Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 0.0 od 0 glasov Ocenite to novico!
Sporazum med vlado in skupino Hezb-e Islam
Skupina Hezb-e Islam v zadnjih letih ni bila dejavna, kljub temu pa naj bi bil dogovor z vlado pomemben. Gre za prvi dogovor, ki so ga sklenili sami Afganistanci brez tujega posredništva. Foto: Reuters
Gulbudin Hekmatjar
Hekmatjar je bil v devetdesetih letih premier Afganistana, iz Kabula pa je pobegnil, ko so se leta 1996 na oblast povzpeli talibani. Foto: EPA

Dodaj v

Afganistanska vlada sklenila dogovor z uporniško skupino Hezb-e Islami

Bo dogovor obveljal?
22. september 2016 ob 20:07
Kabul - MMC RTV SLO, STA

Afganistanska vlada narodne enotnosti je podpisala dolgo pričakovan dogovor z uporniško skupino Hezb-e Islami, ki jo vodi zloglasni vodja Gulbudin Hekmatjar. Skupina je druga največja uporniška skupina v državi.

Predstavniki skupine in afganistanskih oblasti so sporazum podpisali v televizijskem prenosu, poroča BBC. Sporazum predvideva sodno imuniteto za zločine iz preteklosti za vodjo Hekmatjarja, s čimer si ta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP utira pot do politične vrnitve kljub vrsti vojnih zločinov in več letih skrivanja. Glede na dogovor bo skupina ustavila vse vojaške dejavnosti in operacije.

Hekmatjar se je s sporazumom zavezal, da bo spoštoval afganistansko ustavo in opustil nasilje. Da bi sporazum postal veljaven, ga morata podpisati tako Hekmatjar kot afganistanski predsednik Ašraf Gani. Strani se morata še dogovoriti, kje in kdaj bo do končnega podpisa prišlo.

Vodja delegacije skupine Hezb-e Islami Mohamad Amin Karim je dejal, da ta sporazum ni zgolj mirovni sporazum med njegovo skupino in vlado, temveč da gre za "začetek novega obdobja miru v vsej državi". BBC še poroča, da Hekmatjar misli, da bo kot politični voditelj v Kabulu pomembnejši, kot bi bil, če bi ostal vodja skupine borcev v gorah, ki se mora za vpliv še bojevati s talibani.

Od premierja do vplivnega vojskovodje
Hekmatjar je bil v devetdesetih letih premier Afganistana, iz Kabula pa je pobegnil, ko so se leta 1996 na oblast povzpeli talibani. V osemdesetih letih je bil pomemben voditelj mudžahidov v boju proti Sovjetski zvezi, v času hladne vojne pa je od Zahoda prejemal veliko sredstev in pomoči.

Ljudje se ga najbolj spominjajo zaradi njegove vloge v krvavi državljanski vojni v devetdesetih letih, ko se je njegova skupina spopadala z drugimi mudžahidskimi skupinami za nadzor nad Kabulom. Hezb-e Islam se krivi za številne smrti in uničenje v tem obdobju, zaradi česar so številni Afganistanci pozdravili prihod talibanov, poroča BBC.

Za ZDA terorist
Od ameriškega napada na Afganistan leta 2001 se je Hezb-e Islami vojskoval proti mednarodnim silam in afganistanski vladi. Leta 2003 so ga ZDA označile za terorista in ga obtožile sodelovanja z Al Kaido in talibani.

V zadnjih letih pa je imela skupina le manjšo vlogo, zato naj sporazum ne bi pomenil večje varnosti v državi, vendarle pa gre za zelo simboličen dogovor, saj je prvi, ki so ga dosegli Afganistanci sami brez mednarodnega posredništva ali posredništva ZN-a. Poleg tega bi lahko sporazum spodbudil nekatere talibanske poveljnike, da tudi sami sklenejo mirovni sporazum z vlado. Predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid je dejal, da je prezgodaj za komentar dogovora.

Skupina Hezb-e Islami je bila ustanovljena leta 1977, zadnja leta pa je bila nedejavna. Izvira sicer iz skupine Hezb-e Islami Afghanistan (afganistansko islamsko gibanje).

