Afganistanskim oboroženim silam preveč ne zaupajo ne Nato, ne vlada in ne prebivalci. Dezertacije, ropanja, napadi na soborce so vse pogostejši. Foto: EPA
Afganistanskim oboroženim silam preveč ne zaupajo ne Nato, ne vlada in ne prebivalci. Dezertacije, ropanja, napadi na soborce so vse pogostejši. Foto: EPA
Natovi vojaki misije Isaf
V 10 letih in 10 mesecih vojne v Afganistanu je umrlo tri tisoč Natovih vojakov in več kot 10 tisoč vladnih vojakov. Izgube na strani talibanov niso znane. Število civilnih žrtev vojne ocenjujejo na 15 tisoč. Foto: EPA

"Sinoči so neznanci v okrožju Kajaki obglavili 17 vaščanov, dve ženski in 15 moških," je grozljivo novico potrdil uradnik iz nemirne pokrajine Helmand. "Ne vemo še, kdo je odgovoren za poboj, preiskava še poteka ," je dodal uradnik Daud Ahmadi.

Maščevanje za operacije Nata?
Poboj se je zgodil na severu pokrajine Helmand. Poleg Kandaharja velja za glavno bojišče talibanov, ki se že 11 let bojujejo proti oblastem v Kabulu in predvsem proti ZDA in zvezi Nato.

Plemenski starešina Hadži Musa Kan je povedal, da so takšni uboji na tem območju v zadnjih nekaj mesecih v porastu. "Med ramazanom so bili obglavljeni trije ljudje. Pred kratkim so obglavili tudi sina plemenske starešine," je dejal Kan in dodal, da so uboji sledili večjim vojaškim operacijam afganistanske vojske in sil zveze Nato na tem območju.

Z zaroto talibani zavzeli postojanko
Če za poboj civilistov še ni znan krivec, je drugače v drugih dveh napadih. V okrožju Vašir na zahodu Helmanda so talibani z zvijačo osvojili postojanko afganistanske vojske. "Talibani so napadli vojaško postojanko v Vaširju in ubili deset vojakov. Štirje so bili ranjeni, nekateri pa so s svojimi puškami pobegnili s talibani. Šlo je za zaroto," je drugi napad potrdil Ahmadi.

Visoki predstavnik afganistanske policije Mohamed Ismael Hotak pa je dejal, da za zdaj ni znano, ali so izginuli vojaki povezani z uporniki, in da preiskava še poteka, čeprav mediji navajo, da so nekateri vojaki z orožjem prebegnili k talibanom, ki so v postojanki zasegli večjo količino orožja in streliva.

Za Nato nevarni sobojevniki
Na vzhodu Afganistana, v pokrajini Lagman, je medtem afganistanski vojak napadel vojake zveze Nato in pri tem ubil dva tuja vojaka, katerih državljanstvo Nato še ni razkril. Napadalec je bil pri tem ubit.

V 12 tako imenovanih napadih "zelenih na modre", ki so ji letos izvedli pripadniki afganistanskih oboroženih sil, je bilo ubitih 42 pripadnikov Isafa. Trenutno se v Afganistanu proti upornikom bojuje 130 tisoč (modrih) vojakov Nata, ki jim bolj ali manj pomaga 350 tisoč (zelenih) afganistanskih vojakov in policistov.