Macedo je bil notranji minister od leta 2011. Foto: Reuters
Macedo je bil notranji minister od leta 2011. Foto: Reuters

Macedo je poudaril, da z afero nima nič, a se položaju odpoveduje iz spoštovanja do državnih institucij. Odstop ministra, ki je veljal za enega od političnih "težkokategornikov", pomeni velik udarec za premierja Pedra Passosa Coelha.

Njegov odstop je posledica operacije policije prejšnji teden, ko so razbili verigo skorumpiranih uradnikov po vsej državi in jih enajst prijeli, med njimi vodjo državnega urada za tujce SEF-a in generalnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu, ki jim očitajo jemanje podkupnin, pranje denarja, nepošteno vplivanje in poneverbo.

Kitajci izkoristili "zlati vizum"
Vzrok za afero je bil leta 2012 uveden sistem "zlatega vizuma", s katerim je vlada želela oživiti od finančne krize načeto gospodarstvo. V skladu s tem programom so lahko ljudje iz države, ki niso članice Evropske unije, in njihovi družinski člani le v nekaj dneh pridobili dovoljenja za bivanje na Portugalskem, če so v državi kupili nepremičnine za najmanj pol milijona evrov ali vanjo prenesli kapital za vsaj en milijon evrov ali ustvarili najmanj deset novih delovnih mest.

Prijeti uradniki so po ugotovitvah preiskovalcev to pravilo izkoristili za jemanje podkupnin. Program se je sicer izkazal za uspešen, saj so z njim državno blagajno obogatili za milijardo evrov. Izdanih je bilo več kot 1.600 "zlatih vizumov", predvsem kitajskim državljanom. Bogataši so skupaj z dovoljenjem za prebivanje samodejno dobili pravico do gibanja v območju schengena, katerega članica je Portugalska.