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
nekdodalec
# 22.09.2016 ob 20:59
Lepa pravljica, ki ji noben priseben ne verjame.

Preberi si malo o tem...

KLIK

KLIK

Kabul1970

Kabul1970

Kabul2015

Kabul2015
nekdodalec
# 22.09.2016 ob 20:52
Afganistanska vlada sklenila dogovor z uporniško skupino Hezb-e Islami

Totalno nepomembna tema, ki so osredno svetovno temo Sirijo nima nikakrsne povezave in sluzi za metanje "peska v oci" in odvracanje svetovne publike s strani zahodnih medijev z namenom da se pozabi svinjarije ZDA in krsenje premirja s strani ZDA in njenih upornikov...

Pri nas se jasno prepise iz bbc-ja ter delno prevedeno prilepi na rtv portal. OGABNO!!!

Zanimivo je, da si pisarji na nasem prozahodnem trobilu ne upajo podpisati z imenom in priimkom, kot je to v navadi v svetu...

Pa ne da me zanima kdo prepisuje iz zahodnih medijev, ampak to, da se ne podpises pomeni to, da sam nisi ponosen na to kar si napisal... zelo enostavno!

Z drugimi besedami in staro kmecko logiko iz doline sentflorjanske se temu rece:

"tudi prasic se po jedi skrije"

(saj ni ponosen na s_anje ki ga je pustil)
nekdodalec
# 22.09.2016 ob 20:32
Skupina je druga največja uporniška skupina v državi.

V 70ih letih je bil Afganistan sekularno urejena drzava, kjer zenske niso nosile pokrival, mini krilce je bilo dovoljeno... poslusal se je rock in nosile so se djinsice... Drzava je imela svojo drzavno vojsko in institucije so delovale kot se sika!

Po penetraciji Ameriske veledemokracije in "demokraticnih" bombah vlade prakticno ni, uporniske skupine rastejo kot gobe po dezju, zenske so pokrite, druzba pa je urejena kot seriatski hlev, prepoved alkohola itd.... drzavna vojska je oslabljena zato pa imajo tam NATO vojsko...

Zdaj pa razmisljajte!!
Homer.
# 23.09.2016 ob 07:19
@nekdodalec
Ne trudi se preveč, taki ne verjamejo in ne morejo dojeti, da je pred vmešavanjem (predvsem ZDA), muslimanski svet bil veliko bolj odprt in liberalen, kot danes.
firtoh
# 22.09.2016 ob 22:23
Ja..ja
Moja predvidevanja se pocasi uresnicujejo.Kot sem zapisal,pod clankom o Americanih in Laosu,da bodo v Afganistanu pocasi sklenili mir in zmanjsali proizvodnjo maka.Drzava bo popolnoma seriatska,tako kot v casih talibanov na oblasti.Ce se seveda ne bodo vmesali Amerikanosi.
nocoment78
# 23.09.2016 ob 11:26
Z blagoslovim ZDA seveda
zenga.zenga
# 23.09.2016 ob 10:25
evo - pa smo dobili novo vejo ISIL-a , ki bo v afganistanu branila ameriške interese ....
Kekec99
# 23.09.2016 ob 09:32
Leta 2003 so ga ZDA označile za terorista in ga obtožile sodelovanja z Al Kaido in talibani.

To je bilo takrat, sedaj so uradno zavezniki in ne le "na črno" z Al Kaido in talibani tako da lahko podpišejo sporazum tudi z Hezb-e Islami. S takimi zavezniki za hrbtom se me loteva strah.
gozdar1
# 23.09.2016 ob 07:04
Afganistan so v modernem času z... sovjeti in američani z izvažanjem ideologije, ker je država strateško pomembna. Poleg tega Kabul ni neka referenca za celotno državo (če afganistanu lahko rečemo država), upor proti sovjetom se je zgodil prav zaradi tega ker so želeli spreminjati ustaljeno hirarhijo.
dude
# 22.09.2016 ob 20:41
@nekdodalec
Lepa pravljica, ki ji noben priseben ne verjame.
Kazalo