo večji del stroškov.

Kaj si torej plačujete?
Bivanje, prevoze, smučarske karte. Tekme svetovnega pokala pokrije zveza, tekme evropskega pokala pa Fis.

Kakšen je vaš urnik ta teden?
V torek bom v Višarjah na treningu, v sredo me v Sella Nevei čaka superveleslalom evropskega pokala, v petek pa še veleslalom. Potem odpotujem v Crans Montano na naslednjo preizkušnjo svetovnega pokala.

Bliža se tudi Pokal Vitranc, kar bo za slovenske tekmovalce vrhunec sezone. Kakšne so želje?
Upam, da mi po treh letih končno uspe dobra vožnja. Na tem terenu po navadi dobro smučam, letos pa res kaže, da je forma najboljša v karieri, poleg tega lahko pričakujem tudi dobro številko.

Jazbec končal črn veleslalomski niz