Obama je obiskal New Orleans in pohvalil napredek mesta 10 let po uničujočem orkanu. Foto: EPA
Obama je obiskal New Orleans in pohvalil napredek mesta 10 let po uničujočem orkanu. Foto: EPA
false
Orkan Katrina je razgalil neučinkovitost ameriških oblasti, zveznih in lokalnih, ob soočenju z naravnimi katastrofami pa tudi rasno in razredno neenakost v državi. Foto: EPA

Obama se je sprehodil po revnih predelih mesta, ki so bili pred desetletjem popolnoma pod vodo, in se rokoval s prebivalci. "Navdihujete me," je dejal približno 600 prebivalcem v enem izmed občinskih centrov. Obama je dejal, da se mesto pomika v pravo smer. "New Orleans se vrača boljši in močnejši," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Vi ste primer tega, kaj je mogoče, ko se ob tragediji in težkih časih dobri ljudje združijo in si pomagajo zgraditi boljšo prihodnost," je po poročanju BBC-ja dejal Obama.

Prebivalci mesta pa ne delijo Obamovega optimizma. Temnopolti prebivalci revnih predelov so predsednika sicer lepo sprejeli, kar še ne pomeni, da so zadovoljni s potekom obnove. Kar tretjina temnopoltih meščanov tako meni, da je kljub obnovi veliko hiš in drugih zgradb danes še slabše kot pred orkanom.

Belci zadovoljni z obnovo
Medtem pa 90 odstotkov belopoltih prebivalcev New Orleansa meni, da je obnova uspešna. Obama je v svojem govoru povedal, da je Katrina razkrila velike neenakosti New Orleansa, in poudaril, da pri obnovi ne gre le za vrnitev v prvotno stanje, ampak za izboljšave.

Obama je poudaril napredek v šolstvu. Kot je dejal, je pred Katrino srednjo šolo končalo le 54 odstotkov otrok ustrezne starosti, danes pa ta delež znaša 73 odstotkov. Na visoke šole se jih je pred orkanom vpisalo 37 odstotkov, danes pa 60 odstotkov.

40 odstotkov otrok pod mejo revščine
A delo še zdaleč ni končano, je poudaril predsednik. Tako 40 odstotkov otrok v mestu še vedno živi pod mejo revščine, črnska gospodinjstva pa imajo povprečno le polovico dohodka belskih.

Zaradi Katrine umrlo 1.800 ljudi
Orkan Katrina je dosegel New Orleans 29. avgusta 2005 in prinesel s seboj vodo, ki je prebila nasipe jezer okrog mesta in ga poplavila. Katrina je zahtevala več kot 1.800 življenj, zvezna vlada pod vodstvom predsednika Georgea Busha mlajšega pa je v odzivu skupaj z državnimi in lokalnimi oblastmi Louisiane in New Orleansa v veliki meri zatajila.

Tako je bilo več tisoč ljudi na strehah svojih hiš, na športnem stadionu Superdome, v Konvencijskem centru in drugje po mestu več dni ujetih brez hrane in vode. Razseljenih je bilo milijon ljudi.

Deset let po Katrini New Orleans kampanjsko obiskujejo ameriški predsedniki. Poleg Obame bosta mesto obiskala še nekdanja predsednika George Bush mlajši, ki bo to storil danes, v soboto pa bo na osrednjih prireditvah Bill Clinton.