Zlata lisica se po lanskem gostovanju v Kranjski Gori vrača domov v Maribor. Foto: RTV Slovenija
Zlata lisica se po lanskem gostovanju v Kranjski Gori vrača domov v Maribor. Foto: RTV Slovenija

Maier je na novinarski konferenci po snežni kontroli povzel, da je stanje in debeline snežne podlage zelo pozitivno, zato je snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze brez težav prižgal zeleno luč.

Proga še ni pripravljena za tekmo
"Mislim, da so pogoji zelo dobri, vse je pripravljeno za začetek sklepne preparacije proge. Dan, ko se prižge zelena luč, je odločilni dan. Kar seveda pomeni, da proga še ni pripravljena za tekmovanje, a je napočil tisti trenutek za vse vpletene, za vse delavce in organizatorje, da stoodstotno poženejo 'mašinerijo' za končno pripravo proge in tekmovanja. Glavno vprašanje ob mojem današnjem obisku je bilo, ali je na progi dovolj snega. Snega je dovolj, vendar pa snežna površina še ni pripravljena. Snežno površino je treba še utrditi, oblikovati, politi z vodo, postaviti vse zaščitne mreže in ograje, tribune, da bo ustrezala vsem tekmovalnim standardom in merilom za svetovni pokal,"
je po ogledu sporočil avstrijski predstavnik Fisa Mayr, tekmovalni direktor ženskega svetovnega pokala.

Utrip s Pohorja pred 55. Zlato lisico

Zelena luč je za vse nas seveda nekaj zelo pozitivnega, je pa treba še kar nekaj postoriti do same tekme. Od danes naprej je to naše delo. Verjamem, da smo ekipe na terenu tega vajene. Lisica je v Mariboru, torej tam, kamor tudi sodi. Tekmovalke in predstavniki FIS se tukaj dobro počutijo in upam, da bo vsako leto v Mariboru.

Vodja tekmovanja za Zlato lisico Mitja Dragšič

Kljub nič kaj ugodnim snežnim razmeram so organizatorji izkoristili vsako priložnost za zasneževanje z novim sistemom za umetni sneg. Prireditelje čakajo še sklepne priprave, vključno s končno preparacijo snežne podlage z vodo, da bo lahko omogočila vsem tekmovalkam enakovredne razmere. Postaviti je treba tudi tribune v ciljni areni na snežnem stadionu.

Petdesetič za točke svetovnega pokala
Pohorski smučarski spektakel bo letos jubilejen, saj bodo pripravili že petdeseto tekmovanje za svetovni pokal. Letos je v programu novost, da je veleslalom že v petek, zaradi odhoda tekmovalk v nedeljo na svetovno prvenstvo na Švedsko.

Zlata lisica se vrača domov, potem ko so lani zaradi slabih snežnih razmer tekmovanje morali preseliti v Kranjsko Goro, v Podkoren, na progo moškega svetovnega pokala, na kateri se merijo alpski smučarji na tekmovanju za Pokal Vitranc.

Ilka Štuhec je pred dvema letoma na domačih tekmah v Mariboru presenetila z 10. mestom v slalomu in 14. v veleslalomu. Foto: STA
Ilka Štuhec je pred dvema letoma na domačih tekmah v Mariboru presenetila z 10. mestom v slalomu in 14. v veleslalomu. Foto: STA

"Hvala Bogu, da bo Ilka nastopila na veleslalomu"
Že v ponedeljek so prizadevni mariborski organizatorji tradicionalnega ženskega tekmovanja v smučanju dobili prvo zelo pozitivno informacijo. Nastop v Mariboru je potrdila trenutno prva slovenska lisička Ilka Štuhec, ki bo nastopila na petkovem veleslalomu, kar bo seveda še dodaten magnet za vse ljubitelje smučanja. Mojstrica hitrih disciplin je pred dvema letoma v Mariboru, z 10. mestom v slalomu in 14. mestom v veleslalomu, dokazala, da ji tehnične discipline niso tuje.

"Hvala Bogu, da se je Ilka odločila za nastop na veleslalomu. Je naša najboljša tekmovalka in nenazadnje Mariborčanka, ki je zrasla na Pohorju, in to je super za nas organizatorje, Maribor in tudi celotno slovensko smučanje," je bil Dragšič zadovoljen z odločitvijo, da bo Štuhčeva tekmovala v Mariboru.

Mariborsko Pohorje nared za najboljše smučarke

Slovenke s kvoto šestih smučark
Prijavljenih je 130 tekmovalk iz 27 držav in 204 spremljevalcev. Na vsaki od tekem bo lahko nastopilo po šest Slovenk. Glavni trener slovenske ženske vrste Denis Šteharnik, ki je bil v torek prav tako na Mariborskem Pohorju, saj Slovenke opravljajo treninge, je potrdil, da bodo kvote izkoristili ter bodo ponudili priložnost mlajšim tekmovalkam, ki tekmujejo v evropskih pokalih.

Ob Štuhčevi bodo glavna slovenska orožja na Zlati lisici Meta Hrovat, Ana Bucik, Maruša Ferk. Tina Robnik že vadi in se pripravlja na vrnitev po lanski poškodbi. O njenem nastopu v Mariboru se bodo odločali glede na trenutno formo. Za Ano Drev, ki si je poškodovala koleno na treningu na Kronplatzu, se je sezona že predčasno sklenila.