Alžirski predsednik Abdelaziz Bouteflika se je pred dnevi vrnil v Alžirijo, potem ko je bil od 24. februarja v Švici na zdravstvenih pregledih. Foto: Reuters
Alžirski predsednik Abdelaziz Bouteflika se je pred dnevi vrnil v Alžirijo, potem ko je bil od 24. februarja v Švici na zdravstvenih pregledih. Foto: Reuters

Alžirci po vsej državi so se v preteklih dneh množično podali na ulice, da bi jasno izrazili svojo voljo proti vnovični, že peti, kandidaturi zdajšnjega predsednika Abdelaziza Bouteflika, ki je na položaju že od leta 1999. Bouteflika je v četrtek opozoril pred kaosom v državi. Protestov so se udeležili učitelji, študenti, zaprte so bile trgovine, železniške povezave. Protestnike so podprli tudi sodniki in celo pripadniki vojske.

Ob objavi izredne novice je alžirski predsednik še najavil, da bo prestavil predsedniške volitve, napovedane za 18. april, in nekoliko pretresel vlado, zaradi česar je že odstopil premier Ahmed Ouyahia, njegovo mesto pa bo prevzel Noureddine Bedoui.

Alžiriji se napovedujejo tudi politične in gospodarske reforme, predsednik Bouteflika pa bo parlamentu podal tudi predlog nove ustave, o kateri bodo državljani odločali na referendumu. Kot poroča Reuters, ima zdajšnji predsednik pogovore s poveljniki vojske.

Slabo zdravstveno stanje

82 let star Abdelaziz Bouteflika se je pred dnevi vrnil iz Švice, kjer je bil na zdravstvenem pregledu. Od leta 2013, ko ga je zadela kap, se je v javnosti pojavljal le redko. "Petega mandata ne bo," je dejal v ponedeljek po poročanju BBC-ja. "To zame sploh ni bilo vprašanje. Glede na moje zdravstveno stanje, je moja zadnja dolžnost za vse Alžirce prispevati k oblikovanju temeljev za novo republiko."

Protesti tudi v Parizu

Protesti proti Boutefliki so se zvrstili tudi v Parizu, kjer je okoli 10.000 protestnikov alžirskih korenin pozivalo alžirskega predsednika, naj ne kandidira za nov predsedniški mandat.