Po odkritju novega primera otroške paralize so zdravstveni delavci v Afganistanu znova okrepili akcijo cepljenja. Foto: EPA
Po odkritju novega primera otroške paralize so zdravstveni delavci v Afganistanu znova okrepili akcijo cepljenja. Foto: EPA
Pakistan
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je Pešavar v Pakistanu mesto, kjer so lani odkrili največ primerov otroške paralize. Foto: EPA

Triletno deklico z otroško paralizo so zdravniki odkrili v revni skupnosti Kuchis, kjer so nekoč živeli pastirji, na vzhodu Kabula. Da ima triletna deklica Sakina otroško paralizo, so sicer odkrili šele, ko je že postala paralizirana, starši pa so jo potem odpeljali na zdravljenje v Pakistan.

Ministrstvo za zdravje, ki je izrazilo veliko zaskrbljenost zaradi odkritega primera, je sporočilo, da so takoj ukazali cepljenje otrok v prestolnici, najprej pa v omenjeni skupnosti Kuchis. Tam številni ljudje še vedno živijo v šotorih, primanjkuje pa jim tudi pitne vode in elektrike.

Otroška paraliza v Afganistanu še aktivna
Otroška paraliza je v Afganistanu, Pakistanu in severni Nigeriji še vedno aktivna bolezen, drugod po svetu pa so jo praktično izkoreninili. Kot poroča BBC, v vseh treh omenjenih državah uporniki in skrajneži zdravstvenim delavcem onemogočajo opravljanje njihovega dela in izvajanje akcij cepljenja, v Afganistanu pa pakistanski talibani vodijo tudi aktivno kampanjo proti cepljenju in širijo govorice, da gre za prikrito politiko sterilizacije.

Kot je povedala afganistanska ministrica za zdravje Soraya Dalil, je nasprotovanje pakistanskih talibanov cepljenju grožnja, ki uničuje prizadevanja za izkoreninjenje otroške paralize v državi. Dalilova je povedala, da bodo kampanjo cepljenja nadaljevali, da bodo tako zagotovili, da v državi ne izbruhne nova epidemija.

"Najnovejši primer otroške paralize v Kabulu nam sporoča, da se naša prizadevanja za izkoreninjenje bolezni ne smejo prekiniti, zato se moramo potruditi, da bo prav vsak otrok prejel odmerek cepiva proti tej grozljivi bolezni," je še dodala ministrica.

V zadnjih letih ugotovili manj primerov
Odkar so afganistanski talibani spremenili svojo politiko in v zadnjih letih dovolili cepljenje otrok, so zdravstvene organizacije v Afganistanu zaznale občutno manj primerov otroške paralize. Leta 2011 so imeli tako 80 primerov, leta 2012 37 in leta 2013 še 14 primerov.