Podpisniki protestnega pisma opozarjajo, da je glavni namen njihovega dela na zasedenih ozemljih poglabljanje nadzora, ne pa varovati Izrael. Foto: EPA
Podpisniki protestnega pisma opozarjajo, da je glavni namen njihovega dela na zasedenih ozemljih poglabljanje nadzora, ne pa varovati Izrael. Foto: EPA
Pismo je bilo objavljeno manj kot tri tedne po izraelski ofenzivi na Gazo, v kateri je umrlo več kot 2.200 ljudi, pri čemer je šlo v veliki večini primerov za civiliste. Gazo je Izrael okupiral leta 1967, pod okupacijo pa je še vedno, kljub izraelskemu umiku leta 2005, opozarjajo v ZN-u. Foto: EPA

Izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju, direktorju vojaške obveščevalne službe Avivu Kohaviju in načelniku generalštaba Bennyju Gantzu so veterani enote 8200 poslali javno pismo, v katerem so izjavili, da zavračajo sodelovanje v dejavnostih proti Palestincem in "zavračajo biti orodje za poglabljanje vojaškega nadzora na okupiranih ozemljih".

Kot so zapisali, se ne delajo razlike "med Palestinci, ki so in ki niso vpleteni v nasilje, in ne moremo več služiti temu sistemu v dobri veri, zanikajoč pravice milijonov ljudi". Vojaki so izrazili zaskrbljenost nad kršitvami človekovih pravic in oviranjem vsakdanjega življenja Palestincev.

Izrael izsiljuje palestinske geje
Vojaki so po poročanju BBC-ja dejali, da so vohunili za zdravstvenim stanjem in spolnimi preferencami Palestincev, s temi podatki pa so izsiljevali posameznike, ki so jih želeli spremeniti v "sodelavce" izraelskih okupacijskih sil.

To priznanje potrjuje dolgoletne palestinske trditve, da izraelska vojska sili palestinske homoseksualce v sodelovanje z grožnjami o razkritju njihove spolne usmeritve, poroča Maan news.

"Zbrani in shranjeni podatki škodijo nedolžnim ljudem. Uporabljeni so za politično preganjanje in ustvarjanje delitev v palestinski družbi z novačenjem kolaborantov in obračanjem enih delov palestinske družbe proti drugim," so zapisali vojaki.

"Obveščevalne službe omogočajo nadzor na milijoni ljudi, dosledno in vsiljivo nadziranje in nasilni vstop v večino vidikov življenja. Vse to ne dovoljuje normalnega življenja, sproža nasilje in zamika konec konflikta," piše v pismu.

BBC še poroča, da je več vojakov izraelskim medijem dejalo, da so bili nekateri obveščevalni podatki zbrani tudi z namenom zasledovanja agend posameznih izraelskih politikov.

"Pozivamo vse izraelske državljane ..."
Dejali so, da ne bodo več sodelovali v dejanjih, ki škodujejo nedolžnim ljudem, in pozvali vse vojake in vse izraelske državljane, naj se jim pridružijo in tudi sami spregovorijo ter naredijo vse, da končajo krivice, storjene Palestincem.

Kot poroča Al Džazira, je eden izmed vojakov dejal, da so motivi za njihovo obveščevalno delo politični z namenom utrjevanja izraelskega nadzora nad Zahodnim bregom, in ne varnostni.

Al Džazira poroča, da je vojaška enota 8200 ena izmed najboljših v izraelski vojski, skrbi pa za nadziranje in spremljanje komunikacij, podatke pa deli z izraelskimi civilnimi obveščevalnimi službami. Kot poroča BBC, se enota 8200 pogosto primerja z ameriško Agencijo za nacionalno varnost (NSA).

Pričakovan odziv
Izraelska vojska je že podvomila o točnosti in motivih obtožb podpisnikov pisma. Kot je sporočila, "nima podatkov o tem, da so se kršitve iz pisma sploh zgodile". "Da so se takoj obrnili na medije namesto na svoje nadrejene ali pristojne organe, je sumljivo in sproža dvome o resnosti njihovih trditev," so še zapisali v vojski, poroča Maan news.

Al Džazira pa prenaša odziv nekdanjega poveljnika enote 8200, brigadnega generala Hanana Gefena. Avtorje pisma je obtožil grobe izdaje zaupanja. "Če je to res in če bi bil jaz sedanji poveljnik enote, bi jih postavil pred sodišče in zahteval zaporne kazni za vse ter jih odstranil iz enote," je dejal.

Nekdanji vodja izraelske vojaške obveščevalne službe Amos Jadlin pa je dejal, da predstavljajo podpisniki le "obroben odstotek" delujočih v enoti.